Roy Fares om sitt eget vin: Många har fel bild av cava
Konditorn och tv-profilen Roy fares valde förra året att lansera sitt eget vin. Med det blev han en i raden av kändisar som lanserar sitt eget vin. Ett år efter lanseringen av sin cava så är han nöjd med responsen, men han menar på att många fortfarande har fel bild av cava.
Sven-Göran Eriksson, Per Gessle, Lill-Babs, Lasse Stefanz, Per Morberg, Carolina Gynning och många fler. Listan på kändisar som valt att ge sig in i vinbranschen är lång. För många av dem har dock tiden på den svenska vinscenen blivit kort och deras viner har snabbt försvunnit ur Systembolagets sortiment. Våren 2021 valde Roy Fares att lansera sitt första egna vin, en cava från producenten Castell d’Age söder om Barcelona i Katalonien.
Anledningen till att det blev just en cava och att valet föll på den här specifika producenten är en vänskap som inleddes för flera år sedan. Då träffade nämligen Roy Fares vinproducenten Olivia Junyent och hennes svenska man Samuel.
– Vi har pratat om det väldigt länge, ända sedan vi lärde känna varandra. Jag har druckit mycket av deras vin och jag har imponerats av deras hantverk. Jag jobbar själv med hantverk och jag har sett hur hela processen kring att ta fram ett vin ser ut, och då blir jag stolt över att mitt namn finns på det här vinet, berättar Roy Fares.
Roy Fares om sitt vin: Tydliga citrustoner
Konditorn, som även driver Mr Cake i Sverige, beskriver själv vinet som ett allround-vin som passar till flera olika rätter.
– Det finns tydliga citrustoner och en brödig konsistens i vinet. Det finns även en fin nötighet i vinet. Man får ett fräscht och friskt vin helt enkelt.
Trots att han själv är en av Sveriges allra mest profilerade konditorer så var det aldrig aktuellt att lansera ett renodlat dessertvin från hans sida.
– Grejen är den att jag inte är överdrivet förtjust i söta mousserande viner. Efter att man druckit några glas så tröttnar man på det. I en cava får man ett mycket bredare vin som funkar till fler typer av rätter. Det är inte bara varmrätter eller förrätter, utan det passar även till desserter, snacks och småplock, säger Roy Fares.
"Allt är biodynamiskt"
Just Castell d’Age och deras hantverk var något som Roy Fares värdesatte när han valde producent. Men han anser samtidigt att många har fel bild av cava.
– Många i dag tillsätter väldigt mycket socker i sina viner, och man kan dölja väldigt mycket med sötma. Därför uppskattar jag det de gör på Castell d’Age. Jag har sett vad det krävs för att få fram en flaska. Det är en lång process. Allt är biodynamiskt till exempel. De besprutar inte sina rankor, och det växer blommor naturligt nära rankorna vilket även tillför en del till vinerna. Man jobbar faktiskt och tar tillvara på rankorna och druvorna, och med det i åtanke så är 149 kronor för en bra cava ingenting. Många har fel bild av cava.
– Jag tycker det är lite synd att man alltid tittar på priset. Här betalar man för ett seriöst vin som är gjort på ett fantastiskt sätt. Om man bara vill ha en fylla så spelar vinet egentligen ingen roll, men om man vill ha ett kvalitetsvin så ska man våga betala lite mer för det.
"De står för seriositet"
För Roys del så har det alltid varit viktigt att han själv kan stå bakom vinet.
– Om jag bara hade velat sälja gigantiska volymer så hade jag lanserat ett vin för under 100 kronor. För mig är det mer viktigt att vara en ambassadör för en bra produkt. Jag har förtroende för min producent och det de gör på vingården. De står för seriositet, kvalitet och ett hantverk, och det kan jag känna igen mig i.
Matmässigt passar Cava Roy, som vinet heter, till allt från våriga sallader till fisk och skaldjur.
– Det passar definitivt bra även till tapas. Libanesiska mat passar det också till då det finns lite mer grönsaker i den maten. Om det inte passar till någon typ av mat så är det kanske till indisk som är lite för kryddstark till vinet.
Utesluter inte fler viner
I framtiden så är det inte alls omöjligt att Roy Fares lanserar nya viner, även om det inte är något han planerar i nuläget.
– Jag är stolt över Cava Roy och jag vet vad man betalar för. Såklart man blir sugen på att göra mer. Kanske en rosé. Det viktigaste för mig är dock att jag kan stå bakom produkten, avslutar Roy Fares.