Bäst i test vecka 44

Bäst i test vecka 44 – Systembolagets beställningssortiment

Favoritmarkera

I veckans Bäst i test med veckonumret 44 är det områden på väg in i en ny tid som gäller. Beaujolais och Toro för de röda samt Österrike och norra Italien för de vita. Den gemensamma nämnaren är att alla dessa områden har sovit en törnrosasömn men börjar nu vakna och är på väg mot en ny epok.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 44 – Systembolagets beställningssortiment

Vita viner

Manincor

Manincor Reserve della Contessa 2020 (53875), Alto Adige, 289 kr 18 (++)

Ungt friskt och vibrerande ståligt ren frukt med citrus, vita persikor, gråpäron, krossad sten, mineraler, timjan, salvia och en helhet som är klingande ren och elegant som lärksång på våren. Det här är inte ett vin som vinner sina lagrar på sin imponerade kraft – här talar vi ren och skir elegans som får sin form av den rena frukten och den perfekt avvägda kliniska vinmakningen. Vinet är gjort på 55% pinot bianco, 30% chardonnay och 15% sauvignon blanc. Manincor importeras av Quaffable Wines. Drick 2022-2027

Manincor ligger i Alto Adige i nordöstra Italien och har en historia som sträcker sig mer än 400 år bakåt i tiden. Sedan 1976 ägs egendomen av familjen Enzenberg. Vid rodret sitter sedan 1991 Michael och Sophie Goëss-Enzenberg som har styrt om företaget från att sälja sina druvor till att vinifiera och buteljera sin produktion själva. Idag drivs allt mot kvalitet med hållbarhet som ett av de främsta ledorden. Manincor är biodynamiskt certifierade. Ju mer jag provar av Manincors viner desto mer imponerad blir jag.

Rabl Gruner

Rabl Langenlois Grüner Veltliner 2021 (71478), Kamptal, 149 kr 16,5 poäng (++)

Stram elegant doft med gråpäron, gröna äpplen, persika, citron och färska örter. Smaken är pigg och frisk med vita blommor, bra balans, mineraler, välkomponerad syra, kalk, lätt sälta och bra längd. Servera till pankostekta crabcakes med pommes och örtmajonnäs. Rabl importeras av Johanlidbyvinhandel.

Familjen Rabl har gjort vin i Kamptal sedan 1750-talet. Sedan Rudolf Rabl tog över rodret för familjeföretaget har man ökat arealerna så att Rabl idag kontrollerar över 100 hektar vingårdsmark som huvudsakligen är planterade med grüner veltliner och riesling.

Röda viner

Mommesin

Mommessin Moulin-á –Vent 2020 (57277), Beaujolais, 219 kr 17 poäng (+)

Solmogen, tät rödbärig frukt med vildhallon, jordgubbar, rosor, körsbär, charkuterier och färska örter. Välbalanserad eftersmak som är packad med krossade röda och mörka bär, engelsk lakrits, längd, elegant syrastruktur. Drick vid 16-17 grader i en stor bourgognekupa. För några månader sedan skrev vi om Fleurien och Saint Amour från samma producent. Mommessins Moulin-á-Vent är lite mörkare i frukten medan Fleurien och Juliénasen är ganska lika varandra och lite rödbärigare. Jag upplever möjligen veckans vin, i nuläget, som lite stramare. Drick 22-27. Mommessin importeras av Tryffelsvinet.

Mommessin var från början en känd negociant i Bourgogne som startades av Jean-Marie Mommessin i mitten på 1800-talet. 1932 köpte Mommessin den välkända vingården Clos de Tart. 1997 såldes delar av Mommessin till Boissetgruppen som har fortsatt producera högkvalitativa Beaujolaisviner under namnet Mommessin.

Pago

Pago la Jara 2018, (92534), Toro, 399 kr 18,5 poäng (++)

Stor doft med koncentrerad mörkröd frukt av vildhallon, björnbär, mörka körsbär, kaffe och fat. Stor fyllig smak med koncentration, choklad, engelsk lakrits, läder, bra balans och integrerade fat. En riktigt bra strukturerad Pago la Jara som förenar kraft och elegans på ett sätt som inte är helt typiskt Toro. Tidigare i år skrev vi om Pago la Jara 2016. Det vinet finns fortfarande kvar och är i min smak marginellt bättre. Det är inte ofta vi i Sverige får möjlighet till att jämföra två årgångar av ett så högkvalitativt vin för så beskedliga pengar. Men varför inte en middag med två glas och servera de båda vinerna bredvid varandra blint? Servera till grillade lammracks med ugnsrostad potatis.

Telmo Rodriguez är en av Spaniens mest kända vinmakare och brinner för inhemska druvsorter. Telmo har en bakgrund på familjens vingård i Rioja, Remelluri, men har även arbetat i Frankrike. Idag gör han viner i flera regioner i Spanien. Förutom sitt intresse för ”utrotningshotade” Iberiska druvsorter går han och parhästen, vinmakaren Pablo Eguzkiza, ofta sin egen väg vilket ofta märks i vinerna. Pago la Jara är prestigevinet från Telmos projekt i Toro. Det här vinet hör till den stora skaran av unga viner som verkligen vinner på att få rejält med luft. När jag skrev om Pago la Jara 2016 provade jag vinet över 4 dagar. Dag två hade vinet en mörkare frukt men också en något mer avrundad och tillgänglig struktur och bjuder på en större upplevelse än det gjorde med nyutdragen kork. Pago la Jara importeras av Wineaffair.

Lämna ett svar