Röttorps Bästa Vin | Snygg Ripasso

Favoritmarkera

De nya vinerna på RBV denna vecka är en snygg Ripasso, härlig grüner veltliner, Mosel med liten sötma, lysande 10 års tawny och två seriösa vita torra boxar.

Nya viner v46 2017 på Röttorps Bästa Vin

Snygg Ripasso med klass

i Castei Ripasso, 2015 för 119 kronor är ett välgjort mustigt och strukturerat vin med utmärkt innehåll. Fin klangfärg och nyanserad bra eftersmak, en snygging i en annars opålitlig vintyp. För mig det bästa ripassovinet just nu. Riktigt trevligt för den som gillar den större kraften och musten hos en Valpolicella Ripasso och samtidigt vill ha ett seriöst strukturerat vin med klass.

Härlig grüner veltliner

Leth Grüner Veltliner, 2016 för 85 kronor ungdomligt friskt och samtidigt ganska komplext med utmärkt längd och finess passar till nästan allt. Ett verkligt trevlig ständigt pålitlig och bra vin på den härliga Grüner Veltliner druvan, som passar alla och allt.

Delikat Mosel med liten sötma

Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese Feinherb, 2015 för 199 kr. Friskt komplext härligt laddat med mycket liten men fin sötma ett perfekt sällsakpsvin och även delikat matvin till en kokt lax. En lyxig Mosel i torrhetsgraden mellan torrt och halvtorrt, som numera kallas Feinherb på tyska (förr halbtrocken).

Lysande 10års tawny

Croft 10 Year Old Tawny Port för 225 kronor. Rikt, balanserat och samtidigt ganska fruktigt för en långlagrad tawny. Tawny port betyder att vinet lagrats länge på fat och är en blandning av olika årgångar, i detta fall är vinets ålder i genomsnitt minst 10 år vid buteljeringen. Genom den långa fatlagringen blir vinet påtagligt ljusare lite mildare och finstämt delikat mer än mäktigt och kraftfullt.

Två seriösa vita torra boxar

Cacadu Ridge Semillon/SB 3lbox, 2016 för 203 kronor. Utmärkt balanserat matvin med rejält innehåll, bra syra och struktur och just längd med genomklang, allt i denna måttliga prisnivå. En seriös torr vit box med mindre än tre gram socker per liter.
Matua Sauvignon Blanc 1,5l box, 2016 för 189 kronor. Frisk och bra pappmagnum i klassisk Marlborough stil. Städade lätta krusbärstoner även snygg örtighet och lite komplexitet utan storhet. Bra balans och inte så överdrivna sauvignon blanc toner hos denna per liter ovanligt dyra SB box. Ligger i BS, men finns också i nio butiker.

Lämna ett svar