Laddar annons
Nyheter på Systembolaget | Sherry från Gonzalez-Byass
18 Jan, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Nyheter på Systembolaget | Sherry från Gonzalez-Byass

SHERRY. Den 19 januari 2018 lanserar Systembolaget fyra nya sherryviner. Smakerna spänner från knastertorr till mer söt, och däremellan. Stilen är i grunden, fino!

Sherryvinerna vinner alltmer uppmärksamhet och i en nyligen läst trendrapport för 2018 spås sherry och andra starkviner en ljus framtid. I London har det öppnats sherrybarer som blivit riktigt populära och det är främst unga konsumenter som sägs vara bland de mest entusiastiska. Sherry har blivit trendigit efter år av borglömd tillvaro i garderoben.

Anledningen till sherry-come-backen kan till del eller helt tillskrivas hårt arbete. Under många år har distriktet metodiskt och intensivt arbetat med att utbilda sommelierer som bjudits in till distriktet för att lära mer om hur den unika sherrytillverkningen går till och hur olika stilar av sherry passar till mat. Variationen som finns i sherry erbjuder svårslagna möjligheter i matchning mellan vin och mat. Vilka vindistrikt eller specifika viner kan erbjuda samma mångfald olika viner som exempelvis den från knastertorr till blommig fino vidare till intensiv gammal oloroso som kan vara härligt nötig eller varför inte en supersöt pedro ximenez.

Ledande sherryproducent - Gonzalez-Byass

Producenten har varit i gång sedan 1835 varför erfarenhet finns och kan sägas bli över. De är också en av de stora och med 70 000 fat i källaren kan de garantera och upprätthålla önskad kvalitet.

Sherrytillverkning sker i fat, över tid och med blandning av vin

Vi ska inte gå in på den komplicerade sherrytillverkningen i detta inlägg, det kan du i stället läsa i artikeln av Cruz Liljegren eller av Anders Röttorp. Men superkort fungerar det som så att vinerna lagras i fat, där det sker en individuell utveckling som bygger på bl a jäsning och avdunstning, faten indelas i olika stilar av källarmästaren, det som dunstar bort ur faten fylls på från andra stilmässigt liknande fat. Systemet kallas solera.

Palmas är namnet på de fat, fino-stil, som Gonzalez-Byass plockat ut ur solerasystemet. De fylls inte på och förvaras i en separat källare hos producenten. Den välkände vinmakaren på Gonzalez-Byass Antonio Flores väljer ut vilka fat som är, som ska buteljeras

Fat av fyra olika åldrar väljs ut och buteljeras enligt följande för Palmas

Fino Una Palma – 6 års lagring
Fino Dos Palmas – 8 års lagring
Fino Tres Palmas – 10 års lagring
Cuatro Palmas – 40 års lagring

Sherry - nyheter på Systembolaget 19 jan. 2018

Tio Pepe Una Palma Fino (94032), 189 kr för 500 ml.

Alkoholhalt: 15,5%
Gul färg. Doften är frisk av örter, nötter och mandlar. Smaken är torr, lätt till medelfyllig och elegant parfymerad av gul frukt med inslag av nötter. Lång eftersmak som smakar lite salt. Perfekt som fördrink och till salta mandlar!
Betyg: 3+

Tio Pepe Dos Palmas Fino (94817), 209 kr för 500 ml.

Alkoholhalt: 15,5%
Gyllengul färg. Doften är örtig med inslag av apelsin. Smaken är torr, medelfyllig, örtigt spänstig av gröngul frukt, äpplen. nyanserad, lång och läcker bred eftersmak.
Betyg: 4

Tio Pepe Tres Palmas Fino (94010), 309 kr för 500 ml.

Alkoholhalt: 16%
Gyllengul. En lätt gummiton, angenäm sådan, finns precis som ett överdåd av generös, exotisk frukt. Halvtorr (i min gom), medelfyllig och grymt nyanserad av frukt, fat, nötter, mineral och balanserad syra. Komplex och mycket elegant med låååång eftersmak.
Betyg: 5

Tio Pepe Cuatro Palmas Amontillado (94008), 549 kr för 500 ml.

Alkoholhalt: 21,5%
Bärnstensfärgad. Doft av kola och russin. Smaken är söt för mig! Frukt som av mogna röda äpplen, det finns en rondör och mjukhet som ger vinet en "fin" twist, inslag av mandel, hasselnötter, fat, tobak, mineral och russin med bra eftersmak.
Betyg: 4