Laddar annons
Recension | små partier vita viner 26 april
24 Apr, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Recension | små partier vita viner 26 april

Recension av vita viner, småpartier, den 26 april på Systembolaget är ett bubblande släpp. Vita stora viner från Australien är välkomna nyheter.

Hört talas om pet nat (alt PétNat)? veckans nyord i tidningen Språk 25 februari i år. Pétillanat Naturel – naturligt bubblande, fast mer synonymt med naturvin med bubblor. I original heter det méthode ancestrale – ’äldre metod’ som man hållit på med i framför allt södra Frankrike sedan tiden innan champagnemetoden uppfanns.

I princip är det en avbruten jäsning med lite restsocker kvar, som man tappar upp på flaska och försluter så att sista delen av jäsningen går klart inne i flaskan och bubblorna går in i vinet. PetNat är lika trendigt som naturvin, och också lika oförutsägbart i slutresultatet, ibland helt grumligt med vinägertoner i både doft och smak. Men denna vecka kommer en ovanligt ren variant på vinet.

Även andra bubblor dyker upp till ytan, från Champagne och England. Och en mogen grand cru från Chablis, fin-chardonnay från andra länder samt en liten raritet från Loire.

Bubblande viner, många ursprung

Ja, veckans PetNat kommer från Portugal och Vinho Verde i nordväst. Phaunus Pet Nat Rosé 2017 (99457), 229 kr, ljust rosa, bara lätt grumlig, trevlig doft av små röda bär smultron och röda vinbär kanske och en liten fin brödighet. Nästan helt torr med bra syra och trevlig röd-bärig frukt som helt saknar toner av salubrin, vinäger och liknande. Hantverksgjort vin som kostar betydligt mer än prosecco att få fram.

Veckans champagne är Pertois-Moriset l’Année Grand Cru 2010 (92225), 449 kr och har djupt gul färg, utvecklad tydlig doft av röda vinteräpplen, bröd, citrus och fuktig sten. Torr och stram med uppfordrande syra och bred mineral-driven smak mot krita och ostronskal. Ingen nybörjar-champagne direkt, men det finns det ju tillräckligt av ändå. Avancerat mat-tips: friterad torsk-tunga med citronspetsad ostron-majonnäs.

Samma geologiska område som Champagne består av (Paris-bassängen) täcker också södra England, t ex White Cliffs of Dover. Och här ligger alla de bästa husen som gör högklassigt engelskt bubbel, och ett av dem kommer här:

Nyetimber Blanc de Blancs 2010 (92804), 599 kr kostar som ni ser minst lika mycket som sina franska kollegor – med all rätt. Ljus och fin som BdBlancs ska vara, utvecklad läcker doft med citrus, mandel, sten och bröd. Seriös fin frukt, torr utan att vara grinig, läcker läskande syra och lång god smak som vill ha mer! Kan lätt lagras ytterligare ett decennium.

Franska viner

Förra månaden så skrev jag om att alla trodde att årgång 2003 i Chablis var inget att satsa på för framtiden, och även hur fel man ha. Då var det en Premier Cru Fourchaume som släpptes och nu kommer ytterligare en 03:a från La Chablisienne, Chablis Grand Cru les Preuses 2003 (96316), 499 kr.

Djupt gyllengul, stor och fet smörig chablis med lika gul frukt som färg, bakade gula plommon/päron/äpplen, aningen fat och lite mazarin på det, rena godiset. Härlig bred smak, helt mogen och generös men ändå hyfsad syra för sin årgång och ålder. Lång, ren och fin smak med massor av karaktär.

Côte de Beaune

En bra bit söderut men fortfarande i Bourgogne ligger Puligny-Montrachet där nästa vin sett dagens ljus: Joseph Drouhin Chalumaux Premier Cru 2014 (96351), 729 kr. Även här får du mycket både djup och bredd och mognad även om denna är 11 år yngre.

Riktig fin-bourgogne med allt som en Puligny ska ha, även om den är ganska försiktigt fatad (i doften), med riklig frukt av citrus och persika. Mycket bra smak av generös bourgogne av klassisk stil med solmogen frukt och betydligt mer ekfat i smaken än doften. Torr, elegant med fin syra och lång god smak. Vaktel, pärlhöna eller annan ljus mild fågel smakar fågel till dessa två burgundiska viner!

Loire

En ovanlig – och ovanligt aromatisk och generös – Muscadet från underappellationen Grandlieu härnäst: Dom. Choblet Origine de Haut Bourg 2012 (91128), 168 kr är helt mogen med väl utvecklad, lite yllig frukt, och den ska tas nu helst. Syran börjar svikta och med den fräschören, men ett kul vin som visar att Muscadet har mer att bjuda på än bara enkla viner som ska drickas till ostron.

Apropå generösa viner så vill gärna Vouvray längre upp längs Loire också vara med i leken. Dom. Huet Le Mont Demi-sec 2017 (96076), 395 kr är ett vin på gränsen till utrotningshotat. Vem köper idag dyra halv-torra/halv-söta viner gjorda på chenin blanc?!

Denna typ av vin vill ha ålder och 2017 med är sina 1½ år just bara en bebis. Svårt att beskriva sig i både doft och smak men allt finns där vilande under ytan. Massor av oförlöst frukt i fin och oerhört välbalanserad stil, gula plommon, kvitten och päron, precis lagom sötma (svårt att säga hur mycket) och frisk fin syra. När man vet att 20-30 år för dessa viner är normalt så får man lite perspektiv. Alla som behöver köpa årgångs-present till en liten (eller sig själv) bör skynda sig. OBS Lansering flyttad till 17 maj.

Vita viner från Tyskland

När vi ändå är inne på icke-torra viner så kommer Tysklands bidrag här: Zilliken Saarburger Rausch Riesling Kabinett 2017 (91248), 225 kr. Jag tyckte det här vinet hade allt som jag önskar från denna svala del av Tyskland; vackert sötfruktigt med ananaspastill och aprikossylt plus en bra dos acaciahonung. Lätt som en balett, halvsöt med hög syra och mycket typisk sitt ursprung, lämnar en smak av härlig fruktkompott efter sig i munnen (ska erkänna att inte alla var lika förtjusta i vinet, någon tyckte det är för spetigt och okoncentrerat).

Vitt vin från Uruguay

Bodega Garzon Albariño Single Vineyard 2017 (99351), 240 kr är en hel liten bukett av aromatiska blommor som apelsin och mimosa, frukt mot aprikos och kumquats. Helt torr, fin frukt av det syrligare slaget, persika och citrus med finess och elegans. Lätt parfymerad eftersmak i positiv riktning. Kan tänka mig en sallad på vattenmelon, fetaost och någon typ av sötare skaldjur som havskräfta till.

Vita från Australien

Tre viner från biodynamiska Cullen i Western Australia dyker upp på hyllorna. Först ut Cullen Amber 2017 (92289), 259 kr som är en skalmacererad sauvignon blanc och som namnet antyder amber, dvs lätt orange. Fast det syns knappt. Doften däremot ger tydlig fingervisning med den speciella ton mot plåster som märks ibland, men mer av apelsinskal, kola och honung. God och rejäl smak av sauvignon med mandel, toffee och citrus. Ännu i yngsta laget för att försvara sitt pris men kommer att utvecklas.

Cullen Sauvignon Blanc Semillon 2016 (90466), 249 kr är desto mer utvecklad med härliga toner av grön och gräsig sauvignon och lite äpplig, vaxig semillon, med ett lager av finaste kolasås ovanpå. God och generöst fruktig med äpplig och mineral-stenig smak och superfina toner av väl integrerade ekfat, toffee, kola, karamell. Förvånansvärt välgjort vin med bussig prislapp.

Cullen Kevin John Chardonnay 2017 (90223), 669 kr bör ju ha bra med karaktär för att försvara sitt pris, och det är just vad den har. Stor fin fatjäst chardonnay av högsta klass, lågt skördeuttag ger massor av solmogen rik frukt (nektarin, anjou-päron, rostad mandel) i en lättare och svalare stil än man kan tro från down under. Stram syra, riktigt torr, finstämd men generöst i läcker balanserad bourgogne-stil med lång slösande god eftersmak. Och allt detta redan nu två år gammal bara…

[drinklist id="69806"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER