Pierre OlivierPierre Olivier
TS släpp nya viner 29/9

Tillfälligt sortiment 22 sept – recension

Favoritmarkera

I detta släpp har jag spaning på två riktigt roliga bubbel och fler vita, som vinerna från Mâconnais eller tyska trion från Würzburg.

Tillfälligt sortiment 22 sept, recension följer här. Bland de röda utmärker sig de finfina caberneterna. Totalt sett finns något för alla även om jag fortsätter att gnälla på att vissa bra viner till hyfsade priser köps in i löjligt små partier. Varför är det på det viset?

Snabbval

Frankrike mousserande

La Croix Montjoie Crémant de Bourgogne (90281), 189 kr

Riktigt bra bubbel från norra Bourgogne, strax väster om Chablis, vilket kanske är anledningen till den distinkt svala karaktär som vinet har. Klimatet är onekligen kylslaget så långt norr ut.

Bra doft med djup i både frukt och mineral, torr stenighet tillsammans med gula plommon och kvitten – lägg till en liten dos autolys som av bröd och nougat.

Smaken är torr och ren med bra frukt och fin gräddig mousse, bra syra och riktigt komplext innehåll för sitt ringa pris. Bra och hyfsat lång eftersmak också.

Champagne Pierre Trichet Cuvée 1333 (90281), 699 kr

Klart originell vingårds-champagne gjord på 100% pinot blanc vilket är väldigt ovanligt. Doften är frisk och god med en läckert blommig ton som går mot orkidéer och liljor, bröd, äpplen och citrus.

En fin mousse, torr smak men utan aggressiv syra och en lite annorlunda frukt-palett jämfört med vanligare champagner. Här finns bröd och mineralitet (gott om) men också den florala ton, ätt parfymerad blommighet, som även finns i doften tillsammans med ett stänk koriander och mandarin.

Tillfälligt sortiment 22 sept recension – Frankrike vita viner

Mâconnais i södra Bourgogne är verkligen trendigt just nu. Det kan bero på att vit bourgogne nu prisar ut sig men troligare är den kvaliteten vinerna från detta sydligaste hörn av Bourgogne  uppvisar. Kvaliteten pekar brant uppåt senare år. Här kommer två av appellationens stjärnor i helt olika prisklasser:

Domaine Cordier, Pouilly Fuissé Vieilles Vignes 2018 (91312), 235 kr

Fin ren doft av väl avvägd frukighet och fat, vit sötmogen frukt som persika och päron (williams) med svagt tropiska inslag.
En lika delikat smak med nämnda frukter och bra syra på det med väl integrerade fat. Komplett och god, bra längd och fin komplexitet. Dekantera gärna en timme innan servering.

Château Fuissé, Pouilly-Fuissé Les Brûlés 2018 (95171), 499 kr

Stor och maffig doft med ett överflöd av solmogen fin frukt men också en massiv vägg av solid ek.

Torr, fyllig stor och snudd på överväldigande i detta unga skede av sitt liv. Gul och vit frukt, brynt smör, nötter och mandelmassa. Den friska syran har lite svårt att göra sig gällande just nu när faten gömmer den. Bör sparas några år innan man dekanterar den.

Côte de Beaune

Vincent Rapet, Pernand-Vergelesses 1er Cru Sous Fretilles 2018 (95620), 399 kr

Från nordligaste Côte de Beaune kommer detta vin. Bra doft med komplexitet och kraft med äpple, päron och citrus och en klart rökig ton från nya, hårt rostade ekfat.

Faten går igen i smaken där den rökiga tonen (nästan scoutläger) dominerar över den för övrigt fina frukten. Pernand-Vergelesses brukar stå för delikat fin chardonnayfrukt, åt det svalare hållet. Helt OK pris för vit bourgogne men låt den lugna ner sig något år.

Tyskland

En trio Juliusspital från Würzburg (Würzburger Stein t o m) nere i Franken gör entrée. Samma vingård har både GG och 1er Lage, det motsvarar både grand cru och premier cru. Läs mer om de tyska beteckningarna för landets bästa viner.

Würzburger Stein Silvaner Erste Lage 2019 (90358), 199 kr

Fin lätt kryddig frukt med dragning mot äpple, citrus (mandarin/clementin) och mandel. Smaken har en bra syra, tät bussig frukt med bra potential och härligt sammanhållen stil. Lång, god, ren eftersmak med mandelkaka och persika plus en liten pikant kryddighet. Jättegod trots sin ungdom – eller är det tack vare? Dricker vinet nu.

Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs 2017 (95051), 369 kr

Mycket stor och klart utvecklad djup doft av finvin vars mogna dofter av vit stenfrukt, krydda mot vitpeppar och kummin är som ljuv musik.

Den torra smaken med sin höga syra är väl utvecklad för sina bara tre år. Mycket god och fyllig med både bredd och djup och mycket komplex smak av alla möjliga fina frukter och kryddor. Ett i sanning magnifikt vin!

Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs 2017 (95054), 379 kr

För en tia mer kan du även få riesling från samma läge, även den klassad som GG.

Väldigt högklassig fin-riesling med grönt äpple, syrade frukter, mineraler, äppelskal. Stor och stram med hög syra och koncentrerad frukt trots sin mycket eleganta framtoning. Känns yngre än sin syster silvaner men kommer nog att växa ikapp så småningom.

Sydafrika

Rall White 2018 (90460), 299 kr

Just nu är Swartland trendigaste området i Sydafrika, i alla fall om vi bortser från druvsorterna cabernet, pinot noir och chardonnay.

Denna Rall White är en blend av chenin blanc och verdelho med ett stänk viognier för att höja parfymen lite. Doft av mogen frukt som persika och gula plommon och ganska tydliga ekfat.

Fin frukt och bra syra i den annars breda smaken av solmogen frukt, nötter och rostade toner från nya fat. Kanske lite yvig just nu med breda penseldrag som Elke säger.

Nya Zeeland

Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc 2018 (92077), 199 kr

För dig som gillar tydlig och välgjord sauvignon blanc från Nya Zeeland så kommer här ett måste-vin. Mycket aromatisk med fläder, vinbär, nässlor och passionsfrukt.

Frisk och mycket fruktig med härliga försommar-toner av just fläder, svartvinbärsblad, nässlor men också tropiskt inslag som kiwi och passionsfrukt. Yvig och lite wild & crazy just nu men kommer att lugna ner sig om något år.

Läs mer om den framgångsrika vinfamiljen på Nya Zeeland. Eller landets viner som verkligen är på frammarsch.

En ljuvlig italienska

Ca’Rugata, La Perlara Recioto di Soave 2015 (92198), 199 kr

Helt underbar doft av söt övermogen frukt som drar mot melon, päron, persika och honung.
Söt och exotisk med gula russin, honung, melon och en liten syrlighet som räddar slutomdömet som är: Mycket Bra! Originell och läcker i sin mycket vänliga fina stil som är omöjlig att inte tycka om. Soave betyder just: ljuvlig

Tillfälligt sortiment 22 sept recension – Röda viner

Frankrike

På senare tid har det kommit minst en ny dyr Beaujolais varje månad och det verkar fortsätta. Det som hänt i detta tidigare smått föraktade vindistrikt är närmast ett mirakel – eller det är det inte alls förresten. Det är ett resultat av hårt och ihärdigt arbete som vinerna nu visar sin bästa sida. Men det är inte lätt att ändra folks inrotade föreställningar om vin. Det finns t ex fortfarande vuxna och helt normalt utvecklade personer som säger att de inte tycker om tyska viner för de är för söta eller inte gillar Beaujolais för dess lilla sprits (nouveau) !

Château des Jacques, Moulin-à-Vent Champs du Coeur 2018 (90481), 199 kr

En av dessa producenter är Château des Jacques som ägs av Louis Jadot. Här har man länge visat att Beaujolais både kan vara och är mycket seriösa viner som mår bra av att stoppas undan i en källare i upp till tio år.

Mycket seriös mörk frukt (och färg) av svarta bär plus lite hallon och en märkbar dos ekfat.

Bra och stabil med hög syra och fin ung strålande potent frukt som verkligen drar mot det mörka hållet. På det ligger ett lager av balanserad ton av ekfat och ett lager tannin. God idag men på tok för ung för sitt eget bästa.

Sarget de Gruaud Larose 2016 (93802), 399 kr

Andra-vinet från Ch Gruaud-Larose (2e cru) i Saint Julien. Här finns allt du kan önska dig av högklassig röd bordeaux. Mörk och tät färg, fin och tydlig cabernet sauvignon med drag av ceder, svarta vinbär/cassis, läder, lakrits och en aningen rök från nya fat.

Ung men redan fint utvecklade toner av bra bordeaux med just en ton av lakrits som kryddar upp frukten och en balanserad härlig ton av precist rostade ekfat. En bra bordeaux för folket om det inte vore för att man bara köpt in ynka 360 flaskor! Varför?

Sydafrika – Stellenbosch

Le Riche Cabernet Sauvignon 2017 (91160), 199 kr

Bra och stadig cabernet med helt rätt doft av vinbär/cassis, ceder, blyertspenna och en liten dos nya fat.

God och gedigen cabernet med finfin syra, bred generös mörk frukt, balanserade fat och allmänt bra och redigt intryck, kanske är tanninerna i snällaste laget men de finns där under frukten. Snudd på mogen idag men vinner ändå mycket på att sparas några år.

USA

Littorai Les Larmes Pinot Noir 2018 (92996), 589 kr

Från Anderson Valley i Sonoma County kommer denna mycket högklassiga biodynamiska pinot noir.
Frukt och bär som hallon, plommon, björnbär, fint integrerad ekton och mycket läcker elegant helhetston.

Mörkare och stabilare i smaken än förväntat med underbar frukt, något örtig, fina syror och en tanninstruktur som är något mer än man trott. Helt underbart sammansatt finvin i den högre skolan. Mycket lång och mycket läcker eftersmak. Och: helt underbar att dricka redan nu i höst till rådjur med nyplockad svamp!

Tabell

VISA TABELL
Tillfälligt sortiment 22 september 2020
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
MOUSSERANDE VIN
Frankrike
Pierre Trichet Cuvée , NV, 699 kr, +
Pierre Trichet Cuvée NV90568Champagne69916.5+20-300.1240
La Croix Montjoie Crémant de Bourgogne, NV, 189 kr, +
La Croix Montjoie Crémant de BourgogneNV90281Bourgogne18915.5+20-250.11200
VITA VINER
FRANKRIKE
Château de Mérande, Apremont 1248, 2018 , 189 kr, +
Château de Mérande, Apremont 12482018 95233Savoie18915.5+20-252600
Clos Lapeyre Jurançon Sec, 2018 , 169 kr, +
Clos Lapeyre Jurançon Sec2018 90304Jurançon16915+20-262600
Dom. Cordier Pouilly Fuissé Vieilles Vignes, 2018 , 235 kr, +
Dom. Cordier Pouilly Fuissé Vieilles Vignes2018 91312Bourgogne23516+20-272.32400
Château Fuissé, Pouilly-Fuissé Les Brûlés , 2018 , 499 kr, +
Château Fuissé, Pouilly-Fuissé Les Brûlés 2018 95171Bourgogne49917+21-293180
Rapet, Pernand-Vergelesses Premier Cru Sous Fretilles, 2018 , 399 kr, +
Rapet, Pernand-Vergelesses Premier Cru Sous Fretilles2018 95620Bourgogne39916+21-283300
TYSKLAND
Juliusspital, Würzburger Stein Silvaner Erste Lage, 2019 , 199 kr, ++
Juliusspital, Würzburger Stein Silvaner Erste Lage2019 90358Franken19916.5++21-3027020
Juliusspital, Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs , 2017 , 369 kr, +
Juliusspital, Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs 2017 95051Franken36917.5+21-332.3360
Juliusspital, Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs, 2017 , 379 kr, +
Juliusspital, Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs2017 95054Franken37917+20-302360
ITALIEN
Grawü Roots , 2018 , 449 kr, =
Grawü Roots 2018 92551Trentino-Alto Adige44915=20-252.3240
Ca'Rugata, La Perlara Recioto di Soave 50 cl, 2015 , 199 kr, +
Ca'Rugata, La Perlara Recioto di Soave 50 cl2015 92198Soave19916+20-2803000
PORTUGAL
Vallado Prima ej provad , 2019 , 149 kr,
Vallado Prima ej provad 2019 92328Duoro149 3600
SYDAFRIKA
Rall White , 2018 , 299 kr, +
Rall White 2018 90460Swartland29916+20-302.3360
Australien
Stella Bella Chardonnay, 2018 , 149 kr, +
Stella Bella Chardonnay2018 94005Margaret River14915+20-2525000
NYA ZEELAND
Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc, 2018 , 199 kr, +
Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc2018 92077Marlborough19915.5+20-2821200
RÖDA VINER
FRANKRIKE
Dom. Gros Frère et Soeur, Hautes-Cotes-de-Nuits ej provad , 2018 , 279 kr,
Dom. Gros Frère et Soeur, Hautes-Cotes-de-Nuits ej provad 2018 90595Bourgogne279 600
Ch des Jacques, Moulin-à-Vent Champs du Coeur, 2018 , 199 kr, +
Ch des Jacques, Moulin-à-Vent Champs du Coeur2018 90481Beaujolais19916+21-28 2.33.600
Clos Cibonne Cuvée Spéciale Tibouren , 2019 , 219 kr, +
Clos Cibonne Cuvée Spéciale Tibouren 2019 92105Côtes de Provence21915+20-252.3840
Sarget de Gruaud Larose, 2016 , 399 kr, +
Sarget de Gruaud Larose2016 93802Saint-Julien39916.8+21-353360
ITALIEN
Valiano Chianti Classico , 2017 , 149 kr, +
Valiano Chianti Classico 2017 92565Toscana14915+20-272.34800
Vino Nobile di Montepulciano Tenuta di Gracciano della Seta ej provad , 2016 , 199 kr,
Vino Nobile di Montepulciano Tenuta di Gracciano della Seta ej provad 2016 95643Toscana199 5600
SPANIEN
Mas Martinet Bru ej provad , 2018 , 239 kr,
Mas Martinet Bru ej provad 2018 95895Priorat239 1200
Mas Martinet Clos Martinet ej provad , 2017 , 599 kr,
Mas Martinet Clos Martinet ej provad 2017 92064Priorat599 360
Clos Mogador ej provad , 2017 , 759 kr,
Clos Mogador ej provad 2017 95657Priorat759 480
Venus La Universal ej provad , 2016 , 349 kr,
Venus La Universal ej provad 2016 95899Monsant349 600
Zestos Old Vine Garnacha , 2019 , 119 kr, +
Zestos Old Vine Garnacha 2019 95083Vinos de Madrid11913.5+20-232.311000
Montecillo Gran Reserva Selección Especial , 1981 , 339 kr, ++
Montecillo Gran Reserva Selección Especial 1981 95959Rioja33916++20-2831800
GREKLAND
Xinomavro Single Vineyard ej provad , 2016 , 210 kr,
Xinomavro Single Vineyard ej provad 2016 92314Makedonien210 1000
SYDAFRIKA
Le Riche Cabernet Sauvignon , 2017 , 199 kr, +
Le Riche Cabernet Sauvignon 2017 91160Stellenbosch19916+20-30 34800
AUSTRALIEN
Gleatzer Anaperenna ej provad , 2018 , 389 kr,
Gleatzer Anaperenna ej provad 2018 95043Barossa Valley389 600
Gleatzer Amon-Ra ej provad , 2018 , 499 kr,
Gleatzer Amon-Ra ej provad 2018 95097Barossa Valley499 600
CHILE
Boya Pinot Noir , 2018 , 150 kr, +
Boya Pinot Noir 2018 92124Valle de Leyda15014.5+20-2523600
USA
Littorai Les Larmes Pinot Noir, 2018 , 589 kr, +
Littorai Les Larmes Pinot Noir2018 92996Anderson Valley58917+20-282.3480

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Men som Anders Röttorp skriver: vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

Lämna ett svar