vin-till-maten-rubgrillad-karre-m-korsbarspotatis-vinbanken-bonnierfakta

Vin till rubgrillad fläskkarré med äppel- och pepparotscrème

Favoritmarkera

FLÄSK. Vin som passar till fläskkarré matchas med hjälp av krydd- och smaksättningen vid tillagningen. Eller med hjälp av tillbehör. Äpplen hör till säsongen och ger denna rätt syra. Viner med mognad och nyanser klarar många smaker bättre än de mer “raka”.

Författaren till kokboken där vi hämtat receptet är vinskribenten Håkan Larsson som tipsar om att, “Mortla ihop flingsalt med kryddor efter behag som spiskummin, senapsfrön, korianderfrön och svartpeppar”. Med det tipset i beaktande bör vinet vara balanserat för att möta matens många smaker. Samtidigt måste vinet ha karaktär, d v s stå på egna ben när det gäller stil och smak. Vinbanken väljer Rioja av hög kvalitet.

För fler recept på kötträtter, med vinförslag.

Vin till fläskkarré

1. Conde de Valdemar Gran Reserva 2008 (12601)

Bodegas Valdemar, Rioja Spanien, 149 kr
Druvor: 85% tempranillo, 10% mazuelo, 5% graciano.
Smak: Medel/fyllig. Fruktig smak av mogna körsbär och plommon, inslag av russin, fikon och kryddor. Fat. Nyanserad och balanserad. Lång eftersmak.
Omdöme: Topptrevlig Rioja med ålder och stil
Passar till:
Betyg: 4+

RECEPT | Rubgrillad fläskkarré med äppel- och pepparotscrème, 4 portioner

800-1 000 g benfri fläskkarré
valfri rub, färdig ur påse
2 msk rapsolja till pensling

Äppel- och pepparrotscrème
2-3 syrliga äpplen
3 cm färsk pepparrot
0,5 dl majonnäs
0,5 dl gräddfil
1-2 krm salt
nymalen svartpeppar

Körsbärspotatis
800 g färskpotatis
2-3 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svarteppar
2 msk färsk hackad rosmarin
300 g körsbärstomater, gärna olika färger

Gör så här

Crème:
Riv äpplena med skalet på den grova sidan av rivjärnet, skalad pepparrot på den fina sidan. Blanda majonnäs, gräddfil, salt och peppar. Vänd ner det rivna och låt dra i kylen.

Dela karrén på längden i två avlånga bitar. Gnid in rubben noga i köttet.

Pensla köttet med olja och grilla på indirekt värme tills innertemperaturen når 75 grader, cirka 45 minuter. Eller, stek köttet i ugn på 150 grader och sätt färg på köttet med grilläge de sista 10 minuterna.

Körsbärspotatis:
Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen, dela dem i stora munsbitr. Lägg i långpanna, häll på oljan och vänd runt. Krydda med salt, peppar och rosmarin. Ugnsrosta i cirka 25 minuter, låt tomaterna steka med de sista 10 minuterna.

Skär upp köttet och servera med tillbehören.

Om boken
Recept och bild ur boken “Håkan LArssons bästa mat till vinet, nya favoriter och älskade favoriter. Förlag Bonnierfakta.

Kommentera