Pierre OlivierPierre Olivier
Vin till vintersallad-vinbanken

Vin till vintersallad – lyxig vardag eller fest

Favoritmarkera

Vintersallad extra allt för fest eller lyxig vardag. Många smaker, goda kontraster och vackra färger – låt festen börja.

Vin till vintersallad. Få middagar piggar upp lika mycket som maten med de vackra, starka färgerna och nyttiga ingredienserna. Vin som passar till vintersallad är lite bredare i smaken om det är vitt. Om man i stället väljer rött vin går fokus å andra sidan i den lätta, svala riktningen.
Snabbval

RECEPT | Höstsallad på vitlöksbakad morot, curryfrästa champinjoner och burrata

4 portioner

4-6 stora morötter
olivolja
3 vitlöksklyftor
2.3 kvistar rosmarin
salt

2 dl svarta linser (beluga)
5 dl vatten
salt
1 tärning grönsaksbuljong
1 klyfta vitlök

1 kruka gräslök
1 vitlöksklyfta
1,5 dl majonnäs
2 tsk färskpressad citronsaft

400 g champinjoner
3 rejäla msk smör
2 tsk gul curry
salt

1 huvud romansallad
2 burrata
1 dl. valfria rostade frön

Gör så här

1. Värm ugnen till 225 grader, 200 grader varmluftsugn.

2. Dela morötterna i halvor och eventuellt någon gång på längden. Lägg i en ugnsform eller plåt, sväng runt med olivolja. Krossa vitlök (behåll skalet) och lägg mellan morötterna tillsammans med rosmarinkvistar. Krydda med salt och baka i mitten av ugnen tills moroten är mjuk, men med motstånd (al dente).

3. Koka de svarta linserna i vatten med salt och grönsaksbuljong samt en krossad vitlköksklyfta, under lock på medelvärme i cirka 20 minuter, eller tills linserna är mjuka. Häll av vattenet och låt linserna svalna.

4. Mixa samman finhackad gräslök, riven vitlök, majonnäs och citron till en grön sås och sväng runt linserna med detta.

5. Skär champinjonerna i kvartar och stek i torr panna tills det börjar tjuta om dem (yes, det händer) och de får fin färg. Då har vattnet kokat bort inuti dem och de får en vädligt fin yta.

6. Tillsätt smör när svampen är ordentligt tekt i torr panna. När smöret smält – tillsätt curry. Fräs i någon minut. Smaka av med salt.

7. Riv romasalladen i grova bitar och lägg upp salladen med linser, moötter och svamp. Toppa med en halv burrata per person och rostade frön.

Vitt vin till vintersallad

1.Hartenberg Chardonnay 2017 (79520)

Hartenberg Estate, Stellenbosch Sydafrika, 159 kr
Druvor: Chardonnay
Torr, fyllig. Fruktig av citrus och lime, gröna äpplen, en hint av exotisk frukt, runda noter med en touch av vanilj och tydliga, dock balanserade, kafferostad fat-ton. Lång ef!tersmak.
Utmärkt, ren och lång. Köp gärna en handfull flaskor, lägg undan och spara 5-10 år
Betyg: 4+

Här är Vinbankens film om provningsnoteringarna på Hartenberg Riesling 2017, på YouTube.

Fler recept på Vinbanken, med vintips självfallet.

Lämna ett svar