vin-till-kycklingragu-med-bacon-smalok-och-vin-vinbanken

Vin till kycklingragu med bacon, smålök och vin

Favoritmarkera

KYCKLING. Laga kycklingen som ragu för en saftig, mumsig smak. Maten blir mör, smakrik och generös. Vinet är rött av druvan shiraz med ursprung Sydafrika av producenten Stellenzicht.

Den lilla sötman av smålöken passar ett soligare vin, i mening mer fruktigt, och bacon kan dra uppmärksamheten till inslag av rökiga fat hos vinet. Maten är mycket generös och passar många röda viner, förutom de uttalat lätta och syrligt fruktdrivna vinerna.

Vin till kycklingragu

Detta vin kan vara slutlevererat men lugn, många andra viner passar och välj lika gärna bland de vita som röda, medelfylliga och smakrika vinerna.

Stellenzicht Golden Triangle Shiraz 2012 (22095)

Stellenzicht, Western Cape Sydafrika, 99 kr
Druvor: Shiraz
Smak: Fyllig. Rund munkänsla, smakrik mörk frukt, saftig sammetslen dessutom med struktur av fruktiga tanniner, inslag av kakao, viol, örter och fat. Elegant och nyanserad.
Omdöme: Toppvin till vrak-pris!
Betyg: 4+

Recept | Kycklingragu med bacon, smålök och vin | 4 portioner

Ingredienser
12 små kycklinglår
1 flaska rött vin
7 dl mörk kycklingfond
12 små lökar, ex schalottenlök
100 g späda morrötter
24 vita champinjoner
30 g bacon
salt och svartpeppar från kvarn
2 msk fint skuren bladpersilja

Gör så här
1. Skär alla kycklinglår i två bitar. Marinera dem i vin över natten.

2. Koka kycklingbitarna i vinet tills köttet släpper från benen, 30-40 minuter. Lyft upp bitarna ur vinet. Koka ihop vinet till hälften och tillsätt kycklingfond. Koka ihop till simmig sås.

3. Förväll oskalad lök, morötter och svamp i separata kastruller. Kyl dem i isvatten. Skala lökarna.

4. Skär baconet i mindr bitar. Knaperstek dem och låt rinna av på hushållspapper.

5. Värm kyckling, lök, morötter, svamp och bacon i såsen Smaka av med salt och peppar. Vänd ner persilja innan grytan ska serveras.

Recept och bild: Mathias Dahlgrens Bästa, förlag Norstedts. Foto: Ingvar Eriksson

Kommentera