vin-till-ortiga-farsspett-sallad-med-marinerade-skockor-och-chips-vinbanken

Vin till örtiga färsspett, sallad med marinerade skockor och chips

Favoritmarkera

VIN TILL MATEN. Vin som passar till örtiga färsspett, sallad med marinerade skockor och chips kan gärna vara ett stramare rött, örtigt och kryddigt vin.

Tipset är att använda marinaden som dressing, säger Håkan Larsson i sin nya kok-bok. Och att använda färskost ger färsen både smak och en saftighet. Vinbanken har provlagat och ger receptet tummen upp!

Sydfranska örter och vitlök sätter igång våra smaklökar och tankarna drar till södra Frankrike och Medelhavsköket. Ett kryddigare vin passar bra och många ursprungsområden passar in här. Södra Rhônedalen, Languedoc eller varför inte Grekland eller ett av Spaniens mest kända vindistrikt Penedès som ligger i närheten av Barcelona.

Vin till färsspett av nötkött

1. Crozes-Hermitage Domaine Habrard 2016 (2861)

Domaine Habrard, Crozes-Hermitage Frankrike, 159 kr
Druvor: Syrah.
Smak: Medel/fyllig. Solig mogen generös blå frukt, inslag av dito skogsbär, björnbär och hallon, tydligt kryddig, örtig med mak av fat. Mjuka tanniner.
Omdöme: Mjukkryddig härligt drickvänlig Crozes med stil! Vinet är vegansk och EKO-certat!
Betyg: 4

RECEPT | Örtiga färsspett, 4 portioner

600 g nötfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
125 g färskost med örter och vitlök

Extra
8 träspett, blötlagda

RECEPT | Sallad med marinerade skockor och chips, 4 portioner

1,5 dl olivolja
3 msk pressad citronsaft
3 vitlöksklyftor
2 tsk torkade örtkryddor som oregano, timjan, rosmarin
0,5 tsk salt
1 burk kronärtskockshjärtan
1 huvud isbergssallad eller annan grönsallad
250 g körsbärstomater
1 påse färsk spenat, ca 70
50 g lantchips

Till servering: bröd, gärna surdeg och en klick matyoghurt.

Gör så här

Sallad:
Blanda olivolja, citronsaft, vitlök, örter och salt i en skål. Skölj skockorna i kallt vatten och dela dem. Lägg skockorna i marinaden, minst 3 timmar och gärna längre tid.
Skölj och strimla dalladen och dela tomaterna. Lägg med spenat och skockor i en stro skål. Vänd runt med det mesta av marinaden.

Spett:
Tänd grillen eller sätt ugnen på 225 grader. Blanda färsen med salt. peppar och färskost. Forma till avlånga biffar och trä upp på spetten. Grilla dem lätt genomstekta eller ugnstek cirka 20 minuter.
Lägg upp sallad och spett på tallrikar Lägg chipsen i en plastpåse och dunka till några gånger för att krossa dem, grovt. Strössla över salladen. Servera eventuellt med bröd och matyoghurt.
Tips: Spetten kan förberedas och förvaras i kylen fram till tillagning.

Recept och bild ur boken “Håkan Larssons bästa mat till vinet, nya favoriter och älskade favoriter. Förlag Bonnierfakta.

Kommentera