recension-ny-ol-smaparter-21-september-pa-systembolaget

Recension | små partier röda viner 26 april

Favoritmarkera

Småpartier röda viner på Systembolaget 26 april är ett riktigt bra släpp. Nyheterna är inte några direkta försommar-viner men desto fler för att mer än gärna spara till hösten.

Frankrike och Italien delar på första plasten, men både Spanien och Australien smyger upp bakom. Bordeaux mot Piemonte om man skulle dela upp det i regionsmästerskap, FC Girondins mot Juventus typ.

Röda viner från Frankrike

Beaujolais

Två bra men lätt överprisade Beaujolais i ren och tilltalande stil får inleda. Viner härifrån i mörkare, tätare stil från små naturvinsodlare är väldigt trendigt i vissa kretsar just nu. Här kommer två av dem. Man brukar ju säga att Beaujolais ska drickas ungt och fräscht men det vore orättvist mot dessa högre prissatta viner, de borde få några år på sig för att visa sin kvalitet.

Domaine De la Pirolette Saint Amour 2017 (92234), 169 kr är fruktigt generös i lättare stil med körsbär och hallon, kanske en liten dos ekfat som ger en svag krydda. Positivt intryck utan att sätta djupare spår, men mer än OK med viss tyngd.

Domaine Thillardon Chénas Les Blémonts 2017 (90598), 279 kr närmar sig smärtgränsen för sin appellation men är ett mycket bra vin med mörkt bärig frukt, lite rökighet och bra tannin för sin druva och fina syror. Bra längd och eftersmak. Vill prova igen om tre år.

Apropå överprisade viner så finns det väl få regioner som det är så synonymt med som Bordeaux, men det har vi liksom vuxit upp med och vet att de kostar. Lägger man till potentialen att lagras i decennier så får man ju betala en slant för den också.

En Bordeaux-kvartett för slott och koja

Först ut ett av mina favoritslott från början av min vinkarriär Château Chasse Spleen 2016 (92283), 429 kr, fast det kostade inte i närheten då. Jag tror det var dels namnet som ’jagar bort svårmod’ och pris/kvalitet som fick mig på knä då får några decennier sedan. Vinet är fortfarande bra med alla bordeaux-attribut på plats; lätt stallig, nyvässad blyerts, svarta vinbär och lagom dos ekfat. Smaken är lite rustik med sina agrara toner men både syror, tannin och frukt finns på plats så det räcker långt. Lättgillad och lite tillrättalagd men inte så elegant.

Elegant är däremot Petit Lion du Marquis de Las Cases 2014 (92264), 599 kr. Det ’lilla lejonet’ är ett så kallat andra-vin från Château Léoville Las Cases, Stjärnan av Médocs andra-cru-viner. Till skillnad från Las Cases är merlot den dominerande druvan (55-60%) i Lion, och det kan man ana sig till i den mjuka frukten. Mycket elegant doft av ceder, läder, tobak etc, svarta vinbär och plommon, ingen tvekan om att det är Médoc. Fin syra, tannin och mjuk rik frukt med drag mot mörka bär och en svagt köttig/animalisk ton med antydan till mognad. Oerhört välgjord och finessrik i säker klassisk stil.

Straxt söder om Saint Julien ligger Margaux och nästa slottsvin, Château Cantenac-Brown 2012 (92265), 650 kr. Slottet är klassat i tredje cru (rätt högt) och har haft lite jobbigt med kvaliteten under stor del av 1900-talet men nu är man verkligen på rätt väg! Sedan 2006 har de nya ägarna visat att man är värd sin klassning.

Vinet är mycket mörkt och tätt, doften bjuder björn-, blå- och svarta vin-bär, saltlakrits, choklad och tät espressolik frukt. Stramt och välbyggt med tydlig cabernet sauvignon med sin syrliga strama frukt, rejält med fat, choklad, kaffe och cigarr – och så ännu lite mer fat. Mer tät och maffig än elegant men hejdundrande gott i sin kraft. Ett magnifikt resultat från 2012 som inte var en lätt årgång att få till.

Nu ska vi lite längre norrut men fortfarande i Médoc, Pauillac och Château Batailley 2015 (95161), 599 kr. Batailley är även det ett slott som gjort enorma framsteg på senare tid, slottet har alltid varit bra men nu är det enastående. Och högst trendigt bland bordeaux-drickare.

Och det kan man förstå när man provar vinet, mörk och tät, även doften är mörk och tät och mycket fin med ganska markerade rostade fat, med franskrostat kaffe, svarta vinbär och körsbär i mörk choklad. Koncentrerad smak med täta mjuka polerade tanniner, fyllig och rik smak med valrhona-choklad och syrlig fin cabernet-frukt. En sann fullträff från en klassisk årgång.

Röda viner från Cahors

Det kommer även två bra viner från denna nyväckta region som länge bara var svår och tvär. Cahors görs på malbec och är bland de mörkaste av viner, vis noirs kallas de i hemlandet.

Le Clos d’Un Jour 2016 (95152), 175 kr har rätt färg, doft mot Cahors’ lite järniga ton mot hemoglobin plus blåbär och nypon. Inte så komplex men bra och typisk med koncentrerad sötmogen frukt, trevliga syror och ganska busiga tanniner som cahors-malbec kan ha.

Ett rejält snäpp upp är Clos Triguedina, Au Coins du Bois 2012 (99521), 299 kr, dels är den tre gånger så gammal, dels har den högre koncentration av frukt. Verkar vara i ett bra stadium just nu med utvecklad, lätt mogen karaktär av ceder och höstskog tillsammans med sin mörka frukt. Mycket god med fin koncentration och hyfsat tyglade tanniner. Dekantera ändå gärna en timme eller två.

Röda från Italien

Piemonte

I vanlig ordning nu för tiden så är det Piemonte som dominerar. Vi börjar med en Marco Curto Dolcetto d’Alba 2017 (91702), 159 kr som är en liten fruktbomb med mörk fin frukt av hallon-choklad och cappuccino. Ung och frukt-tät med bra rondör, balanserad syra och läckert mogen frukt. Ännu alltför ung men med fin potential. Kul att bra dolcetto dels har kommit i ropet bland odlare, dels att Systembolaget är snabba på bollen och köper in till oss.

Lika god och härlig är Alfiero Boffa Muntriva Barbera d’Asti 2015 (92286), 189 kr, och dessutom två år äldre. Även här mörk generös frukt, nu av plommon och blåbär med svag ton av järn. Stram och syrlig i tuffare lite äldre, rustikare stil med rejäla tanniner utan modern sötmogen frukt eller dominans av nya fat. Ärlig, rättfram och god. OBS Lanseringen flyttad till 17 maj.

Första nebbiolo-vinet ut är Albino Rocca Barbaresco 2015 (91802), 299 kr som ger lite torkad frukt som nypon, men sedan kommer nebbiolos typicitet med rosor och plommon. Bra koncentration men ändå lätt och elegant i stilen. Fina syror och härliga tanniner som druvan ska ha och riktigt god eftersmak. Matkrävande som dessa viner är och här skulle en svamprisotto sitta fint.

Gattinara är en liten DOCG i Alto Piemonte som inte är lika känd som Barbera och Barolo men faktiskt var tidigt ute med att producera fantastiska viner på nebbiolo. Nervi är äldsta egendomen i området som fortfarande är aktiv och kanske den högst aktade också.

Nervi Conterno Gattinara 2015 (92241), 499 kr är precis så vackert brunröd som nebbiolo blir efter några år. Härlig doft mot svagt bränd frukt av plommon, nypon och lakritsrot plus en svag ton av mynta. Komplex, rik smak med läcker frukt och balanserad syra och tanniner som är oerhört fint slipade. Lång intensiv eftersmak med inslag av mynta och lakrits.

En ännu mindre känd DOC är Lessona, bara en dryg mil väster om Gattinara, inte så konstigt då hela området täcker mindre än 30 hektar. Pietro Cassina Lessona Pidrin 2014 (95902), 249 kr veckans tredje nebbiolo-vin och precis som de övriga så hittar typisk frukt av skogshallon, viol och nypon (igen) och en lätt krydda från fat. Elegant och välsmakande med fint integrerad frukt/tannin/fat, vill gärna ha en timme i karaff för att vakna.

Montalcino

Nog med Piemonte, dags för Toscana (sangiovese) och en Pietroso Rosso di Montalcino 2016 (95950), 249 kr. 2016 var en underbar årgång även i Toscana med läckert läskande viner och förförisk frukt. Denna Rosso är inget undantag med sin mörka frukt av moreller och körsbär med lätt kärnig ton. Solmogen fin frukt i munnen med fin koncentration, läcker syra och strama tanniner. Lång generös och riktigt god eftersmak. Om det finns någon nackdel med 2016 så skulle det vara just att de är så förbannat goda redan nu!

Röda viner från Spanien

Ett namn som dyker upp med jämna mellanrum på spanska etiketter av bättre viner är Telmo Rodruigez, det kan vara Toro eller Malaga eller något annat område, men här kommer vinet från hans hemgård i Rioja, som dessutom sägs vara Riojas äldsta vingård.

Remelluri Reserva 2012 (95212), 259 kr är en ovanligt traditionell rioja för att komma från denna gård med aningen dillkrona inblandad i generösa frukten av jordgubb och mörk frukt. Stram med tuffa tanniner än så länge, kryddig med inslag av chark, kaffe, lagerblad m m. Gott och väldigt lagringsdugligt.

Ribeira del Duoro, någon timmes resa söder om Rioja, bjuder på nästa vin, Bodegas y Viñedos Alnardo Psi 2016 (99405), 259 kr. Mörk, maffig och modern i fruktdriven härlig stil med inslag av både äpple och rabarber(!) i den annars så mörka frukten. Ung, stram och ännu lite hårdnackad med tät mörk frukt, kaffe, kakao, cigarr i ung förpackning. God idag men man måste vänta på nästa skede i utvecklingen.

Rött från Australien

Peter Logan Weemala Pinot Noir 2017 (95005), 139 kr är egentligen lite för lätt för att kvala in i texten men är samtidigt så charmig och glad att den bara följde med. Ung fruktig pinot noir med god doft av smultron, hallon etc. Lättdrucken och charmfruktig pinot för dig som inte har för stora krav på tannin och syra.

I en fullkomligt annan stil är Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz 2015 (92005), 209 kr. Alltid lika pålitliga Tahbilk vars Marsanne Museum Release 2011 vi fick njuta av senast – finns den kvar så köp den.

Denna Cabernet/Shiraz är så mycket Australien att den borde användas i grundskolan för typiska viner. Mörk och tät blåröd, svarta vinbär/cassis, after eight, lagom med fat som ger krydda. Härlig och direkt syra, fin fruktkoncentration och ändå ganska elegant stil. Riktigt smarrig om ännu alldeles för ung trots sina fyra år, kom igen om ett decennium eller två.

Ursprung Sydafrika

Ett av veckans klart bästa röda viner är Leeuwenkuil Heritage Syrah 2015 (95172), 379 kr från Swartland ca 50 km rakt norr om Kapstaden. En mörk, tät och fortfarande ung syrah med peppar, björnbär, tjärpastill i doften. Packad med frukt, bra syra, finfina tanniner som börjar lugna ner sig, koncentrerad och härlig med en minimal sälta. Låter som en smakbomb men faktum är att slutintrycket är ett elegant vin i smalare stil. Vill ha minst en timme på karaff innan du serverar den till hjortsteken i höst.

VISA TABELL
Tabell röda viner 26 april 2019
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
FRANKRIKE
Dom. de la Pirolette, Saint Amour, 2017, 169 kr, +
Dom. de la Pirolette, Saint Amour201792234Beaujolais16915+19-2422400
Dom. Thillardon, Chénas Les Blémonts, 2017, 279 kr, =
Dom. Thillardon, Chénas Les Blémonts201790598Beaujolais27915.5=19-262600
Château Chasse-Spleen , 2016, 429 kr, +
Château Chasse-Spleen 201692283Moulis en Médoc42916.5+19-302.32400
Petit Lion du Marquis de Las Cases , 2014, 599 kr, +
Petit Lion du Marquis de Las Cases 201492264Saint Julien59917.5+19-323300
Château Cantenac-Brown , 2012, 650 kr, +
Château Cantenac-Brown 201292265Margaux65018+19-343300
Chateau Batailley , 2015, 599 kr, ++
Chateau Batailley 201595161Pauillac59918.5++19-353600
Le Clos d'Un Jour, 2016, 175 kr, +
Le Clos d'Un Jour201695152Cahors17515+19-2931800
Clos Triguedina, Au Coins du Bois, 2012, 299 kr, +
Clos Triguedina, Au Coins du Bois201299521Cahors29916.5+19-283300
TYSKLAND
Becker Family Pinot Noir, 37,5 cl, 2015, 85 kr, +
Becker Family Pinot Noir, 37,5 cl201595348Pfalz8514.5+19-2226000
ÖSTERRIKE, Naturvin
Gut Oggau, Atanasius, 2017, 279 kr, =
Gut Oggau, Atanasius201792341Burgenland27914=19-232540
ITALIEN
Curto Marco, Dolcetto d'Alba, 2017, 159 kr, +
Curto Marco, Dolcetto d'Alba201791702Piemonte15915+19-2631380
Pietro Cassina Lessona Pidrin, 2014, 249 kr, +
Pietro Cassina Lessona Pidrin201495902Piemonte24916+19-262.3900
Alfiero Boffa Muntrivé Barbera d´Asti, 2015, 189 kr, +
Alfiero Boffa Muntrivé Barbera d´Asti201592286Piemonte18915.5+19-262.32400
Albino Rocca Barbaresco, 2015, 299 kr, +
Albino Rocca Barbaresco201591802Piemonte29916.5+19-272.3480
Nervi Conterno Gattinara, 2015, 499 kr, ++
Nervi Conterno Gattinara201592241Piemonte49917.5++19-293840
Pietroso, Rosso di Montalcino, 2016, 249 kr, +
Pietroso, Rosso di Montalcino201695950Toscana24916+19-283960
Naturvin
Erba Salata Colle Florido, 2017, 249 kr, =
Erba Salata Colle Florido201790593Abruzzo24915=19-242.31200
SPANIEN
Remelluri Reserva, 2012, 259 kr, +
Remelluri Reserva201295212Rioja25916+20-3032400
Bodegas y Viñedos Alnardo PSI, 2016, 259 kr, +
Bodegas y Viñedos Alnardo PSI201699405Ribera del Duero25916+20-3031800
USA
Adelsheim Breaking Ground Pinot Noir, 2015, 359 kr, +
Adelsheim Breaking Ground Pinot Noir201590657Oregon35916.5+19-252360
ARGENTINA
SuperUco Gualta , 2013, 419 kr, +
SuperUco Gualta 201392177Mendoza41917+19-293180
SYDAFRIKA
Leeuwenkuil Heritage Syrah, 2015, 379 kr, +
Leeuwenkuil Heritage Syrah201595172Swartland37918+20-323120
AUSTRALIEN
Logan Weemala Pinot Noir, 2017, 139 kr, +
Logan Weemala Pinot Noir201795005Mudgee, Orange13914.5+19-221.27200
Hewitson Baby Bush Mourvedre, 2016, 169 kr, +
Hewitson Baby Bush Mourvedre201695273Barossa Valley16915.5+19-272.32400
Naturvin
Cullen Red Moon , 2017, 239 kr, +
Cullen Red Moon 201795672Margeret River23915.5+19-302.3360
Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz, 2015, 209 kr, +
Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz201592005Victoria20916+20-332.31200

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER

Lämna ett svar