Xavier Vignon om klimatet: Vinvärlden som vi kände den är borta
Klimatet förändras och så gör även vinindustrin. Enligt den prisbelönta franska vinmakaren Xavier Vignon så gäller det att blicka bakåt.
Ett allt varmare klimat leder till allt större utmaningar för världens vinmakare. Xavier Vignon gav sig in i vinbranschen i början på 90-talet och enligt honom så går det inte att göra viner på samma sätt nu som man gjorde då, och det beror på klimatet.
– Vinvärlden som vi kände den är borta och det beror på det förändrade klimatet, säger Xavier Vignon, som i dag producerar viner i Châteauneuf-du-Pape under sitt eget varumärke Xavier Vins.
– Det är ganska uppenbart att det är en stor skillnad på vinerna som görs i dag jämfört med de som gjordes på 90-talet, fortsätter Xavier.
Enligt den franske vinmakaren finns det egentligen två lösningar på problemet.
– Vi måste antingen producera mindre vin eller gå tillbaka till att odla som vi gjorde förr länge sedan, använda oss av gamla tekniker. Sen finns det även konstbevattning, men det tror jag inte på då det krävs enorma mängder vatten för att producera enbart en flaska vin, och det är inte hållbart. Vatten kommer också bli en bristvara, och även om jag älskar vin så måste man inse att det inte funkar att använda sig av hundratals liter vatten för att producera en flaska vin.
Blicka bakåt - mot gamla tekniker
De gamla teknikerna som Xavier Vignon syftar på är främst bush vine-tekniken. Där odlar man stammen så att den har formen av en bägare och liknar en buskranka. På så sätt lyckas buskens rötter gå ner långt i marken för att hämta vatten, och man får ett naturligt sätt att bevattna rankorna.
– Det handlar om att anpassa sig. Jag har gjort ett misstag en gång på 90-talet då jag torrlade en sjö i Australien för att jag ville konstbevattna en vinodling. Jag vill inte göra samma misstag igen, jag vill ta ansvar för klimatet och det som håller på att hända.
– Titta bara på södra Spanien, där kommer det bli ett helt annat landskap i framtiden och man kan redan se att det blir svårare och svårare att odla viner på ett naturligt sätt på många ställen i Europa. Vi kan inte använda mer vatten då vi måste inse värdet av vatten. Om vi skulle börja konstbevattna även i Frankrike så skulle vi tänka kortsiktigt, och det har vi inte råd att göra.
"Finns knappt någon snö kvar"
För Xavier Vignons del har han på nära håll sett hur södra Rhonedalen har förändrats under tiden han varit verksam där.
– Förr var det snön från bergstopparna som försedde floden här med vatten, nu finns det knappt någon snö kvar. Vi som vinmakare har ett stort ansvar här. Att tömma Rhonefloden på vatten och orsaka en miljökris är inget jag vill göra.
– Om vi blickar tillbaka mot sättet vin planterades och producerades för länge sedan så var det bush vine-tekniken som gällde. På så sätt får vi en naturlig bevattning av vinodlingen. Sen måste vi hitta ny terroir och börja odla på det gamla sättet där. Vi kan inte plantera på samma sätt som vi gjort tidigare, säger Xavier.
"Gäller att alla tar ansvar"
Även den geografiska förflyttningen är något som Xavier Vignon märkt av under hans tid som vinmakare.
– Ställen där man tidigare odlat kommer inte gå att odla på i framtiden. Allt flyttas norrut och vi ser helt nya vinnationer ta form. Men det gäller att vi alla tar ansvar för att få en hållbar vinproduktion även i framtiden, avslutar Xavier Vignon.