Hur fick Australien fram världens bästa vin?
Australien anses vara ett ungt vinland om man jämför med den gamla vinvärldens länder, som till exempel Italien, Spanien, Frankrike och Grekland. Ändå har landet på kort tid tagit enorma kliv och i dag produceras ett av världens mest åtråvärda viner i landet.
Redan på 1820-talet började Australien producera vin. Det var då framförallt franska vinrankor importerade från Storbritannien som utgjorde grunden för de australiensiska vinerna. Även om det kan anses vara en lång tid som landet har producerat viner, så är det i sammanhanget ett ungt vinland.
Det var till södra Australien, till delstaten South Australia, som Dr. Christopher Penfold och hans fru Mary Penfold kom till år 1844 för att producera vin. I närheten av den senare storstaden Adelaide köpte de upp en del mark och började plantera vinrankor. Det var här grunden lades till vad som i dag anses vara ett av världens bästa viner.
Penfolds växte snabbt och blev ett av Australiens allra största vinbolag. Det var framförallt vinerna gjorda på druvorna shiraz och chardonnay som fick uppmärksamhet och hyllades rejält nationellt. Men att ta steget från att producera respektabla viner på nationell nivå till att producera ett vin som hyllas internationellt är stort, och där kommer vinmakaren Max Schubert in i bilden.
Max Schubert la grunden
I början av 1900-talet var Penfolds det största vinhuset i hela regionen och man stod för stora delar av regionen vinproduktion. Men det var först 1948 som vinhuset började lägga grunden till ryktet som de har i dag. Det var nämligen då Max Schubert blev Penfolds chefsvinmakare efter att ha jobbat sig upp inom vinhuset.
På en av många resor till Europa tog han inspiration från hur man lyckades få fram lagringsvänliga och högkvalitativa viner från Bordeaux. Kunskapen tog han med sig tillbaka till vingården i Australien och 1951 experimenterade han fram det i dag kultförklarade vinet Penfolds Grange 1951.
Det var dock långt ifrån en dans på röda rosor. När Max Schubert ombads presentera Penfolds Grange för ledningen i slutet av 1950-talet så var det enbart negativa miner och kritiska röster. Han fick i uppdrag att lägga ner projektet med vinet. Som tur var för vinälskare i hela världen i dag så valde Max Schubert att fortsätta producera vinerna i smyg. Tre nya årgångar hölls gömda för allmänheten och när han insåg att de första vinerna han producerade hade utvecklats något enormt så valde han att återigen visa detta för ledningen. Den här gången var tongångarna helt annorlunda och han ombads starta upp projektet, utan att ledningen visste om att han aldrig hade avslutat det.
Vinet, som är gjort primärt på shiraz-druvan, var med i flera tävlingar med årgången 1955. Till i dag har just den årgången tagit hem över 50 guldmedaljer i olika sammanhang.
Australien fick fram världens bästa vin
Årgången 1971 utsågs till världens bästa shiraz vid Wine Olympics som arrangerades 1979. Det ansedda magasinet Wine Spectator utsåg årgången 1990 till Wine of the Year år 1995. Några år senare gav samma magasin betyget 100 av 100 till årgången 2008 och genom åren har Grange fått 100 poäng fler än 20 gånger världen över.
Penfolds Grange har rönt stora framgångar ända sedan mitten av 1960-talet, vilket inte minst ses på priserna på vinerna. En flaska av Penfolds Grange från 1951 såldes år 2004 för 50 000 australiensiska dollar. År 2008 gav en vinsamlare 150 000 australiensiska dollar för en stor samling av Penfolds Grange.
De nya årgångarna som lanseras, bland annat i Systembolagets webblanseringar, kostar uppemot 5 000 kronor. Du kan även få tag på andra viner från vinhuset på Systembolaget. Du kan till exempel mötas av etiketten Penfolds Bin 311 som anger vilket förråd som vinet lagrats i. Detta ”Bin-system” används flitigt av vinhuset för att visa just var nånstans vinet lagrats i deras vinkällare.
Finns på Systembolaget
Vad är det då som gör just Penfolds så unika med sitt Grange-vin? Vinhuset använder inte druvor från en och samma vingård, utan de använder snarare druvor från en rad olika gårdar. Till skillnad från många viner från gamla världen, där fokus ligger på just vingårdsläget, så väljer Penfolds istället att fokusera på vinmakarens expertis, hantverket i urvalet av druvorna och förmågan att skapa ett vin som sticker ut rejält från mängden. Detta har gjort att deras premiumviner fått en enorm lagringspotential och i dag är några av de mest åtråvärda vinerna som finns.
Penfolds producerar inte enbart viner som kostar flera tusen kronor. I dag går det till exempel att hitta deras signaturviner på Systembolaget, och dessa viner kostar under 100 kronor. Trots de stora skillnaderna i pris har de billigare vinerna fått väldigt bra recensioner och hyllats för sin prisvärdhet.
Även om Australien är ett ungt vinland i mångas ögon, och många fortsatt har fördomar om landets viner, så visar Penfolds att viner från landet kan hålla absolut högsta klass i världen. Och allt grundas i vinmakeriet, hantverket och Max Schuberts envishet på 1950-talet.
Penfolds viner i Systembolagets fasta sortiment
Penfolds Koonunga Hill, Shiraz Cabernet, 2019 (6253) 99:-
Man möts av ett fruktigt och fylligt vin med inslag av plommon och svarta vinbär. Man får även en härlig kryddighet som bidrar till att vinet passar riktigt bra till grillad mat. Syran finns där lite i bakgrunden. Tanninerna är dämpade och istället är det den fina frukten som får en framskjuten roll i vinet. Ett riktigt bra grillvin som passar till bland annat lite kryddstarka grillrätter.
Penfolds Koonunga Hill, Chardonnay, 2021 (6463) 89:-
Ett chardonnay-vin där man redan I doften känner av en viss nötighet. Ändå nås man av ett förvånansvärt friskt och smakrikt vin som har en del syra. Man får tydliga toner av tropisk frukt som kompletteras av en fin fyllighet och bra längd. Även i det här fallet får man små toner av kryddor som bidrar till ett fint vin. Passar utmärkt till lite fetare fiskrätter eller skaldjur.
Källor: Decanter, ABC, Penfolds
Pepe Raventos - vinmakaren som går sin egen väg
Bröderna Daou - från krigets Libanon till den amerikanska vindrömmen