Laddar annons
Garzón – historien om Uruguays främsta vinproducent
29 Aug, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Garzón – historien om Uruguays främsta vinproducent

År 1999 bestämmer sig en argentinsk miljardär för att köpa en bit mark nästan tre timmar öster om Uruguays huvudstad Montevideo. Planen var att anlägga vindkraftverk och även producera olivolja. Tack vare sin fru valde han dock en annan väg. I dag, 23 år senare, produceras här viner av absoluta världsklass.

Vin från Uruguay hör varken till de mest kända eller mest populära vinerna i världen. Det är inte så konstigt med tanke på landets relativt unga vinhistoria. Det var utvandrare från Europa som på 1800-talet valde att ta med sig vinrankor och börja odla vin. Men vinerna höll väldigt sällan någon högre klass och det mesta som producerades såldes inom landets gränser. Allt detta förändrades dock 1999 när Alejandro Bulgheroni, en argentinsk miljardär, hittade en bit mark i regionen Maldonado öster om huvudstaden Montevideo. Alejandro, som även kallas för Don Alejandro, hade gjort sig ett namn inom energibranschen och tanken var att använda den nyinköpta marken till att anlägga vindkraftverk. Där börjar historien om Bodega Garzón.

– När hans fru Bettina hörde att han planerade att använda marken för vindkraftverk så sa hon emot då hon tyckte det var en för fin plats för att ha vindkraftverk där. Dilemmat då var att Don Alejandro inte visste vad han skulle göra med marken. Han frågade flera experter och några enstaka sa att det kanske kunde odlas vin där med tanke på sluttningarna, läget, jordmånen och närheten till havet. Men det var bara kanske, berättar Christian Wylie som är ansvarig direktör för Bodega Garzón.

Oroliga för regnet

Kort därefter ringde Alejandro Bulgheroni den välkända italienska vinkonsulten Alberto Antonini för att bedöma möjligheterna att odla vin på marken. Alberto uttryckte lite oro för regnet som brukade falla i området. Det var mycket större mängder än till exempel Bordeuax och Baskien.

– Han var orolig men samtidigt nyfiken och spänd på vad som skulle hända om man försökte sig på att producera vin där. Det är verkligen en häftig plats där man kan stöta på strutsar, rävar, vildsvin och en unik flora och fauna.

2008 planterades de första vinstockarna och med hjälp av Alberto Antonini lyckades Don Alejandro få fram sin första årgång 2011, gjord på druvan tannat som främst odlas i sydvästra Frankrike.

– Det var lite av ett heureka-ögonblick när de testade vinet och det var då som Don Alejandro på allvar blev intresserad av vin.

Trodde inte att det skulle bli sådan succé

Elva år senare har Bodega Garzón blivit världskända för sina viner och de får ständigt höga betyg i flera av världens främsta vinmagasin. Vingården har till och med utsetts till New World Vinery of The Year 2018 av det ansedda magasinet Wine Enthusiast. Dessutom har det imponerande bygget tre år i rad hamnat på topp 5 bland världens bästa vingårdar.

– Varken jag eller Don Alejandro trodde att det skulle bli den succén som det blivit.

Christian Wylie själv är chilenare och har gjort sig ett namn inom den sydamerikanska vinmarknaden. År 2014 hade han hört talas om en miljardär i Uruguay som hade börjat producera vin i Garzón. Därefter hörde Alberto Antonini av sig och ville att Christian skulle börja jobba för Don Alejandro i Uruguay.

– Det måste nämnas att det främst var två relativt okända druvor som odlades; tannat och albariño. Jag gjorde en femårsplan som jag inte vågade presentera för Don Alejandro. Redan efter tre år hade vi uppfyllt planen.

Satte Uruguay på kartan vinmässigt

I dag står Bodega Garzón för 40 procent av all export av vin från Uruguay.

– Det finns en tid innan Garzón och en tid efter Garzón. Jag skulle definitivt säga att vi revolutionerat Uruguays vinindustri. Från att ha haft relativt dåligt rykte som vinland och knappt exponerat några viner alls, så märker man hur allt fler börjar prata om viner från Uruguay.

Det som framförallt gör vinerna unika är förutsättningarna som finns i regionen Maldonado. Under marken hittar man nämligen världens äldsta granitsten. Den bildades för två och en halv miljarder år sedan i samband med pangea.

– Man ska veta att det regnar en hel del, men marken här är som en svamp. Om det kommer 20 millimeter regn så kan du ändå åka traktor på marken en timme senare. Marken suger upp allt regn. Det gör marken unik i sitt slag och skapar fantastiska förutsättningar att producera vin.

Lyckats tämja druvan och få fram unga viner

Just druvan tannat, som främst odlas i appellationen Madiran i Frankrike, har tidigare bedömts vara svårtämjd och väldigt kraftig. Men i Uruguay så har man lyckats med något som många andra tidigare misslyckats med. Man har nämligen lyckats skapa unga viner gjorda på tannat, där tanninerna är betydligt mildare och snällare.

– Vi ville inte ha de här rustika, tunga tannat-vinerna som fanns i Uruguay innan. Vi har lyckats skapa balanserade, fruktiga viner som är mycket mildare. Självklart finns det tanniner men de är inte i närheten så aggressiva som de varit tidigare. Även yngre generationer börjar känna stolthet över druvan och vinerna som vi producerar i Bodega Garzón.

Tannal - den kraftiga och eleganta druvan

Tydligt tänk på hållbarhet från Garzón

Vin från Uruguay skiljer sig väldigt mycket åt från de viner som produceras i betydligt mer välkända sydamerikanska vinländer som Chile och Argentina.

– Man kan säga att Uruguay är en bro mellan Sydamerika och Bordeuax, Toscana och Galicien beroende på druva. Chile och Argentina har ett helt annat klimat vilket ger en annan typ av viner. Vi har närheten till Atlanten och de kalla vindarna som kommer därifrån. Vi får en helt annan syra i vinet och därmed en helt annan fräschör.

Efter att ha startat med vinproduktion för 15 år sedan så har Don Alejandro expanderat sitt vinimperium. I dag äger han vingårdar i Toscana, USA, Argentina och Bordeaux.

– Det finns ett tydligt tänk på hållbarhet i allt vi gör. Vår anläggning är hållbart certifierad och flera av våra vinodlingar är biodynamiska. Vi är stolta över sättet vi producerar vin på här.

Snart tre viner i sortimentet

Bodega Garzón har i dag två viner på Systembolaget. Ett albariño i beställningssortimentet och ett tannat-vin i det fasta sortimentet. 2018 lanserades deras tannat reserva som rönt stora framgångar och i dag går att hitta i över 200 butiker på Systembolaget.

– Sverige är faktiskt en av våra största marknader. Vi exporterar i dag vin till över 60 länder, men just vår tannat reserva är oerhört populär i Sverige. Jag tror det beror på att vinet passar väldigt bra med mat, samtidigt som det är prisvärt. Det är ett vin som vi är stolta över och som vi vet är uppskattat, avslutar Christian Wylie.

Den 1 september lanseras ett nytt vin från Bodega Garzón i Systembolagets fasta sortiment. Då når nämligen Bodega Garzón tannat de corte butikerna. Ett vin som kommer kosta 99 kronor och som har både likheter och skillnader gentemot deras populära tannat reserva.