Laddar annons
Vin till salt torskfile som i Portugal
4 Aug, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till salt torskfile som i Portugal

Vad smakar bättre än den lätt saltstänkta maten när det är sommar. Vinet är en Vinho Verde. Vitt, friskt och läskande.

Vin till salt torskfile. Här är en portugisisk gryta lagad med den salta torskfilen som är en viktig råvara i det portugisiska köket.

Receptet är en tolkning av Leif Mannerströms orginalrecept. Inspirationen hämtad från foldern 'Ta Portugal med dig - recept från Sverige med en portugisisk touch'.

DIREKT TILL |

RECEPT | Salt torskfile som i Portugal, Leif Mannerströms tolkning

4 portioner

800 g saltad torsk, som ni vattnar ur
2 kokta ägg
100 g skalade räkor
40 gr riven pepparrot
1 lök, hackad
1 vitlök, pressad
fin olivolja, gärna från region Beira i Portugal
salt
färsk koriander

TILLBEHÖR

kokt potatis för 4 personer

GÖR SÅ HÄR

1) starta ugnen, 160 grader.

2) sprinkla olivolja i en ugnsplåt, lägg i den hackade löken och fiskfileerna.

3) ställ plåten i ugnen, 15 minuter.

4) stek räkorna, i en stekpanna, med den pressade vitlöken i olivolja.

5) ta ut plåten ur ugnen, lägg räkorna på fisken.

6) skiva de kokta äggen, lägg på räkorna. dekorera med färsk koriander.

Servera med kokt potatis!


Vintips till salt torskfile som i Portugal

• Aveleda 2019 (73576)

Aveleda, Vinho Verde, Minho Portugal, 109 kr
Druvor: Alvarinho
Torr och lätt med en dito, lätt sötma i kulissen, inslag av gröna druvor, smak av mogen citrus, stora ätcitroner!, örter och gröna äpplen. Lättsam, aningen blommig sötma med finstämd längd.
Omdöme: Fina nyanser, okomplicerad och frisk. Sommarvin!
Betyg: 3+

Vinbanken har många receptförslag, de flesta kombinerade med ett vintips. Tänk på att viner byter årgång och pris!

Med förslagen vill vi visa på en stil, typ och smak av vin, som passar bra.

Välkommen att besöka vår receptsida.

RECEPT OCH DEL AV BILD: Receptsamling och samarbete Portugal-Sverige, portugisiska råvaror i svenska recept. 'Ta Portugal med dig - recept från Sverige med en portugisisk touch', finansierad av INVOCLUSTER.pt
Recepten är sammanställd av kockarna Chakall och Gunnar Frykfors (som Vinbanken känner via Rent-a-Chef)
Huvudbild: del av orginalfoto: João Luís