vin till grillade revben-vinbanken

Vin till grillade revben med smak av sommar

Favoritmarkera

Förboka och beställ de godaste revbenen i tid. Vin som passar till grillade revben är exempelvis ett fruktigt rött vin från Argentina eller Chile.

Kamben eller baby back ribs är de godaste revbenen. Förkoka gärna och pensla marinaden över, för snabbare förberedelse – gör allt i ett svep. Marinera köttet i kylen.

Välj ett fruktigt, smakrikt vin. Gärna av druvsorter som malbec, cabernet sauvignon, shiraz eller merlot.

Vin till grillade revben

Las Moras Love 2017 (79608). Beställningssortimentet.

Finca Las Moras, Argentina, 99 kr.
Druvor: Cabernet sauvignon
Alkohol: 13,5%
Socker: ingen uppgift
Medelfyllig smak av mörka bär, mogna körsbär och svarta vinbär. Balanserad syra, mjuka tanniner (den kärva förnimmelsen), lätt kryddsmak med inslag av vanilj.
Alternativt rött vin för den som inte kan “vänta” in en beställning:
Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2016 (26001), 129 kr. Toppval!

RECEPT | Grillade revben med smak av sommar,
6 portioner

6 rader kamben, 2,5-3 kilo

Marinad

1 msk salt
2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
2 tsk mald ingefära
2 msk mörk muscovado- eller farinsocker.
8 cl bourbon
2 dl het mango chutney
2 dl chilisås av ketchuptyp
2 msk japansk soja
2 tsk worcestersås
2 finhackade vitlöklsklyftor

Tillbehör
grönsallad eller cole slaw
bakad potatis

Gör så här

1. Rör ut salt, socker och kryddor i whiskeyn. Blanda med mango chutney, chilisås, soja, worcestersås och vitlök. Rör samman noga.

2. Dela varje benrad i 3-4 delar och vänd dom i marinaden. Lägg köttet i dubbla plastpåsar, häll över resten av marinaden och fördela runt om. Kläm ut all luft, bind ihop påsen. Krama plastpåsen emellanåt så att marinaden kommer åt överallt. Marinera minst 1 timme i kylen, gärna lngre.

3. Lägg kolen i två högar på varsin sida av grillen, tänd på i god tid så att kolen hinner bli riktigt askgrå. Grilla revbenen i 5-10 minuter på varje sida.

Recept och bild ur den utmärkta boken “Den underbara smakresan mellan vin och mat, Bengt-Göran Kronstam.
Bokförlaget Max Ström
ISBN 978-91-7126-113-7
Matfoto: Björn Lindberg

Kommentera