Laddar annons
Champagne Salon årgång 2006
22 Sep, 2017

Champagne Salon årgång 2006

CHAMPAGNE. Rätt var det är händer det. En champagne av den mest exklusiva skaran släpps i ovanligt många buteljer på bolaget i dag. För alla vinälskare som rör sig bland vinvärldens elitegendomar och hus är det en bra dag således.

SALON 2006. Hur det kan komma sig att så många flaskor säljs i Sverige, med tanke på producentens blygsamma tillverkning som bara är 53 100 helflaskor och 700 magnumbuteljer, är på grund av lång och trogen tjänst kan man säga. Svenska vinentusiaster har via Systembolagets försorg om distributionen kunnat visa, på sista raden, att Salon är en skumpa vi gillar – och vill betala extra för. Det som släpps till försäljning säljer slut snabbt.

Är försäljningen god leder det till bra allokering av viner som precis som Salon är unika, måste fördelas med graceliknande värdighet till hugade fans över hela världen.

Provningsnotering champagne Salon 2006

Salon 2006 (95978)
Champagne Salon, 3 799 kr (420 st). Magnumbutelj 9 499 kr (36 st)

Smaken är torr, fyllig på ett elegant sätt precis som bubblorna är otroligt många, fina och extremt små. Frukten är gul och grön, mogen men inte sötgenerös men precis av gröna och gula äpplen, citrus med en hint persikor. Knivsuddar kakao, mer av nötter, bröd, rostade noter samt mineral. Mineraltonen är direkt salt på ett urhäftigt angenämt sätt som skulle man smaka färska skaldjur från Västkusten, direkt på plats. Eftersmaken är fin, elegant och ung. Inget pekar på att Salon 2006, just nu, tar ut svängarna eller visar upp hela sin potential av djup och bredd. Spara är ett must-do om du inte vill åka dit för barnarov.

Men. I glaset visar Salon 2006 sin potential. Under loppet av 20 minuter och med inte mer än säg 5-7 cl i glaset går champagnen igång. Från gröna doftnoter till mer generös och rik, aningen gul och booohm, en knock-out liknande mineralton. Helt plötsligen är smaken så  mycket mer. Spännande!

Måste också inflika att jag inte kan låta bli att fundera och förundras över hur just bubblornas extrema finhet ens är möjlig. Eller hur smaken av saltiga mineraltoner är som skulle jag, IRL, äta färska skaldjur. Hur gör dom?

Fakta-vinifikation Champagne Salon

Grundaren Aimé Salon ville göra eget vin, för egen konsumtion, av druvorna från champagnebyn, och kringliggande vingårdar, Le Mesnil-sur-Oger. Han tyckte druvorna hade en potential utöver den vanliga.  Champagnen skulle bara tillverkas av chardonnaydruvor, de bästa åren.   Då detta begav sig var "begränsningarna" revolutionerande, ingen hade gjort liknande tidigare: Monocru (plats), Monocépage (en druvsort) och Millesimé (årgång)!  Den första årgången var 1905 och kom ut 1911 och när vi nu är i 2017 lanseras årgång 2006, som är den 40 årgången.

Vinifikationen är enkel och är nästan densamma som från start. Druvorna pressas i le Mesnil, i en press som endast används för Salon. Musten jäser i rostfria tankar (förr på ekliggare). Vinet genomgår inte malolaktisk jäsning (ungefär, hård äppelsyra omvandlas till mjölksyra). Vinet lagras, i flaska, sedan i snitt tio år på sin jästfällning innan de ”degorgeras” (jästgrums tas bort).

Och som kul jämförelse eller som en stilstudie i mänskligt vinälskarbeteende, ”hur-lätt-är-det-inte-att-flytta-upp-ribban”, provade undertecknad vid samma tillfälle även Delamotte Blanc de Blancs 2007 (77011), 619 kr som utan tvekan är en riktigt bra champagne, stram och precis. Törst knappt säga det men, i jämförelse med Salon 2006, smakade BdB som en enklare skumpa av ”no-name” standard. Häpp, det kostar att ligga på topp! :-)

Exportchef Champagne Salon och Delamotte, Mathieu Pouchan. Stockholm 31 augusti 2017

Årgång 2006 i Champagne

Vädret var varmt, torrt och soligt under sommaren, juni och juli. Under augusti kom regn vilket såg ut att spoliera den goda grundfasuppbyggnad babydruvorna var inne i och som tidigare månader jobbat upp. Helt plötsligen fick odlarna tackla angrepp av mögel, olika slag. Men som en skänk från ovan återvände det soliga vädret under september. I kombination med höstens intåg, med svalare temperaturer under natten i kombination med soliga dagar fortsatte druvornas utveckling under bästa tänkbara förhållanden. Det fina vädret höll i sig ända in i början av oktober på vissa platser i distriktet.
Chardonnaydruvorna är skördade med rik, generös frukt i kombination med balanserad fruktsyra. För de blå sorterna pinot noir och pinot meunier är förhållandena desamma med någon övervikt av den rika frukten och förhållandevis lägre syranivåer.