Laddar annons
Bäst i test vecka 33 - Systembolagets beställningssortiment
16 Aug, 2022

Bäst i test vecka 33 - Systembolagets beställningssortiment

I bäst i test vecka 33 har vi valt fyra viner fördelat på två vita och två röda. De två vita har sina ursprung i Spanien och Tyskland och de två röda i Frankrike och Spanien. Den här gången gör vi också det busiga upptåget att ett av vinerna måste privatimporteras. Krångligt? Inte alls! Läs hur ni går tillväga i slutet av artikeln.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av duktiga importörer. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som recenserar och ger ett omdöme.
Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 33 - Systembolagets beställningssortiment

O Fillo da Condesa Albariño 2021 (78154), Lagar da Condesa, Rias Baixas, 139 kr 16,5 poäng (++)

Frisk och lätt aromatiskt med gröna äpplen, persika, citrus, vita blommor och härliga mineraltoner som avslutas med en klingande ren syra och lite krispiga saltstänk från den närliggande Atlantkusten. Ett vin från vingården Bodegas Lagar de Condesa i Rias Baixas som ingår i Vinos Familia Juan Gil med ursprung i Jumilla. Något stramare än tidigare årgången. Servera till en Galicisk fiskgryta. Drick 2022-2025.

Familjen Gil har ägt vingårdar i Jumilla sedan tidigt 1900-tal. Sedan 2004 har det dock tagit fart rejält och utvecklingen har varit spikrak. Nu producerar man vin i de flesta av Spaniens många superhippa vinregioner och allt görs med en underbar ödmjukhet med hållbarhet, miljö och gemenskap i fokus. De arkitektritade futuristiska byggnaderna med slottsinspirerade trappor med ledstänger i ädelträ lyser med sin frånvaro. Här är allt är rent, snyggt och präglas av pragmatisk funktionalitet. Det här vinet för oss nordvästra Spanien och Rias Baixas. Mer exakt till Val do Salnés som är den hetaste av de fem underregionerna i Rias Baixas och som också är den som är mest exponerad mot atlantkusten. Lagar da Condesa och Juan Gil importeras av Wineaffair.

Fritz Haag Brauneberger Riesling 2019 (privatimport), 319 kr 18 poäng (++)

Stram ung riesling med elegant, klingande ren frukt av vita persikor, gråpäron, lime, äpplen, mineral, laserskarpa syror och underbar balans. Ett oväntat kraftfullt moselvin som trots sin kraft bjuder på den för producenten så typiska renheten och elegansen. Drick 22-29. Passar till en smörstekt abborre med gaffelmosad färskpotatis, gröna ärtor och skirat smör. Fritz Haag importeras av Vinovativa.

Fritz Haag hör till toppfavoriterna inte bara i Moseldalen utan i hela Tyskland. Få producenter hittar en så klockren balans mellan laserrena syror, frukt, mineraler och en helhet som alltid mynnar ut i imponerande rena viner. Haag hör också till en av de få producenterna som klarade av att köra slalom mellan alla hinder de tre extremvarma årgångarna -18 till-21 och ändå producera syrastinna, rena och karaktärsladdade viner. Notera att detta vin INTE finns i beställningssortimentet utan måste privatimporteras men det är värt den lilla ansträngningen.

Xavier Vignon Arcane Le Soleil 2015 (51636), 249 kr 18 poäng (++)

För fem veckor sedan skrev vi om Xavier Vignons Arcane L´Eotoile. Jag blev så förtjust i vinet att jag beställde både det och några andra viner i Arcaneserien och förtjusningen har inte blivit mindre efter att ha provat mig igenom närapå hela serien. Förutom att vinerna är extremt beskedligt prissatta är hela tanken bakom serien mycket tilltalande... möjligen glömde jag nämna, men det borde ha framgått …. vinerna är sagolikt bra. Xavier Vignon importeras av Philipsson & Söderberg.

Stor doft med solmogna mörka körsbär, svartpeppar, läder, garrigue, rosmarin och salvia. Underbart tät och varm frukt där balans och kraft interagerar och trots den täta frukten finns en finess som kompletteras av en underbart lång eftersmak med kryddor, tobak, läder och diskreta fat. Bör luftas rejält. Dekantera gärna 6-8 timmar innan det ska drickas. Hatten av för ett fantastiskt vin till ett så överkomligt pris. Servera till grillade, glacerade lammracks med ugnsbakad potatis.

Xavier Vignon är en nytänkare med rötter i norra Frankrike. Han har ett brinnande intresse för vin och har hämtat kunskaper som har format honom från en stor del av den vinproducerande världen. I Sverige känner vi mest igen hans Chateauneuf-du-Pape som alltid hör till de mest prisvärda vinerna från detta område. I serien ”Arcane” lyfter Xavier Vignon flera områden och druvsorter från södra Rhônedalen. Den här gången har vi provat Arcane Le Soleil. Efter ordentligt letande meddelar baksidesetiketten att Le Soleil är gjort på frukt från 2015. Det geografiska ursprunget är Vaucluse. Druvblandningen utgörs av 80% grenache från 100 åriga stockar, 10% mourvedre från 80 åriga stockar och 10% syrah från femtio åriga stockar. Likt de andra vinerna i serien anbefalles seriös luftning. Ni kommer märka hur vinet lägger på mer vikt och får mörkare frukt när det får tid att utvecklas. Enda problemet är att det tenderar att vara slut innan luftnigen är klar - nöj er därför inte med en flaska.

Xavier Vignon: Vinvärlden som vi kände den är borta

Finca de los Locos 2018 (70408), Artduke, Rioja, 249 kr, 18 poäng (++)

Mogen rik frukt med mörka körsbär, plommon, tranbär, blommor och fat. Fyllig smak med värme, vidhallon, björnbär, lakrits, körsbärssyror, kryddor och fat. Servera till lammkotletter med grillade grönsaker. Drick 22-28. Artuke importeras av Quaffable Wines.

Artuke är ett litet familjeföretag som grundades av Roberto de Miguel Blanco 1991. Familjens vingårdar har funnits i släkten i flera generationer men det var först 1991 som man tog steget och började göra eget vin. Idag drivs verksamheten av bröderna Arturo & Kike de Miguel Blanco . Namnet Artuke är plockat från deras namn. Vingårdarna ligger på relativt hög höjd i byn Baños de Ebro där Sierra Cantabria börjar resa sig. Pies Negros är en blandning av 90% tempranillo och 10% graciano. Det här är en liten mycket kvalitetsinriktad och superintresserant riojaproducent som bör utforskas.

Så går privatimport till

Om ni inte har ett konto på Systembolaget registrerar ni ett sådant. Ni hittar länken till det här: https://www.systembolaget.se/mina-sidor/skapa-konto/
Därefter går ni in på följande länk och registrerar er privatimport. Det är inte alls så krångligt som det kan se ut i Systembolagets beskrivning och processen kan vara mycket snabb. Har ni namnet på importören och vet vilket vin ni vill ha kan det gå på 7-10 dagar. Det enda ni behöver ha koll på är att gå in på ert konto och acceptera offerten om ni tycker att priset är rimligt. Notera att importören kan lägga på ett fraktpåslag.

https://www.systembolaget.se/bestalla-och-handla/privatimport/forfragan/

Alternativet till att fylla i blanketten är att gå in på er lokala butik. Har de tid hjälper de er med processen.