Vin från Uruguay

Nytt vin från Uruguay lanseras på Systembolaget

Favoritmarkera

Uruguay är en av de mindre representerade vinnationerna på Systembolagets hyllor. Men från och med torsdag 1 september så går det att hitta ytterligare ett vin från den sydamerikanska nationen.

Vin från Uruguay är Bodega Garzón. Bodega Garzón är vin från Uruguay. Ja, riktigt så är det kanske inte men på senare år har väldigt mycket av Uruguays vinproduktion handlat om Bodega Garzón som verkligen tagit landets vinproduktion till en helt ny nivå. Trots att producenten endast funnit sedan 1999 så står de i dag för 40 procent av hela landets export.

Utmärkelserna har avlöst varandra och vinerna från producenten har rönt stora framgångar på internationell nivå. År 2014 fick producenten fram sin första årgång i större skala, och redan 2018 nådde Garzón Reserva Tannat den svenska marknaden. Succén har inte uteblivit utan vinet går i dag att hitta i över 200 butiker i Sverige.

Tre år senare lanserades Garzón Reserva Albarino i beställningssortimentet på Systembolaget. Och nu, 1 september 2022, lanseras Garzón Tannat de Corte i det fasta sortimentet. Vinet kommer kosta 99 kronor, vilket är 40 kronor billigare än succévinet Reserva Tannat.

Vin från Uruguay

Garzón, Tannat de Corte, 2020 (6455) 99:-

Ett ungt vin gjort främst på druvan tannat, men här finns även marselan, cabernet franc och petit verdot i mindre mängd. Tydlig fruktig doft där du kommer känna av framförallt plommonen och körsbären. Du kommer även känna av lite peppar i doften. Även i smaken kommer du mötas av den mörka frukten och kryddorna. Ett fint balanserat vin som fortsatt är ungt, vilket märks av på syran som kommer på ett snyggt sätt i slutet. Svårt att förstå att det kostar under 100 kronor med tanke på hur mycket vin man får för pengarna. Det är ett sydamerikanskt pris på ett vin som håller bra europeisk kvalitet. Extremt prisvärt!

Garzón, Reserva Tannat, 2020 (3210) 139:-

Ett aningen mer komplext vin som är gjort helt och hållet på tannat. I vanliga fall brukar tannat-viner vara väldigt tunga, kraftiga och ha stora mängder av fat både i doft och smak. Här märks faten av i doften, men på ett diskret sätt. Vi får även mörk frukt och en kryddighet som är betydligt mer påtaglig än i ovanstående vin. Det är plommon, peppar, och kakao framförallt. Det är även en fin syra och bra balans. Jämfört med ovanstående vin är detta ett snäpp upp i både smak och längd. Väldigt mycket smak för pengarna. Testa vin från Uruguay och då framförallt Bodega Garzón om du inte gjort det än.

Lämna ett svar