Laddar annons
Neethlingshof Estate säger att vi ska fråga efter ugglor
5 Feb, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Neethlingshof Estate säger att vi ska fråga efter ugglor

NEETHLINGSHOF ESTATE. Det finns vinmakare som etsar sig fast i minnet, bland dem är De Wet Viljoen på Neethlingshof Estate i Stellenbosch, Sydafrika. Och det för sitt engagemang med vilket han talar om vinerna han gör, och hur.

Vinerna från Sydafrika har tappat marknadsandelar under en tid, av olika anledningar. Främsta orsaken är, tror vi, att vinkonsumenter har bra ekonomi för tillfället och därför väljer dyrare viner och då har inte Sydafrika kunnat komma med alternativ. En annan orsak är debatten om vingårdsarbetares rättigheter.

Det senare är superviktigt och självklart ur alla möjliga synvinklar men, enligt Vinbanken, borde frågan lyftas genomgående och för alla ursprungsländer. Varför inte i Europa och så kallade välutvecklade distrikt som förslagsvis, Champagne? Samt att vi borde idka en viss form av självrannsakan, som vad vill jag betala för min egen konsumtion. I slutändan är ju vin bara en liten, liten del av en stor och komplex cirkel.

De Wet Viljoen, huvudansvarig vinmakare på Neethlingshof Estate

Nåväl. De Wet Viljoen besökte Stockholm i slutet av januari för att berätta mer om hur han och teamet på vingården arbetar. Vi talade om ekologi i vinfälten och mycket mer. De Wet konstaterade att mycket av den självklara kunskap om hur man bedriver jordbruk en lantbrukaren hade för 100 år sedan nu ses som innovation. Eller att jordbrukarens förenklingsresa fram till i dag har skett av illvilja om natur, miljö eller människors hälsa inte är en sanning men att vi blivit fartblinda på vägen. Många är vi som åkt med och förväntat oss bättre livsmedel till allt billigare priser. Det var ju själva grejen med industrialismen, det har vi också lärt oss i skolan.

Att naturen bygger på ett komplext kretslopp i vilket det mesta hänger ihop vet alla i dag. Nya frågor väcks dagligen och konsumenter ställer helt andra krav, framförallt unga människor. Det räcker inte längre att ”bara” sälja en vara som vin, producenten måste kunna berätta hur, varför och på vilka sätt framställningen sker. Och därför var, som jag tolkar det, De Wet Viljoen i Stockholm.

Hur gör Neethlingshof Estate sina viner

Producenten är medlem i Biodiversity & Wine Initiative som är en föregångare mellan Sydafrikas vinindustri och sektionen för bevarande av Sydafrikas natur. Egendomen är också certifierad för Integrity & Sustainability vilket går ut på att naturen ska sköta sig själv, utan inblandning av pesticider eller gödning. Läs mer om hur det går till i Nyårskrönikan som Janåke Johansson skrev för Vinbanken ”Highways for creeping insects”.

De Weet Viljoen
"Att använda råttgift i vingården är ett lika allvarligt problem, om inte värre, som att bespruta med koppar".

 

De Wet Viljoen på Neethlingshof Estate den 22 januari 2012. Denna dag skulle undertecknad göra intervju. Den blev inställd pga en "audit", slumpmässig kontroll av certifieringsmyndighet, att regelverk följs och böcker är i ordning. Journalisten var inte välkommen. Idag bjuds journalister in. Tre audits per år är vanligt.

Efter ett långt och konsekvent arbete på fälten för att återskapa naturliga förutsättningar för växter och djur har Neethlingshof Estate kommit en bra bit på väg säger De Wet. Han är mycket glad över att de höga stolpar man ser på fälten och som har holkar som nyttjas av många ugglepar, och med glimten i ögat talar De Wet om en bostadsbrist för tillresta ugglor som ser på farmens vingårdar som ett läckert, nyanserat smörgåsbord av alla möjliga gnagare och smakliga småkryp.

Vinmakare som De Wet Viljoen är var han inte sen att vilja uppmärksamma förändringen i vingårdarna med att göra ett speciellt urval viner som Neethlingshof kallar, The short story Collection och som är egendomens absolut bästa kvalitet. Vinerna heter bland andra Six Flowers, The Caracal och The Owl Post Pinotage. Namnen är efter växter och djur som flyttat in på vinfälten.

Provning av Neethlingshofs Estates viner med De Wet Viljoen, 23 januari 2017

Neethlingshof Sauvignon Blanc 2015 (2806), 101 kr. Ny årgång är på ingång.
Torr, medelfyllig frisk smak av grön frukt, tropisk touch och en lätt sparris-samt fläderton. Rund helhet med balanserad syra.
Servera som ett glas vin, utan mat eller till snittar eller småplock som oliver, korvar, lufttorkad skinka och färskost som av get.
Betyg: 3+

Neethlingshof Gewürztraminer 2016 (81015), 110 kr
Färgen är gul och doften stor, gulblommig och lätt parfymerad. Halvtorr, smak av gul tropisk frukt som aprikos och litchi med läcker kryddig ryggrad. Lång eftersmak. Passar till rökt korv eller kalvlever, gratinerad räktoast eller varför inte sashimi.
Betyg: 4

Neethlingshof Six Flowers 2014 (79726), 160 kr
Spännande druvblandning av: 31% chenin blanc, 31% chardonnay, 22% sauvignon blanc, 5,5% viognier, 5,5% gewürstraminer, 5% riesling.
Färgen är gul. Doften är stor, lätt rökig och fruktig. Smaken är torr och fyllig av gul frukt, mogna äpplen men även tropiska inslag av aprikos, syran är balanserad och faten integrerad. Texturen är tät och eftersmaken lång. Ska jag anmärka på något är att det röjs en något högra alkoholhalt i frukten. Vilket är ledtråd till ursprung och även något som ska ses på som positivt.
Betyg: 4

The Caracal 2013 (71194), 180 kr
Druvblandning av cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc.
Färgen är blåröd. Doften-stram. Fyllig, mörkfruktig smak av mogna körsbär och svarta vinbär med inslag av örter, gräs, tobak och fat. Stramare tanniner. Ungt vin med lång, fruktig eftersmak. Gärna för att spara. Topp!
Betyg: 4+

The Owl Post Pinotage 2014 (71193), 190 kr
Mörkblå färg. Mörka bär och söt kryddor i doften, Fyllig smak av mörk frukt och bär, kryddor och fat. Tanninerna är mjuka och helheten mycket generös, även här med ledtråd till soligare klimat-vin som kommer av en underliggande frukt-bärsötma. Trevlig, lång eftersmak.
Betyg: 3+

Maria Weisser Riesling Noble Late Harvest 2014 (80972), 140 kr för 375 ml
Bärnstensfärg. Doft av torkade aprikoser och kryddor. Sött vin med koncentrerade gul smak av aprikos och persika, inslag av fikon och russin. Fantastisk syra och riktigt lång eftersmak. Man kan inte tro att vinet innehåller restsocker om 178 g/L.
Betyg: 5