recension-ny-ol-smaparter-21-september-pa-systembolaget

Recension & tabell vita viner 5 juli

Favoritmarkera

SMÅ PARTIER 5 JULI. Vinerna är provade och bedömda, både som en kortre recension med matförslag, alla är rankade i tabellen. REtsina kommer starkt i detta släpp, det är sommar!

Sommar och sol, hoppas att alla njuter av ljuset och förhoppningsvis också värmen. Ska väl varken tro eller hoppas att vi får återuppleva 2018 års sommar med torka och övervärme men sol och D-vitaminer behöver vi samla på oss inför höst och vinter.

Om det finns sol (och D-vitamin) på burk eller flaska så borde det ju vara i form av gott och solmoget vin. Stämmer det så kan vi hålla ut några år till.

Apropå sommar så kommer två olika Retsina nu i juli, gillar du denna speciella vintyp, dessutom i naturvinsstil, köp på dig och frossa på, de ger verkligen mycket smak.

Juli är normalt ingen tung månad när det gäller Nyheter/Små Partier men denna gång är det faktiskt närmare sextio nya viner av mer eller mindre intresse. Här kommer mitt urval av månadens nyheter

Alltid trevligt att inleda med en Champagne…

2012 är just en sådan solmogen härlig årgång som vi behöver när tröttheten kommer smygande. Pierre Gimonnet Oenophile Extra Brut Premier Cru 2012 (97000), 599 kr kommer inte att göra oss besvikna, varken i år eller om fem-tio framåt heller.

Stram och tuff med krita, sten och snäckskal i både doft och smak. Hög syra i extra brut (mindre än sex gram dosage) med väldigt god frukt av gröna äpplen och citroner, nybakat rågbröd och en rustik känsla även om vinet absolut inte saknar elegans. God idag men vinner definitivt på att ligga minst fem år.

Sekt från Österrike

Vinhuset Fred Loimer från Niederösterreich har skämt bort oss i vår med trevliga viner till bussiga priser och här kommer en bubblig variant från huset; Loimer Sekt Brut Reserve Rosé NV (95776), 175 kr.

Fin lätt mycket bärig ton av hallon/smultron/röda vinbär på nybakat bröd. Fin mousse, ganska hög syra och bärig gosig frukt i reduktiv stil. Okomplicerad och bara trevlig!

Vita viner Tyskland

Två utmärkta Frankenviner från Weingut JuliusSpital i Würzburg vid floden Main några mil öster om Frankfurt är månadens tyska skörd. Würzburger Stein Riesling Erste Lage 2016 (99516), 189 kr är mycket bra och visar än en gång vilket underbart år 2016 är i Franken.

Ännu lite blyg i doften som riesling härifrån kan vara, men allt finns där ändå. Knastertorr med ganska stram frukt av äpple/citrus och frisk syra som ger en skönt läskande eftersmak. Kommer att ge generöst tillbaka om man kan låta den ligga i några år, kommer att överleva sin tjugoårsdag dessutom.

Vill du veta mer om de nya röda, vinerna – gå hit!

Storasyster heter Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs 2016 (99490), 379 kr, GG är som vi skrivit tidigare Tysklands variant motsvarande Grand Cru i Bourgogne, dvs vingården, inte ägaren eller firman är klassad.

Mycket seriös och stilren frukt utan blommor eller parfym, mer mineral och stenfrukt, äpple, kvitten. Torr och stram med massor av koncentrerad fin frukt, stenig, lätt dammig mineralkänsla och lång intensiv eftersmak. Oerhört fint vin.

Vita viner Österrike

Tegernseerhof Kellerberg Riesling 2008 (92374), 199 kr från Wachau är helt mogen med stor uttalad mineralton av aningen solbränd sten tillsammans med kvitten och pomerans som fruktingredienser. Ren och fin smak med somriga toner av varm kalksten plus generös och koncentrerad frukt med bra syra. Något av ett fynd, speciellt med tanke på tio års mognad.

Pichler-Krutzler Riesling Ried Pfaffenberg 2018 (95283), 249 kr är dagens andra österrikare med en helt annan doft- och smak-profil. Här får en hel bukett av aromatiska blommor som apelsin och citron plus en doft av vit persika.

Torr med bra syra, kryddig som en bra pinot gris med svagt peppriga toner. Mycket bra men än så länge väldigt mycket inne i sitt primära stadium med ung frukt och krydda. Och väldigt mycket Österrike i sin terroir. Bör ligga till sig ett antal år.

Vita viner Frankrike – först ut Loire

Langlois-Chateau känner vi kanske mest genom deras bubbliga Crémant de Loire men de gör även stilla viner som nu hittat hit, som denna Langlois-Chateau Saumur Blanc Viellies Vignes 2016 (92441), 209 kr. Här i centrala Loire är det chenin blanc som regerar över de vita vinerna.

Behaglig frukt som drar mot bivax och kvitten med en svag känsla av våt sten en sommardag. Varm solmogen frukt i reduktiv stil med härlig syra och tät intensiv smak av persika, citrus och lite honung med ren fin avslutning. Även detta vin vinner stort på att lagras några år, chenin är en mycket lagringsduglig druva.

Frankrike – Savoie

Få viner hittar ut från detta Frankrikes bergigaste vindistrikt på knappt tre tusen hektar där vanligaste druvsorten är jacquard, men en liten appellation vid Chambéry odlar rhône-druvan roussanne och det är just dit vi ska idag.

D&D Berthollier, Chignin-Bergeron Les Salins 2016 (92435), 265 kr har en läcker doft av sur-lie lite som nyjäst bröd, aningen pepprig krydda och skön blommig frukt utan parfym. Smakrik och kritig med varm generös frukt i elegant fruktig stil och en svagt pepprig eftersmak. God, härlig och mycket personlig stil. Man tänker goda hårdostar från samma trakt, som t ex Tomme eller Gruyère (ja, jag vet att den är från Schweiz)

Frankrike – Bourgogne

En alldeles lysande vit bourgogne bjuder Remoissenet, Santenay Premier Cru Clos de Tavannes 2016 (91129), 396 kr på. Allt sitter på rätt plats med ren fin frukt, härlig mineralkänsla och mycket snyggt integrerade fat. Bra, bred smak med läcker syra och härligt generös frukt, fin fatkänsla utan att vara överdriven på något sätt. Lång god och smakrik bourgogne till relativt överkomligt pris. Imponerande gott vin från mindre känd kommun.

Vitt vin Italien – Soave

En gång i tiden var Soave synonymt med smaklösa vattniga viner som man knappt märkte när man drack och absolut inte kunde sparas. Trist, för att egentligen är Soave mjuka delikata viner med fin frukt om än lite låg syra. Men! ett av de mer kända namnen i Soave är Pieropan, en familjefirma sedan 1880, gör för distriktet väldigt hållbara viner med både smak och karaktär.

Pieropan La Rocca 2017 (95166), 249 kr är just ett sådant exempel. Koncentrerad och läcker med finstämd melon/gråpäron-frukt och en svag doft av fat. Smakrik och komplex med en anings sur-lie-ton av jästfällningen det vilat på ett år, solmogen varm mjuk frukt och en svag ton av fatlagring. Och för sin vintyp riktigt bra syra och en lätt kryddighet i avslutningen.

Vitt vin Spanien – Galicien

Precis som Soave kan Albariño vara neutrala och ganska mesiga, desto gladare blir man när man provar Albamar Albariño 2018 (92431), 179 kr med skön doft av vita blommor och gröna äpplen. Bra koncentration av fräsch syrlig frukt i ren fin stil. Ung, kryddig och kaxig med mycket smak och ihärdig lång eftersmak som är väldigt positiv. Man bara längtar helt osökt efter skaldjur!

Australien vitt vin – Eden Valley

Eden Valley ligger precis öster om Barossa som är känt för sina stadiga shiraz-viner, men det svalare Eden får fram eleganta och balanserade vita viner vilket vi kan prova snart.

St. John’s Road PL Chardonnay 2016 (90545), 159 kr är ganska atypisk för att vara Australien på det att den är tillbakahållen, mineralig mot fuktigt ylle och balanserad i sin alkohol. Smaken överraskar då den skiljer sig markant från doften; fint balanserad frukt, läcker rostad med bra fatkaraktär och bussig rund frukt och som sagt, skönt alkoholbalanserad på 13,5%. En av månadens överraskningar.

Sötare viner från Tyskland

Keller Westhofen Riesling Auslese 2016 (92139), 279 kr för ½-flaskan, har allt man kan önska sig på auslese-listan. Läckra övermogna frukter av tropiskt ursprung plus honung. Söt och god med frisk syra och frukt mot citrusmarmelad, lätt övermogen persika och mango. Stor och lång smak som ännu bara är i sin linda.

Desto mer och tydligare bjuder husets Keller Rieslaner Auslese 2017 (92141), 299 kr på. Här är det inte blyga toner det handlar om – tvärtom; en kaskad av övermogen övertydlig auslese-frukt som ananas, söta citroner, acacia-hunong etc.
Smaken är söt och fin med bra syra och massor av nämnda frukter som tar plats i gommen. Elegans är inte det första man tänker på men god som attan och väldigt tydlig.

Sötare vin från Bordeaux – Barsac/Sauternes

Elegans är däremot direkt vad jag tänker på när jag doftar på dagens sista lilla sötnos, Château Coutet 2016 (92079), 279 kr för ½-flaskan.

Vackert guldfärgad med oerhört förfinad doft av ananaspastill, syltad persika och finaste flytande saffranshonung. Bred fin smak med hög sötma, hög syra och hög smak – en höjdare! Massor av fin frukt, honungs-sötma och härlig syra. Naturligtvis alldeles för ung men det kvittar. Nästan för god för att ligga hemma och fresta.

Rosévin

Månadens Rosé heter Pio Cesare Rosy 2018 (95012), 175 kr och är lätt och fräsch med god nyponbärig doft och bra smak med syra, frukt och en liten dos tannin som gör vinet extra roligt.

VISA TABELL
Tabell vitviner 5 juli 2019
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
Mousserande
Champagne
Pierre Gimonnet Oenophile Extra Brut Premier Cru, 2012, 559 kr, +
Pierre Gimonnet Oenophile Extra Brut Premier Cru201297000Champagne55917.5+20-301840
Sekt
Loimer Sekt Brut Reserve Rosé, NV, 175 kr, +
Loimer Sekt Brut Reserve RoséNV95776Niederösterreich17515.9+19-240.11800
Vita viner Tyskland
Würzburger Stein Riesling Erste Lage, 2016, 189 kr, ++
Würzburger Stein Riesling Erste Lage201699516Franken18916.5++19-291.23600
Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs, 2016, 379 kr, +
Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs201699490Franken37917.5+20-332360
Österrike
Tegernseerhof Kellerberg Riesling, 2008, 199 kr, ++
Tegernseerhof Kellerberg Riesling200892374Wachau19916.5++20-251.21600
Pichler-Krutzler Riesling Ried Pfaffenberg, 2018, 249 kr, +
Pichler-Krutzler Riesling Ried Pfaffenberg201895283Wachau24916.5+21-281.2600
Frankrike
Langlois-Chateau Saumur Blanc Viellies Vignes, 2016, 209 kr, ++
Langlois-Chateau Saumur Blanc Viellies Vignes201692441Loire20916.5++19-3223000
D&D Berthollier, Les Salins Chignin-Bergeron, 2016, 265 kr, +
D&D Berthollier, Les Salins Chignin-Bergeron201692435Savoie26516+19-251.2360
Remoissenet, Santenay Premier Cru Clos de Tavannes, 2016, 396 kr, +
Remoissenet, Santenay Premier Cru Clos de Tavannes201691129Côte de Beaune39617.5+19-262.3360
Italien
Pieropan La Rocca, 2017, 249 kr, +
Pieropan La Rocca201795166Soave24916.5+19-271.2480
Poderi dal Nespoli, Dogheria Rubicone , 2017, 139 kr, +
Poderi dal Nespoli, Dogheria Rubicone 201795792Emilia-Romagna13914.5+19-2313000
Tre Monti, Vitalba Romagna Albana Secco, 2018, 219 kr, +
Tre Monti, Vitalba Romagna Albana Secco201896137Albana di Romagna21915+19-232600
Spanien
Albamar Albariño, 2018, 179 kr, +
Albamar Albariño201892431Galicien17916+19-2613600
Serbien
Rudinski Riesling, 2017, 269 kr, =
Rudinski Riesling201792445Serbien26914.5=19-242420
Grekland - Retsina
Tear Of The Pine Retsina, 2018, 199 kr, =
Tear Of The Pine Retsina201890067Grekland19913.5=19-2?22000
Kamara Nimbus Ritinitis, 2017, 219 kr, -
Kamara Nimbus Ritinitis201796017Grekland21912-19?2480
Sydafrika
Longridge Wynlandgoed Sauvignon Blanc, 2016, 189 kr, =
Longridge Wynlandgoed Sauvignon Blanc201690399Cape Winelands18914=19-2421200
Argentina
Colomé Torrontés Estate, 2018, 109 kr, +
Colomé Torrontés Estate201891168Salta10914.5+19-220.11800
Alpamanta Breva Sauvignon Blanc, 2018, 239 kr, =
Alpamanta Breva Sauvignon Blanc201896020Luján de Cuyo23915=19-242.3480
Australien
St. John's Road PL Chardonnay, 2016, 159 kr, +
St. John's Road PL Chardonnay201690545Eden Valley15915.8+19-242.32400
Sött & Gött
Reinhold Haart Goldtröpfchen Riesling Kabinett (halvsöt), 2017, 176 kr, +
Reinhold Haart Goldtröpfchen Riesling Kabinett (halvsöt)201790115Mosel17615.5+19-2701200
Keller Westhofen Riesling Auslese (halvflaska), 2017, 279 kr, +
Keller Westhofen Riesling Auslese (halvflaska)201792139Rheinhessen27917+20-35360
Keller Rieslaner Auslese, 2016, 299 kr, +
Keller Rieslaner Auslese201692141Rheinhessen29916.5+20-35180
Chateau Coutet Premier Cru (halv flaska), 2016, 279 kr, +
Chateau Coutet Premier Cru (halv flaska)201692079Barsac, Sauternes27918+20-40480
Roséviner
Pio Cesare Rosy Rosé, 2018, 175 kr, +
Pio Cesare Rosy Rosé201895012Langhe17515.5+19-212120
Le Cince De Fermo, 2017, 229 kr, =
Le Cince De Fermo201792381Cerasuolo D'Abruzzo22914.5=19-222960
Marimar Estate Rosaleda, 2018, 239 kr, +
Marimar Estate Rosaleda201891137Sonoma Coast23915.8+19-221.2420

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER

Lämna ett svar