Vindrinkar Spritzer calimocho bevanda

Spritzer, calimocho och bevanda – populära europeiska vindrinkar

Favoritmarkera

Att blanda ut vin med mineralvatten eller cola är för många vinälskare helt otänkbart. I stora delar av Europa finns dock flera populära vindrinkar med just utblandat vin. Här går vi igenom några av dem.

Kärt barn har många namn. Spritzer har du kanske hört talas om på senare år, kanske främst i samband med drinken Aperol Spritz. Calimocho har du kanske inte hört talas om i samma utsträckning då den drinken inte nått Sverige på samma sätt som spritzer. Bevanda är även det en relativt okänd vindrink i Sverige.

Spritzer – Gemist – Gespritzer – Fröccs

De ovanstående drinkarna är egentligen samma sak men heter olika beroende på vilken del av Europa du kommer ifrån. Om du till exempel befinner dig i Ungern så är det inte alls ovanligt att du stöter på Fröccs, medan det i Kroatien heter Gemist.

Drinken består helt enkelt av vitt vin, ganska torrt sådant, i kombination med mineralvatten. Lika delar vitt vin och kolsyrat vatten, och plötsligt står du där med en vindrink som är väldigt populärt i Europa.

  • Vitt vin, torrt sådant
  • Kolsyrat vatten/mineralvatten
  • Is
  • En limeklyfta

Calimocho – Bambus – Houba

Om du däremot föredrar rött vin så är den spanska drinken calimocho något för dig. Den utgörs, likt spritzer, av två ingredienser. Här är det lika delar rött vin och cola. Detta ska i sin turas serveras väl kylt så några isbitar är på sin plats. Även i det här fallet har drinken flera namn beroende på var du befinner dig. I Spanien heter den som sagt calimocho medan den i Kroatien heter bambus och i Tjeckien houba.

  • Rött vin, fruktigt sådant
  • Cola
  • Is
  • En apelsinklyfta

Bevanda

Drinken bevanda, om man ens kan kalla den för en drink, betyder dryck på italienska. Den utgörs av vin och vatten. Du kan välja antingen rött eller vitt vin, och sen helt enkelt blanda ut det med vatten. Vinet ska vara i fokus och proportionerna ska vara ungefär 70-30.

  • Rött eller vitt vin
  • Vatten

Drinkar som passar innan maten

Lämna ett svar