Laddar annons
Leth – ett vin som är lätt att gilla
24 Oct, 2022

Leth – ett vin som är lätt att gilla

Österrike är en vinnation på frammarsch. Försäljningen av viner från alplandet har ökat markant det senaste decenniet här i Sverige. En del av succén kan tillskrivas producenten Weingut Leth som i dag har ett flertal populära viner på den svenska marknaden.

Om du sätter dig i bilen i centrala Wien och kör nästan en timme västerut mot punkten där Österrike, Tjeckien och Tyskland möts, så kommer du åka förbi den lilla kommunen Fels am Wagram. Här har producenten Weingut Leth sitt huvudsäte, och härifrån har de lyckats ta fram och producera vin som blivit ett populärt inslag på den svenska marknaden. Deras Leth Gruner Veltliner och Leth Duett som är en blandning av riesling och gruner veltliner, återfinns i dag i de allra flesta systembolagsbutiker i Sverige.

– När vi kom in på den svenska marknaden 2007 så var det helt rätt tajming. Innan det var österrikiska viner endast bekanta för en mindre grupp vinexperter i Sverige. Med vår gruner veltliner klassik, som kom in på alla systembolagsbutiker i landet, så lyckades vi nå ut till en bredare målgrupp. Och allt var rätt; den fräscha, fruktiga stilen, priset och helheten. Att lyckas med en årgång är en sak, men att skapa framgång över längre tid är en helt annan sak. Här lyckades vi genom att år efter år hålla hög kvalitet på våra viner, berättar Franz Leth om sitt vin i en intervju med Vinbanken.

Leth källare Foto: Pressbild

"Vi tror mycket på det vi gör"

Franz Leth är den andra generationens Leth som jobbar inom familjeföretaget. Även den tredje generationen är nu aktiv i det relativt unga vinhuset.

– Nästan alla familjemedlemmar jobbar på vinhuset. Vi alla älskar vin. Vi har gått från ett litet jordbruk på 1960-talet till att i dag vara en av de ledande vinproducenterna i området. Vi tror mycket på det vi gör, att skapa hållbara viner. Hela vinhuset är nu ekologiskt certifierat, fortsätter Franz Leth.

Vinlandet Österrike har i dag högt anseende bland svenska vinkonsumenter. I dag går det att hitta ett flertal viner från Österrike på Systembolaget, och även bland de tillfälliga lanseringarna dyker det med jämna mellanrum upp nya viner från landet. Så har det dock inte alltid varit. För över 30 år sedan skakades landet av en av de värsta skandalerna inom vinvärlden. Än i dag är skandalen välkänd och omtalad.

År 1985 valde ett antal österrikiska vinproducenter att tillsätta dietylenglykol i sina viner för att få dem sötare och mer fylliga. Skandalen uppdagades och flera producenter dömdes till fängelse, då tillsatsen är giftig och kan skada människor som dricker vinerna. Landets anseende skadades rejält, men enligt Franz Leth ledde det hela till något gott i slutändan. Framförallt för nationaldruvan gruner veltliner.

– Efter skandalen 1985 började många investera rejält för att få fram viner av hög kvalitet gjorda på gruner veltliner. Plötsligt lyckades man få fram komplexa viner, karaktär och lagringsduglighet. Tillsammans med bra marknadsföring har Österrike som vinland lyckats få ett internationellt erkännande.

Leth Systembolaget Foto: Pressbild

Leth - vin som är populärt i Sverige

Tidigare har vi på Vinbanken skrivit om regionen Burgenland i de sydöstra delarna av Österrike, och de röda vinerna som produceras där. Wagram ligger några hundra kilometer norrut från Burgenland, och här är förutsättningarna att odla vin helt annorlunda. Niederösterreich, regionen som Wagram är en del av, består nämligen till viss del av jordmånen löss. Jordmånen är en blandning av sand, jord, fossiler och snäcskal.

– Vi tror på den här terroiren. Den ger oss möjlighet att skapa viner med en unik karaktär som alla kan dricka. Och det är en konsekvens av att vi ville bevara den här unika jordmånen och miljön som vi bestämde oss för att bli en hållbar producent med hållbar vinproduktion.

Österrikiska viner har blivit allt populärare runtom i världen, vad tror du det beror på?

– Det finns flera anledningar till det. Vinstilen, prisvärdheten och trenden där ursprung och inhemska druvsorter blir allt mer populära. I området Wagram har vi till exempel upptäckt en gammal, lokal druvsort som heter roter veltliner. För länge sedan var den druvan den mest odlade i området runt Danube, men sen var den nära att bli utrotad. Nu är den på frammarsch igen hos oss, och det är den näst mest odlade druvan efter gruner veltliner. Vinälskare i dag letar efter mer identitet och mångfald, och det är fantastiskt. Roter veltliner är exemplet för Wagram, gruner veltliner är exemplet för hela Österrike.

Wagram Leth Foto: Pressbild

"Österrike är på den perfekta vägen"

Mycket har hunnit hända sedan skandalen 1985 och det mesta pekar på att Österrike bara kommer fortsätta växa som vinland, både i anseende och volym.

– Man ska komma ihåg att Österrike är ett av de minsta vinländerna i världen. Vi producerar mindre än en procent av hela världens viner. Så våra viner kommer alltid vara begränsade i volym och enbart tillgängliga för mer eller mindre nischade marknader. Och enligt mig är Österrike på den perfekta vägen. Vi inom Leth har haft en enorm framgång i Sverige det senaste decenniet, och så även i över 20 andra länder. Samtidigt har den tredje generationen nu tagit över så vi har alla förutsättningar för en framgångsrik framtid, avslutar Franz Leth.

I dag finns en handfull viner av Weingut Leth i det fasta sortimentet på Systembolaget. Så sent som 1 september lanserades Leth Riesling Selection 2021, som blev ytterligare ett vin i det fasta sortimentet från producenten. Sedan tidigare finns även bland annat Leth Gruner Veltliner 2021 i sortimentet.

Leth vins

Leth, Riesling Selection, 2021 (2581) 99:-

Ett friskt, ungt vin med tydliga fruktiga inslag där du kommer få både äpplen och citrus i doften. I smaken kommer du mötas av ett vin med tydliga fruktiga toner där du kommer känna av äpplen, päron och en gnutta persika. Allt avslutas sedan med en fin syra. Ett imponerande vin för under 100 kronor.