Laddar annons
Valpolicella – vad är skillnaden mellan classico och superiore?
17 Sep, 2022

Valpolicella – vad är skillnaden mellan classico och superiore?

Har du någonsin stått där framför hyllan och sett två flaskor med liknande etikett, men på den ena står det classico och på den andra classico superiore? Det finns många förvirrande uttryck inom vinets värld, inte minst på etiketterna. Här reder vi ut vad som är vad, och vilka skillnaderna är mellan de olika begreppen.

Frankrike, Italien, Spanien, USA och alla vinländer runtom i världen använder sig av olika appellationer och system för att rangordna sina viner. I Italien till exempel har du kanske märkt att man har begreppen DOC, IGT och DOCG på flaskorna. Alla dessa visar hur högt klassad appellationen är. Men inte nog med det så väljer man inom vissa områden, som till exempel Valpolicella, att använda sig av begrepp som classico och classico superiore.

Vi förstår att det kan vara förvirrande för många att inte veta skillnaden, framförallt när man ser Valpolicella på flaskorna. Då blir det lätt att man alltid väljer det som kostar minst för man tror att det är i princip likadana viner.

Stora skillnader inom Valpolicella

Men skillnaderna när det kommer till Valpolicella Classico och Valpolicella Classico Superiore är faktiskt större än vad man tror. Det handlar om regelverk kring hur länge vinerna behöver lagras, men även ursprung och från vilken del druvorna kommer. Generellt sett kan man säga att när man ser begreppet Classico på en etikett i Italien, så kommer druvorna från ursprungsområdet. I till exempel Toscana och Chianti, så är Chianti Classico hjärtat av Chianti. När det kommer till Valpolicella så kan man alltså säga att Classico och Classico Superiore är två olika viner, där superiore har hårdare lagringskrav.

I hela Valpolicella kan man säga att det finns fem olika steg när det kommer till klassning. Det lägsta steget är Valpolicella Classico, och det näst lägsta steget är Valpolicella Classico Superiore. Efter det kommer de välkända Ripasso och Amarone samt det söta vinet Recioto som inte är lika välkänt.

Valpolicellas olika klasser

  • Valpolicella Classico

  • Valpolicella Classico Superiore

  • Valpolicella Ripasso

  • Amarone della Valpolicella

  • Recioto della Valpolicella

Valpolicella Classico

När det kommer till Valpolicella Classico, som alltså är det första steget i Valpolicella-familjen, så är det viner som produceras på färska druvor. Slutresultatet brukar bli lätta viner med tydliga bäriga toner. Det är ganska låg alkoholhalt, framförallt om man jämför med amarone. De här vinerna brukar även tillhöra de billigaste av alla fem klasser som finns i Valpolicella. Lätta viner, mycket bärig smak, ljusare i färgen och relativt enkel karaktär.

Valpolicella Classico Superiore

Om vi går vidare till Valpolicella Classico Superiore så närmar vi oss vinerna med lite fylligare och kryddigare smak. Vi får lite mer mogen frukt, lite mer toner av plommon och körsbär, och lite mer alkohol än vad en vanlig classico har. Dessutom har det här vinet lagrats minst ett år på fat.

Classico Superiore valpolicella

Zenato, Valpolicella Classico Superiore, 2019 (12385) 139:-

Från en av de klassiska Valpolicella-familjerna får vi det här prisvärda vinet. Man kan direkt i doften känna av en hint av amarone, även om man egentligen inte ska jämföra vinerna med varandra. Vi får en fin kryddighet, vi får även tydliga toner av körsbär och det hela avslutas med en gnutta choklad. Ett fint vin som visar vad Valpolicella går för på de lite lägre prisnivåerna.

Ripasso

Ripasso är ett välkänt vin för många, och det är även det tredje steget i Valpolicella-familjen. I det här fallet kan vi lugnt konstatera att vi får ett amarone-light där man känner igen de kraftiga amarone-tonerna men i en betydligt lugnare form. Här använder man sig av resterna på druvskalen som man har i samband med produktionen av amarone. Dessa blandar man sedan med Valpolicella Classico och bildar på så sätt en andra jäsning. Man får med andra ord tydliga toner av amarone men i en betydligt billigare och enklare form. Minst ett års lagring krävs och en alkoholhalt på 13 procent för superiore.

Ripasso valpolicella

Bolla Le Poiane, Ripasso, 2018 (22320) 129:-

Här har vi en ripasso från det anrika vinhuset Bolla, som var det första vinhuset att lansera en amarone. I det här ripasso-vinet får vi en klassisk kryddig doft med tydliga inslag av mogen röd frukt i form av körsbär. Du kommer i smaken känna av de tydliga kryddiga tonerna i kombination med den här fin frukten och de uppenbara inslagen av choklad. En prisvärd ripasso med allt man kan önska från en riktig ripasso.

Amarone

Amarone är de allra mest kända vinerna från området. I Sverige kryllar det av olika amarone-viner på Systembolagets hyllor och det är uppenbart att intresset för amarone fortsatt är stort, även om konkurrensen från bland annat Piemonte är stor. Här får vi alkoholstarka viner med lite bittra toner som allt som oftast skapar eleganta viner där alla smaker samspelar på ett fint sätt. Ett riktigt bra amarone håller fortsatt hög klass. Vinerna måste lagras i minst två år och ha en alkoholhalt på minst 14 procent.

Amarone valpolicella

Masi Costasera, Amarone Classico, 2017 (2345) 339:-

De 13 klassiska familjerna tävlar ofta om vem som har den allra bästa amaronen. Eftersom just amarone är kronjuvelen hos de flesta vinhusen i Valpolicella så är det fullt naturligt att man vill visa upp den allra bästa sidan av amarone. Och just Masi, som tillhör en av de klassiska familjerna, ligger definitivt i toppen av amarone-listan. Här får man ett vin med en finstämd kryddighet, de klassiska mustiga och kraftiga tonerna i form av choklad, russin och torkade plommon. Man får en gnutta vanilj och man får en fin balans. Det här är allt man kan önska av en klassisk hantverksmässig amarone.

Recioto

Det allra översta steget i Valpolicella-familjen är Recioto. Det söta vinet påminner mycket om amarone framförallt, men den stora skillnaden är att detta är rejält sött. Man får de där tonerna av choklad och körsbär som man ofta får i dessertviner. Testa gärna ihop med antingen. En chokladdessert eller en kaffedessert.

Recioto

Recioto della Valpolicella, La Roggia, 2018 (73579) 299:-

Från producenten Speri kommer det här recioto-vinet där man får choklad, körsbär, plommon och en gnutta vanilj. Testa gärna ihop med den kraftiga desserten nästa gång du får möjlighet.

Så ska statusen kring amarone höjas