Aveleda_folk_1410x165px (1)_banner_vinbanken_juni
Vin-till-grillad-gosfie-med-jungfrusas-vinbanken

Vin till grillad gösfilé med jungfrusås

Favoritmarkera

Skala, mixa, pensla – den grillade fiskrätten får inleda året. Till maten ett vitt, eko-mousserande vin med inslag av kex och nougat.

Vin till grillad gösfilé är ett mousserande vin som smakar gulfruktigt, lite brödigt och friskt. Den vackra såsen har friskhet och diskret sötma, fisken en lätt grillyta. Middagen kommer att bli en smakhit!

Snabbval

RECEPT | Grillad gösfilé med jungfrusås

4 portioner

600 g fjällad gösfilé med skinnet kvar
2 msk olivolja
0,5 tsk salt

Jungfrusås
2 apelsiner
1 citron
0,5 kruka basilika
1,5 dl jungfruolja
2 krm salt

Gör så här
Såsen:
1. Skala apelsiner och citron grovt med kniv och skär ut klyftorna, ska vara skinnfria apelsinklyftor, med vass kniv.

2. Mixa klyftorna med basilikablad och oljan som tillsätts i en tunn stråle lite i taget, tills såsen tjocknar. Smaka av med salt.

3. Pensla fiskfiléerna med olja och grilla dem med skinnsidan ner. Salt.

Servera de grillade gösfiléerna med grilltillbehör som,

2 paprikor, röd och gul
1 aubergine i skivor
1 zucchini i skivor
2-4 smålökar i halvor
1 fänkål i kvartar, rotfästet kvar
3 msk olivolja

Marinad

rivet skal och saft av 1 citron
1-2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk hackad persilja
1 tsk salt
0,5 krm peppar
1,5 dl olivolja

Gör så här
1. Värm ugnen till 250 grader, pensla paprikorna med olja och grilla dem tills skinnet bubblar sig. Lägg dem i en papperspåse och låt dem svalna. Dra av skinnet, kärna ur och skär paparikan i bitar.

2. Pensla aubergine- och zucchiniskivorn med olja, salta, peppra och grilla skivorna.

3. Förväll lök och fänkål, 5-10 minuter.

4. Blanda ingredienserna till marinaden och vispa sist ner oljan droppvis.

5. Lägg grönsakerna i marinaden och låt dra i rumstemperatur i någon timme, eller till nästa dag. Servera dem rumstempererade.

Vin till gösfilé med Jungfrusås

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut (77141), EKO, 96 kr

Torr, lätt smak av mogna päron och äpplen, en liten gulfruktig ton av persika samt inslag av nougat och kex. Mjuk längd, frisk syrlighet.

Till grillytan smakar den lilla brödigheten bra i kombination med bra syra som matchar den syrliga såsen.

Alternativa vita vinförslag, ej mousserande, kan vara ett vitt vin från norra Italien av druvan arneis, som Il Nespolo
Arneis, 2019 (2712), 149 kr.

Fler recept: i Vinbankens receptdatabas. Eller, listan över fler rekommendationer av cava.

Vinbanken väljer ofta (men inte alltid) vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar