Röttorps Bästa Vin | Standardrödvin och Magnum Champagne

Favoritmarkera

Ett utmärkt standardrödvin, bästa magnum champagnen, en mogen röd lyxig bourgogne för gåsen och några toppboxar är några av veckans nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v42 2016 på Röttorps Bästa Vin

Utmärkt standardrödvin

Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet, 2015 för 79 kronor. Det är inte så svårt att göra stora viner i liten upplaga för höga priser. Däremot är det en konst att göra billiga viner i jätteupplaga riktigt bra. Detta basvin från Penfolds (som gör Grange och mycket annat storslaget) på en blandning av Shiraz, Cab S och  en skvätt Ruby Cab är i sin senaste årgång ett utmärkt exempel på att det ändå går. Lite rikare nu och som vanligt balanserat välbyggt och generöst nyanserat för prisläget. Passar till allt och alla. Finns också på box, men är som alla viner lite bättre på flaska.

Delikat Sangiovese

Vino Nobile di Montep. Poliziano, 2013 för 199 kronor är nu här tillfälligt på Systemet. Ännu ungt med tät fin balans och redan utvecklad längd. Härlig sangiovese är det är som mest renklingande och delikat i måttligt kraftfull stil. I mitt tycke den främsta producenten av toscanska Vino Nobile. Härligt vin redan nu men vinner också mycket på fortsatt lagring.

Vit torr Bordeaux på SB

Château de Rochemorin Blanc, 2012 för 159 kronor är en klassisk vit bordeaux med lite fat och innehåll i ungt stadium, även om det utvecklats en del på sina fyra år. Generös klangfärg med bra balans och lovande framtid ett par år. Du borde verkligen prova torr vit modern Bordeaux av bättre märke om Du ännu inte gjort det. Druvan är i huvudsak sauvignon blanc, men den har helt andra mäktigare toner här med lite mognad och fat, än ung frisk fruktig i Loire.

Bästa magnum Champagnen

Palmer & Co Vintage Brut mag, för 829 kronor är en fantastisk storslagen mycket rik, rund och mäktig mogen champagne med stor bibehållen fräschör från bra hus och toppår. När man är tillräckligt många för en magnum, som genomgående vin till en middag räcker det med fyra personer, är alla viner med lagringstid klart bättre på magnum. För champagne som jäst en gång till på flaskan blir fördelen med magnum ännu större. Här får man en toppchampagne till ungefär samma liter pris som de stora husens standardcuvéer och just nu helt överlägsen bland magnumchampagnerna till någorlunda rimligt pris.  Finns just nu i 64 butiker. Observera att den vanliga flaskan på samma varunummer är från 2008 också det ett toppår.

Lyxig mogen röd Bourgogne

Beaune Premier Cru Clos des Ursules, 2004  för 459 kronor är veckans nya röda lyxvin som det ännu finns kvar lite av som exklusivt tillfälligt vin. Fin läcker ooxiderad förnämlig mogen lättare fin röd bourgogne med läckert långt slut och finess hela vägen. Jadot är huset bakom denna möjlighet att köpa en utvecklad mogen röd bourgogne. Ett fantastiskt val till den kommande fina gåsmiddagen.  Det gäller nog att passa på direkt, om man skall få tag i några flaskor.

Vit och röd premiumbox

Vila Santa Res 3l box, 2013 för 279 kronor är komplett vin med struktur och nyanserat innehåll med balanserad lång genomklang och nyansrik eftersmak. Bästa röda boxen idag, men finns bara i relativt få butiker och måste beställas via BS, dvs det tar någon vecka att få den till Din butik. 3 år i rad de svenska vinskribenternas röda favorit box.

Brochet Facile Sauvignon Blanc 3lbox, 2015 för 239 kronor. En utmärkt fräsch frisk och lite örtig klassisk Loire sauvignon blanc med lite komplexitet för druvan.  Den bästa SBboxen just nu med längd och bra innehåll, balanserat och intagande utan överdrifter eller socker.

Lämna ett svar

 1. Lars Åke Hägglund
  20 oktober 2016

  Går ej att få fram veckans lista, ännu en gång….!

  • Redaktör
   20 oktober 2016

   Lars-Åke,
   får be dig ringa mig. 070 768 77 78. Vi kan inte själva se det här ”problemet” och förstår inte vad som sker. Kanske är det ett casch-minne som bör tömmas?