Rött vin i tillfälligt sortiment

Rött vin i tillfälligt sortiment – 11 november

Favoritmarkera

Lanseringen av röda viner i tillfälliga sortimentet den 11 oktober bjuder på ett bra urval av några klockrena och prisvärda viner. Lanseringens höjdpunkt är tre pinoter från Jamie Kutch som trots en liten produktion bjuder oss på en bra laddning. Därutöver har vi en lysande Barbaresco från Cigliuti. Jag kan inte heller inte låta bli att nämna den ultrastalliga Pineraie från Cahors.

Lanseringen av rött vin i tillfälligt sortiment 11 november bjuder på en hel del godbitar. Kika igenom tabellen längst ner för mer detaljerad information om varje vin.

Längst ner efter recensionen av vinerna i tillfälliga sortimentet finns en genomgång av flera av vinerna som släpps på webblanseringen den 10 november klockan 10:00. Bland dessa finns Tenuta Ornellaias lysande nya årgångar samt Frank Cornelissens Etnaviner Munjebel. MISSA DETTA!

Frankrike

Chambolle Musigny Les Cras 2020 (94914), Antonin Guyon, EKO, 625 kr

Ung tät och rik doft med mörka körsbär, jordgubbar, vildhallon, godisbåtar, salvia, nougat och fat. Här finns charm men den hålls i schack av en lite rustik struktur med unga körsbärssyror och smaker och aromer har lite svårt att tränga fram. Möjligen öppnar det här upp med något års lagring men för närvarande känns som det är en bit kvar.

L’Authentique Château Pineraie 2016 (95350), Cahors, 199 kr

Utvecklad doft med vildhallon, nypon, oliver, lagerblad, lavendel, stall och rostade fat. Bra koncentration, björnbär, kaffe, svampskog, hummus, kryddor, choklad och torra tanniner. Ett vin i en speciell och i många delar traditionell stil. När jag sniffar på vinet kommer det en bild av hur huvuddelen av aromerna kommer från druvor men resterande delar kommer från ett stall och en höskulle som bara måste ligga i direkt anslutning till vinanläggningen. Inte ett vin för alla men en rolig upplevelse. Servera till grillade burgare med tillbehör.

Italien

Cigliuti Barbaresco Vie Erte 2019 (92727), Piemonte, 449 kr

Härligt rökig nebbiolofrukt med mörka körsbär, nypon, torv, underbart snyggt balanserad smak med tranbär, plommon, blodgrape, te och kryddor och sist men inte minst finns den där attraktiva kombon av underliggande kraft och elegans.

Azelia Barolo 2018 (93963), Piemonte, 379 kr

Ung frisk och tillgänglig doft med mörka körsbär, tranbär, blommor, lagerblad och fat. Elegant välbalanserad smak med blodgrape, tallskog, finstämd vibrerande energi med ett körsbärssyrligt avslut. Trots ett knepigt år får Azelia till energirikt, bra och välgjort vin med den alltid lika närvarande hustypiska stilen av traditionell piemontenebbiolo med ett modernt stuk.

Barolo Domenico Clerico 2018 (92367), 349 kr

Frisk ung doft med körsbär, torv, nypon och tranbär som skrider fram med pinotlik elegans. Rödbärig och körbärssyrlig eftersmak med grillaska, kryddor, svart te, bra balans och finstämd elegans snarare än kraft.

Spanien

Roda I 2017 (94079), Bodegas Roda, Rioja, 469 kr

Ung mörkt rödbärig doft med mörka körsbär, plommon, kryddor, violer, kaffe, örter och fat. Lång eftersmak där frukten ger ett mörkare intryck med kaffe, lakrits och fina fat men i detta skede känns det inte som allt pekar åt samma håll. En bra Roda men den sällar sig inte till de många toppenprestationerna från den här producenten.

Madiera v

Viña Tondonia Reserva 2010 (92688), López de Heredia, Rioja, 369 kr

Traditionellt riojanskt med elegant lite burgundisk känsla men betydligt mer rustikt utan att släppa känslan av elegans och tydligt präglat av lagringen på äldre ekfat. Karaktärsfullt med pinje, tallbarr, skog, körsbär, lagerblad och fat.

Corimbo I 2016 (94867), Bodegas La Horra, Ribera del Duero, 459 kr

Fortfarande ung mörkbärig doft med plommon, kaffe, björnbär, kryddpeppar, örter, slånbär och fat. Tät, rik och fyllig smak med björnbär, espresso, varm jord och rökiga fat.

USA

Kutch Bohan Vineyard Pinot Noir 2019 (94609), Kalifornien, 539 kr

Elegant och försiktigt trippande, lite återhållen, pinot som lägger på mer kraft och mer charm med lite luft i glaset, jordgubbar, granatäpplen, vildhallon och mogna körsbär samsas med kryddnejlika och finstämda eleganta syror som ger en underbar intensitet. Bohan Vineyard planterades med pinot noir 1972 och är med det den äldsta pinotplanteringen i Sonoma County, dessutom är den planterad på egna rötter (inte ympad på en motståndskraftigare rot).

Kutch McDougall Ranch Pinot Noir 2019 (94631), Kutch Wines, Kalifornien, 589 kr

Frisk och djup doft med solvarma mogna jordgubbar, vildhallon, syrliga körsbär och granatäpplen. Lång välbalanserad och tillgänglig eftersmak med rökiga mineraler och eleganta fat och massor av pinoig charm som kommer att bli ännu tydligare med några års vila.

Kutch Falstaff Vineyard Pinot Noir 2019 (94632), Kalifornien, 589 kr

I Falstaff finns lite mer kraft, lite större och mörkare frukt men också en mer oförlöst och återhållen känsla än i övriga viner från Kutch. I doften finns bigarråer, jordgubbar, vildhallon, kryddor och fat. Underbart rik men fortfarande ung och knuten smak med vildhallon, smultron, jordgubbar, tobaksblad, salvia, mörk choklad och en underbar balans. Vinerna från Kutch har bara blivit bättre och bättre men med årgången 2019 känns det som Kutch har nått en ny nivå. Det vore fantastiskt roligt att få prova de här tre vinerna bredvid varandra igen om 4-5 år.

Starkvin från Madeira

Sercial 15 Years Old (95223), Henriques & Henriques, Madeira, 449 kr

Tät komplex frukt med nötter, torkade aprikoser, blommor, vit choklad och äppelsyrlig frukt som kompletteras av viss sötma. Madeira ingår i gruppen superhäftiga starkviner som oförtjänt och sorgligt fallit en bit från dagens trender – jag hoppas på ändring för i den här gruppen finns några av våra mest intressanta viner. Prova detta tillsammans med en rostad skiva surdegsbröd med ordentligt urstekta trattkantareller (när vätskan förångat tillsätt kombinera både smör och olivolja – möjligen även någon droppe grädde i sluttampen). På med svampen på brödskivan och dunka på nyriven parmesan. Några drag med svartpeppar och sedan in ugnen på hög värme.

Webblansering den 10 november klockan 10:00

Det råder ingen brist vinproducenter med kända namn och ikoniska varumärken. Bristen ligger i att tillgången på deras viner inte är i närheten att motsvara efterfrågan och orsaken till det är rätt och slätt kvalitet.
Torsdagen den 10 november är det dags för ett av dessa ”ikoniska” varumärken att prova sin lycka i systembolagets webblansering. Tenuta Ornellaia släpper tre olika viner (varav två även kommer på magnumflaskor). Kombinationen av årgångarna 2019 och 2020 är lyckad för Ornellaia. Det är två mycket bra årgångar. Dessutom verkar det som att Ornellaia, med dessa årgångar, på ett bra sätt har hittat fram till en smakprofil som passar in i den professionellt genomsyrade helhet som med tydlighet är av största vikt för hela egendomen och för varumärket Ornellaia. Ledorden i den här helheten är harmoni och elegans. Förutom Le Serre Nuove dell ´Ornellaia släpps också för första gången i Sverige ett fåtal flaskor av Ornellaias vita vin Ornellaia Bianco. Självklart är storheten Ornellaia även med. Förutom att  Ornellaia med årgången 2019 presenterar ett lysande vin är det med skandinaviska ögon lite speciellt eftersom de svenska konstnärerna Nathalie Djurberg och Hans Berg ligger bakom etiketten med namnet ”Il Vigore” som finns på en av sex flaskor.

Le Serre Nuove dell´Ornellaia 2020 (92827/92815), Bolgheri, 750 ml/1500 ml, 469 kr/1159 kr 18 poäng

Varmt mogen mörk generöst tillgänglig frukt med plommon, tobaksblad, örter, svartpeppar, vanilj och fat. Smaken är koncentrerad med bra fokus, björnbär, violer, varm jord, barrskog och en eftersmak med choklad, kaffe, bra syra och lite sälta. Precis som med Ornellaia märker arbetet med att få till e ökad elegans i vinet. Med Serre Nuove når man inte hela vägen men det är också svårare med en större andel merlot i blandningen som i det här vinet består av 54% merlot, 28% cabernet sauvignon, 14% cabernet franc och 4% petit verdot.

Ornellaia 2019 (92839), Bolgheri, 750 ml, 1999 kr, 1500 ml 4699 kr 19,5 poäng

Frisk och varmt mogen mörk frukt med björnbär, plommon, svartpeppar, salvia, kaffe och nya fat. Smaken är fyllig och koncentrerad med choklad, kryddor, underbart ren och fokuserad struktur, lysande balans och en ren fin syra med mineraler och lite sälta i eftersmaken. Ornellaia 2019 är ett djupare vin med mer struktur än den lite knepigare årgången 2018 men båda vinerna har ett gemensamt drag som är att det vilar en harmonisk elegans över dem. 2019 var vädergudarna mer medgörliga och förutom harmonin elegansen är 2019 Ornellaia ett mer komplett vin och en av de bästa Ornellaiorna jag har provat på många år. Gjort på en blandning av 62 % cabernet sauvignon, 31 % merlot, 4% petit verdot och 3% cabernet franc.

Ornellaia Bianco 2019 (92850), Bolgheri, 2199 kr 18 poäng

Stramt med lätt aromatisk frukt av vita vinbär, vita smultron, fläder, gröna äpplen, vita blommor, krossad sten, granit och limeblad. Smaken är svalt stram med saliverande krispiga, eleganta syror, massor av mineraler, imponerande struktur och påfallande sälta som är integrerad i syrorna. Snyggt som tusan och kostsamt som tusan men så kan det bli när man heter Ornellaia och gör 5000 flaskor av ett vin som efterfrågas i mångdubbel volym. Ornellaia Bianco är gjort på 81 % sauvignon blanc och 19 % viogner.

Efter skörden 2018 som i de flesta fall på Sicilien var nära usel blev 2019 en markant förbättring. Frank Cornelissen beskriver det inte som en fantastisk årgång men ändå bra. Munjebel är ganska typiska etnaviner. De lever inte på tillgänglighet och bussig charm utan snarare en grinig vresighet som faktiskt trots att det låter lite illa ändå har ganska mycket charm. Till rätt typ av mat som matchar och fångar upp de lite vresiga lingonsyrorna kan de lyfta flera nivåer. Prova med stenugnsbakad pizza med charkuterier eller pasta bolognese men vegetariska grillade rätter kan få dem att nå ytterligare en nivå.

Munjebel Rosso CR 2019 (92863), Sicilien, Frank Cornelissen, 539 kr 17,5 (+)

Friskt och stramt med jordgubbar, vildhallon, aska, pomerans, salvia och torkade kryddor. Lite återhållen smak med elegant körsbärssyrlig frukt, blodapelsin, kaffe, choklad och körsbärssyror. Välgjort, lite ”etnagrinigt” och fin röd jordgubbsfrukt.

Munjebel Rosso MC 2019 (92935), Sicilien, Frank Cornelissen, 539 kr 17,5 (+)

Friskt och stramt med jordgubbar, granatäpplen, vulkanisk aska, syrliga körsbär, torkade örter, kryddor, körsbär, tranbär. MC står för Contrada Monte Colla.

VISA TABELL
Tillfälligt sortiment 11 november
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
CHAMPAGNE
Frankrike
Millesime GC Blanc de Blanc , 2016, 349 kr, +
Millesime GC Blanc de Blanc , Hervé Dubois201693745Champagne34918+22-274080
Bérêche et Fils Brut Réserve, , 459 kr, +
Bérêche et Fils Brut Réserve, Champagne Bérêche et Fils93964Champagne45917+22-27600
MOUSSERANDE VINER
Spanien
Gramona Imperial , 2017, 225 kr, +
Gramona Imperial , Cava Gramona, EKO201792682Spanien22516.5+22-264200
VITA VINER
Frankrike
Blanc Chenin , 2020, 229 kr, +
Blanc Chenin , Domaine Haut Baigneux, EKO202094858Touraine-Azay-le-Rideau22917+22-271200
Crozes-Hermitage Blanc E. Guigal, 2020, 219 kr, +
Crozes-Hermitage Blanc E. Guigal, E Guigal202096174Rhonedalen21917+22-244800
Fragile , 2020, 229 kr, +
Fragile , La Grange aux Belles, EKO202090189Frankrike22916+22-26840
Tyskland
Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett, 2019, 199 kr, +
Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett, Schloss Lieser201994780Mosel19916.5+22-28900
Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese, 2019, 259 kr, +
Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese, Schloss Lieser201994782Mosel25917+22-29600
Österrike
Gut Oggau Theodora, 2021, 299 kr,
Gut Oggau Theodora, Gut Oggau202193108Weinland Österreich299 Ej provat720
Spanien
OVNI Pedro Ximenez, 2021, 169 kr, +
OVNI Pedro Ximenez, Equipo Navazos202192485Montilla-Moriles16916.5+22-253000
Paraje de Riofrío Alto , 2018, 239 kr, +
Paraje de Riofrío Alto , Alvear201894790Montilla-Moriles23917+22-241200
Montilla Clásico Cerro Franco, 2019, 299 kr, +
Montilla Clásico Cerro Franco, Alvear201994791Andalusien29917+22-25240
Australien
Margan Albarino, 2022, 149 kr, +
Margan Albarino, Margan Wines202293427Hunter Valley14916+22-254200
Chile
Ritual Chardonnay , 2020, 159 kr, +
Ritual Chardonnay , Veramonte202092778Casablanca15916.5+22-248400
Sydafrika
Kershaw Clonal Selection Elgin Chardonnay, 2020, 399 kr, +
Kershaw Clonal Selection Elgin Chardonnay, Richard Kershaw Wines202093440Western Cape39917.5+22-27360
Rall White, 2020, 299 kr,
Rall White, Rall Wines202092776Western Cape299 Ej provat480
ORANGE VIN
Italien
Grawü GT.O. , 2020, 369 kr, =
Grawü GT.O. , Grawü Grasselli & Würth202092938Trentino-Alto Adige36915.5=22-24360
Kroatien
Žutina Orange Bibich, 2021, 60 kr, =
Žutina Orange Bibich, Djuce Wines GmbH202192322Kroatien6015=22-236000
Australien
L'orange , 2022, 179 kr, =
L'orange , Express Winemakers202293759Great Southern17915.5=22-236000
SÖTT VIN
Österrike
Tschida Eiswein Grüner Veltliner, 2020, 295 kr, +
Tschida Eiswein Grüner Veltliner, Hans Tschida202094568Burgenland29517+22-30600
Italien
Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico, 2011, 289 kr, +
Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico, Fèlsina Spa201192641Vin Santo del Chianti28917.5+22-301200
RÖDA VINER
Frankrike
Château Laroze , 2018, 419 kr,
Château Laroze , Château Laroze201893535Bordeaux419 Ej provat480
Chambolle Musigny Les Cras, 2020, 625 kr, =
Chambolle Musigny Les Cras, Antonin Guyon, EKO202094914Bourgogne62517.5=22-29480
Pernand Vergelesses 1er Cru Les Vergelesses, 2020, 375 kr, =
Pernand Vergelesses 1er Cru Les Vergelesses, Domaine Dominique Guyon202094916Bourgogne37516=22-27600
Chateauneuf-du-Pape Vieilles Vignes, 2018, 849 kr,
Chateauneuf-du-Pape Vieilles Vignes, Domaine de la Janasse201894067Rhonedalen849 Ej provat120
Domaine Bott Saint Joseph Rouge, 2020, 329 kr, =
Domaine Bott Saint Joseph Rouge, Domaine Graeme & Julie Bott202093824Rhonedalen32916.5=22-27600
L'Authentique Château Pineraie, 2016, 199 kr, +
L'Authentique Château Pineraie, Château Pineraie201695350Cahors19916.5+22-289000
Domaine Bott First Flight Syrah, 2020, 249 kr, +
Domaine Bott First Flight Syrah, Domaine Graeme & Julie Bott202090268VdP des Collines Rhodaniennes24916+22-261500
Grolleau , 2020, 219 kr, =
Grolleau , Domaine Haut Baigneux, EKO202091810Frankrike21915=22-241200
Tyskland
Battenfeld Spanier Spätburgunder, 2019, 179 kr, +
Battenfeld Spanier Spätburgunder, Battenfeld Spanier, EKO201990224Rheinhessen17916+22-253600
Italien
Cigliuti Barbaresco Vie Erte, 2019, 449 kr, +
Cigliuti Barbaresco Vie Erte, Fratelli Cigliuti201992727Piemonte44918.5+22-30720
Azelia Barolo, 2018, 379 kr, +
Azelia Barolo, Azelia201893963Piemonte37917+22-291800
Barolo Domenico Clerico, 2018, 349 kr, +
Barolo Domenico Clerico, Domenico Clerico201892367Barolo34917.5+22-293600
Costa Bassa Valtellina Superiore, 2019, 199 kr, +
Costa Bassa Valtellina Superiore, Sandro Fay201994062Valtellina19916.5+22-286000
Spanien
Roda I , 2017, 469 kr, +
Roda I , Bodegas Roda201794079Rioja46917.5+22-271800
Viña Tondonia Reserva, 2010, 369 kr, +
Viña Tondonia Reserva, R López de Heredia Viña Tondonia201092688Rioja36917.5+22-286200
Corimbo I , 2016, 459 kr, +
Corimbo I , Bodegas La Horra201694867Ribera del Duero45918+22-28600
Corimbo , 2017, 259 kr, +
Corimbo , Bodegas La Horra201794100Ribera del Duero25917.5+22-272100
USA
Kutch Bohan Vineyard Pinot Noir, 2019, 539 kr, +
Kutch Bohan Vineyard Pinot Noir, Kutch Wines201994609Kalifornien53918+22-28480
Kutch McDougall Ranch Pinot Noir, 2019, 589 kr, +
Kutch McDougall Ranch Pinot Noir, Kutch Wines201994631Kalifornien58918.5+22-29480
Kutch Falstaff Vineyard Pinot Noir, 2019, 589 kr, ++
Kutch Falstaff Vineyard Pinot Noir, Kutch Wines201994632Kalifornien58919++22-30480
Sydafrika
Kershaw Clonal Selection Elgin Pinot Noir, 2020, 399 kr, +
Kershaw Clonal Selection Elgin Pinot Noir, Richard Kershaw Wines202093608Western Cape39917.5+22-29360
Sercial madeira
Portugal
Sercial 15 Years Old , , 449 kr, +
Sercial 15 Years Old , Henriques & Henriques95223Madeira44917.5+22-261200

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

Lämna ett svar