Röttorps Bästa Vin | Fyndig Montepulciano

Favoritmarkera

Nya viner på RBV denna vecka är en fyndig Montepulciano, vanlig chablis med toppkvaliteter, fräsch sötma från Österrike, bästa rosébubblet, Grüner Velttliner från Lamm och en dyr och verkligt seriös röd ekobox.

Nya viner v05 2018 på Röttorps Bästa Vin

Fyndig Montepulciano

Montepulciano d’Abruzzo Umani Ronchi, 2016 för 70 kronor, utmärkt fyllig måttligt hård, rik och generös Montepulciano d’Abruzzo till verkligt pangpris. Här betyder montepulciano namnet på druvan som växt på Italiens östkust. I Toscana finns det också ett berömt vindistrikt som heter likadant efter staden Montepulciano. Här är det en variant av sangiovese som är druvan. Likheten är en ren språklig tillfällighet. Vår montepulciano behöver inte lagras, men lufta gärna någon halvtimme före konsumtion.

Vanlig Chablis med toppkvaliteter

Chablis Les Vénérables Vieilles Vignes, 2014 för 161 kronor. Frisk, elegant och ovanligt mineraliskt läcker stor chablis med komplexitet. Osedvanligt mycket av klassiska chablis kvaliteter för att vara en ”vanlig” Chablis till normalt pris. Fynd.

Fräsch sötma från Österrike

Nittnaus Beerenauslese Exquisite, 2015 för 94 kronor per halvflaska. Friskt och sött med lite större fräschör än vanligt från Österrike. Passar bra till efterrätter, gåslever och frukt.

Bästa rosébubblet

Rotari Rosé, 2012, för 119 kronor. Delikat, finessig, rik och lång torr rosé för mat och drick i champagneklass från Trentino i norra Italien. Lång lagring på fällningen ger ovanlig delikat komplexitet och balans för sitt måttliga pris. Bättre än alla stilla roséviner vid alla tillfällen.

Grüner Veltliner från Lamm

Schloss Gobelsburg Lamm Erste Lage Grüner Veltliner, 2016, för 299 kronor. Stor delikat och redan mycket nyanserad GV med storslagen framtid. Kommer från min favoritvingård för GV och denna årgång är superb. Trots härligheten idag så bör man vänta, gärna länge, innan hela potentialen hos vinet har utvecklats.

Dyr och verkligt seriös röd ekobox

Vila Santa Reserva 3lbox, 2015 för 300 kronor. En röd högprisbox av utomordentlig kvalitet med fin struktur, komplexitet och bra genomklingande klangfärg. Ett verkligt seriöst box vin, även för lite finare sammanhang. Numera ekovin och ligger i BS. Bör serveras i karaff, gärna med lite luftning.

Lämna ett svar

 1. bertnils
  30 januari 2018

  Gillar verkligen RBV. Bästa vinrecensionerna på nätet. Saknar kvalitetsbetyget i den nya tabellen. Tabellen går utmärkt att läsa i mobilen även med fler parametrar genom att vrida på den.

  • Redaktör
   31 januari 2018

   Hej Bertil,
   Vi tar tag i din återkoppling, som du inte är ensom om. Hoppas kunna lösa detta till nästa vecka! Tack för värdefull återkoppling. Vänl Elke

 2. Peter Muskos
  31 januari 2018

  Följt Anders Röttorp vintips sedan DI tiden och varit nöjd med de tips och recensioner jag fått!
  Kvalitetsbetyget har varit styrande för mina val av vilka viner jag köpt till källaren.
  Har även uppskattat provningarna av nyheter och tillfälligt sortiment som nu utförs av andra.
  Är minskning av provningen och artiklar själv vald eller påtvingad?
  Hur det än må vara är saknad av recensioner stor.