Laddar annons
Rött vin i tillfälligt sortiment - 11 november
9 Nov, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Rött vin i tillfälligt sortiment - 11 november

Lanseringen av röda viner i tillfälliga sortimentet den 11 oktober bjuder på ett bra urval av några klockrena och prisvärda viner. Lanseringens höjdpunkt är tre pinoter från Jamie Kutch som trots en liten produktion bjuder oss på en bra laddning. Därutöver har vi en lysande Barbaresco från Cigliuti. Jag kan inte heller inte låta bli att nämna den ultrastalliga Pineraie från Cahors.

Lanseringen av rött vin i tillfälligt sortiment 11 november bjuder på en hel del godbitar. Kika igenom tabellen längst ner för mer detaljerad information om varje vin.

Längst ner efter recensionen av vinerna i tillfälliga sortimentet finns en genomgång av flera av vinerna som släpps på webblanseringen den 10 november klockan 10:00. Bland dessa finns Tenuta Ornellaias lysande nya årgångar samt Frank Cornelissens Etnaviner Munjebel. MISSA DETTA!

Frankrike

Chambolle Musigny Les Cras 2020 (94914), Antonin Guyon, EKO, 625 kr

Ung tät och rik doft med mörka körsbär, jordgubbar, vildhallon, godisbåtar, salvia, nougat och fat. Här finns charm men den hålls i schack av en lite rustik struktur med unga körsbärssyror och smaker och aromer har lite svårt att tränga fram. Möjligen öppnar det här upp med något års lagring men för närvarande känns som det är en bit kvar.


L'Authentique Château Pineraie 2016 (95350), Cahors, 199 kr

Utvecklad doft med vildhallon, nypon, oliver, lagerblad, lavendel, stall och rostade fat. Bra koncentration, björnbär, kaffe, svampskog, hummus, kryddor, choklad och torra tanniner. Ett vin i en speciell och i många delar traditionell stil. När jag sniffar på vinet kommer det en bild av hur huvuddelen av aromerna kommer från druvor men resterande delar kommer från ett stall och en höskulle som bara måste ligga i direkt anslutning till vinanläggningen. Inte ett vin för alla men en rolig upplevelse. Servera till grillade burgare med tillbehör.

Italien

Cigliuti Barbaresco Vie Erte 2019 (92727), Piemonte, 449 kr

Härligt rökig nebbiolofrukt med mörka körsbär, nypon, torv, underbart snyggt balanserad smak med tranbär, plommon, blodgrape, te och kryddor och sist men inte minst finns den där attraktiva kombon av underliggande kraft och elegans.

Azelia Barolo 2018 (93963), Piemonte, 379 kr

Ung frisk och tillgänglig doft med mörka körsbär, tranbär, blommor, lagerblad och fat. Elegant välbalanserad smak med blodgrape, tallskog, finstämd vibrerande energi med ett körsbärssyrligt avslut. Trots ett knepigt år får Azelia till energirikt, bra och välgjort vin med den alltid lika närvarande hustypiska stilen av traditionell piemontenebbiolo med ett modernt stuk.


Barolo Domenico Clerico 2018 (92367), 349 kr

Frisk ung doft med körsbär, torv, nypon och tranbär som skrider fram med pinotlik elegans. Rödbärig och körbärssyrlig eftersmak med grillaska, kryddor, svart te, bra balans och finstämd elegans snarare än kraft.

Spanien


Roda I 2017 (94079), Bodegas Roda, Rioja, 469 kr

Ung mörkt rödbärig doft med mörka körsbär, plommon, kryddor, violer, kaffe, örter och fat. Lång eftersmak där frukten ger ett mörkare intryck med kaffe, lakrits och fina fat men i detta skede känns det inte som allt pekar åt samma håll. En bra Roda men den sällar sig inte till de många toppenprestationerna från den här producenten.

Madiera v

Viña Tondonia Reserva 2010 (92688), López de Heredia, Rioja, 369 kr

Traditionellt riojanskt med elegant lite burgundisk känsla men betydligt mer rustikt utan att släppa känslan av elegans och tydligt präglat av lagringen på äldre ekfat. Karaktärsfullt med pinje, tallbarr, skog, körsbär, lagerblad och fat.


Corimbo I 2016 (94867), Bodegas La Horra, Ribera del Duero, 459 kr

Fortfarande ung mörkbärig doft med plommon, kaffe, björnbär, kryddpeppar, örter, slånbär och fat. Tät, rik och fyllig smak med björnbär, espresso, varm jord och rökiga fat.

USA

Kutch Bohan Vineyard Pinot Noir 2019 (94609), Kalifornien, 539 kr

Elegant och försiktigt trippande, lite återhållen, pinot som lägger på mer kraft och mer charm med lite luft i glaset, jordgubbar, granatäpplen, vildhallon och mogna körsbär samsas med kryddnejlika och finstämda eleganta syror som ger en underbar intensitet. Bohan Vineyard planterades med pinot noir 1972 och är med det den äldsta pinotplanteringen i Sonoma County, dessutom är den planterad på egna rötter (inte ympad på en motståndskraftigare rot).

Kutch McDougall Ranch Pinot Noir 2019 (94631), Kutch Wines, Kalifornien, 589 kr

Frisk och djup doft med solvarma mogna jordgubbar, vildhallon, syrliga körsbär och granatäpplen. Lång välbalanserad och tillgänglig eftersmak med rökiga mineraler och eleganta fat och massor av pinoig charm som kommer att bli ännu tydligare med några års vila.

Kutch Falstaff Vineyard Pinot Noir 2019 (94632), Kalifornien, 589 kr

I Falstaff finns lite mer kraft, lite större och mörkare frukt men också en mer oförlöst och återhållen känsla än i övriga viner från Kutch. I doften finns bigarråer, jordgubbar, vildhallon, kryddor och fat. Underbart rik men fortfarande ung och knuten smak med vildhallon, smultron, jordgubbar, tobaksblad, salvia, mörk choklad och en underbar balans. Vinerna från Kutch har bara blivit bättre och bättre men med årgången 2019 känns det som Kutch har nått en ny nivå. Det vore fantastiskt roligt att få prova de här tre vinerna bredvid varandra igen om 4-5 år.

Starkvin från Madeira


Sercial 15 Years Old (95223), Henriques & Henriques, Madeira, 449 kr

Tät komplex frukt med nötter, torkade aprikoser, blommor, vit choklad och äppelsyrlig frukt som kompletteras av viss sötma. Madeira ingår i gruppen superhäftiga starkviner som oförtjänt och sorgligt fallit en bit från dagens trender – jag hoppas på ändring för i den här gruppen finns några av våra mest intressanta viner. Prova detta tillsammans med en rostad skiva surdegsbröd med ordentligt urstekta trattkantareller (när vätskan förångat tillsätt kombinera både smör och olivolja – möjligen även någon droppe grädde i sluttampen). På med svampen på brödskivan och dunka på nyriven parmesan. Några drag med svartpeppar och sedan in ugnen på hög värme.

Webblansering den 10 november klockan 10:00

Det råder ingen brist vinproducenter med kända namn och ikoniska varumärken. Bristen ligger i att tillgången på deras viner inte är i närheten att motsvara efterfrågan och orsaken till det är rätt och slätt kvalitet.
Torsdagen den 10 november är det dags för ett av dessa ”ikoniska” varumärken att prova sin lycka i systembolagets webblansering. Tenuta Ornellaia släpper tre olika viner (varav två även kommer på magnumflaskor). Kombinationen av årgångarna 2019 och 2020 är lyckad för Ornellaia. Det är två mycket bra årgångar. Dessutom verkar det som att Ornellaia, med dessa årgångar, på ett bra sätt har hittat fram till en smakprofil som passar in i den professionellt genomsyrade helhet som med tydlighet är av största vikt för hela egendomen och för varumärket Ornellaia. Ledorden i den här helheten är harmoni och elegans. Förutom Le Serre Nuove dell ´Ornellaia släpps också för första gången i Sverige ett fåtal flaskor av Ornellaias vita vin Ornellaia Bianco. Självklart är storheten Ornellaia även med. Förutom att  Ornellaia med årgången 2019 presenterar ett lysande vin är det med skandinaviska ögon lite speciellt eftersom de svenska konstnärerna Nathalie Djurberg och Hans Berg ligger bakom etiketten med namnet "Il Vigore" som finns på en av sex flaskor.

Le Serre Nuove dell´Ornellaia 2020 (92827/92815), Bolgheri, 750 ml/1500 ml, 469 kr/1159 kr 18 poäng

Varmt mogen mörk generöst tillgänglig frukt med plommon, tobaksblad, örter, svartpeppar, vanilj och fat. Smaken är koncentrerad med bra fokus, björnbär, violer, varm jord, barrskog och en eftersmak med choklad, kaffe, bra syra och lite sälta. Precis som med Ornellaia märker arbetet med att få till e ökad elegans i vinet. Med Serre Nuove når man inte hela vägen men det är också svårare med en större andel merlot i blandningen som i det här vinet består av 54% merlot, 28% cabernet sauvignon, 14% cabernet franc och 4% petit verdot.

Ornellaia 2019 (92839), Bolgheri, 750 ml, 1999 kr, 1500 ml 4699 kr 19,5 poäng

Frisk och varmt mogen mörk frukt med björnbär, plommon, svartpeppar, salvia, kaffe och nya fat. Smaken är fyllig och koncentrerad med choklad, kryddor, underbart ren och fokuserad struktur, lysande balans och en ren fin syra med mineraler och lite sälta i eftersmaken. Ornellaia 2019 är ett djupare vin med mer struktur än den lite knepigare årgången 2018 men båda vinerna har ett gemensamt drag som är att det vilar en harmonisk elegans över dem. 2019 var vädergudarna mer medgörliga och förutom harmonin elegansen är 2019 Ornellaia ett mer komplett vin och en av de bästa Ornellaiorna jag har provat på många år. Gjort på en blandning av 62 % cabernet sauvignon, 31 % merlot, 4% petit verdot och 3% cabernet franc.

Ornellaia Bianco 2019 (92850), Bolgheri, 2199 kr 18 poäng

Stramt med lätt aromatisk frukt av vita vinbär, vita smultron, fläder, gröna äpplen, vita blommor, krossad sten, granit och limeblad. Smaken är svalt stram med saliverande krispiga, eleganta syror, massor av mineraler, imponerande struktur och påfallande sälta som är integrerad i syrorna. Snyggt som tusan och kostsamt som tusan men så kan det bli när man heter Ornellaia och gör 5000 flaskor av ett vin som efterfrågas i mångdubbel volym. Ornellaia Bianco är gjort på 81 % sauvignon blanc och 19 % viogner.

Efter skörden 2018 som i de flesta fall på Sicilien var nära usel blev 2019 en markant förbättring. Frank Cornelissen beskriver det inte som en fantastisk årgång men ändå bra. Munjebel är ganska typiska etnaviner. De lever inte på tillgänglighet och bussig charm utan snarare en grinig vresighet som faktiskt trots att det låter lite illa ändå har ganska mycket charm. Till rätt typ av mat som matchar och fångar upp de lite vresiga lingonsyrorna kan de lyfta flera nivåer. Prova med stenugnsbakad pizza med charkuterier eller pasta bolognese men vegetariska grillade rätter kan få dem att nå ytterligare en nivå.

Munjebel Rosso CR 2019 (92863), Sicilien, Frank Cornelissen, 539 kr 17,5 (+)

Friskt och stramt med jordgubbar, vildhallon, aska, pomerans, salvia och torkade kryddor. Lite återhållen smak med elegant körsbärssyrlig frukt, blodapelsin, kaffe, choklad och körsbärssyror. Välgjort, lite ”etnagrinigt” och fin röd jordgubbsfrukt.

Munjebel Rosso MC 2019 (92935), Sicilien, Frank Cornelissen, 539 kr 17,5 (+)

Friskt och stramt med jordgubbar, granatäpplen, vulkanisk aska, syrliga körsbär, torkade örter, kryddor, körsbär, tranbär. MC står för Contrada Monte Colla.

[drinklist id="102862"]