Webblansering 10 november - Ornellaia och Munjebel
Det råder ingen brist vinproducenter med kända namn och ikoniska varumärken. Bristen ligger i att tillgången på deras viner är inte är i närheten att motsvara efterfrågan och orsaken till det är rätt och slätt kvalitet.
Torsdagen den 10 november är det dags för ett av dessa ”ikoniska” varumärken att prova sin lycka i systembolagets webblansering. Tenuta Ornellaia släpper tre olika viner (varav två kommer på magnum). Kombinationen av årgångarna 2019 och 2020 är lyckad för Ornellaia. Det är två mycket bra årgångar. Dessutom verkar det som att Ornellaia, med dessa årgångar, på ett bra sätt har hittat fram till en smakprofil som passar in i den professionellt genomsyrade helhet som med tydlighet är av största vikt för hela egendomen och varumärket Ornellaia. Förutom Le Serre Nuove dell ´Ornellaia släpps också för första gången i Sverige ett fåtal flaskor av Ornellaias vita vin Ornellaia Bianco.
Webblansering 10 november - Ornellaia
Le Serre Nuove dell´Ornellaia 2020 (92827/92815), Bolgheri, 469 kr/1159 kr 18 poäng
Varmt mogen mörk generöst tillgänglig frukt med plommon, tobaksblad, örter, svartpeppar, vanilj och fat. Smaken är koncentrerad med bra fokus, björnbär, violer, varm jord, barrskog och en eftersmak med choklad, kaffe, bra syra och lite sälta. Precis som med Ornellaia märker arbetet med att få till e ökad elegans i vinet. Med Serre Nuove når man inte hela vägen men det är också svårare med en större andel merlot i blandningen som i det här vinet består av 54% merlot, 28% cabernet sauvignon, 14% cabernet franc och 4% petit verdot.
Ornellaia 2019 (92839), Bolgheri, 750 ml, 1999 kr, 1500 ml 4699 kr 19,5 poäng
Frisk och varmt mogen mörk frukt med björnbär, plommon, svartpeppar, salvia, kaffe och nya fat. Smaken är fyllig och koncentrerad med choklad, kryddor, underbart ren och fokuserad struktur, lysande balans och en ren fin syra med mineraler och lite sälta i eftersmaken. Ornellaia 2019 är ett djupare vin med mer struktur än den lite knepigare årgången 2018 men båda vinerna har ett gemensamt drag som är att det vilar en harmonisk elegans över dem. 2019 var vädergudarna mer medgörliga och förutom harmonin och elegansen är 2019 Ornellaia ett mer komplett vin och en av de bästa Ornellaiorna jag har provat på många år. Gjort på en blandning av 62 % cabernet sauvignon, 31 % merlot, 4% petit verdot och 3% cabernet franc.
Ornellaia Bianco 2019 (92850), Bolgheri, 2199 kr 18 poäng
Stramt med lätt aromatisk frukt av vita vinbär, vita smultron, fläder, gröna äpplen, vita blommor, krossad sten, granit och limeblad. Smaken svalt stram med saliverande krispiga, eleganta syror, massor av mineraler, imponerande struktur och påfallande sälta som är integrerad i syrorna. Snyggt som tusan och kostsamt som tusan men så kan det bli när man heter ornellaia och gör 5000 flaskor av ett vin som efterfrågas i mångdubbel volym. Ornellaia Bianco är gjort på 81 % sauvignon blanc och 19 % viogner.
Webblansering 10 november - Munjebel
Efter den skörden 2018 som i de flesta fall på Sicilien var nära usel blev 2019 en markant förbättring. Frank Cornelissen beskriver det inte som en fantasisk årgång men ändå bra. Munjebel är ganska typiska etnaviner. De lever inte på tillgänglighet och bussig charm utan snarare en grinig vresighet som faktiskt trots att det låter lite illa ändå har ganska mycket charm. Till rätt typ av mat som matchar och fångar upp de lite vresiga lingonsyrorna kan de lyfta flera nivåer. Prova med stenugnsbakad pizza med charkuterier eller pasta bolognese men vegetariska grillade rätter kan få dem att nå ytterligare en nivå.
Munjebel Rosso CR 2019 (92863), Sicilien, Frank Cornelissen, 539 kr 17,5 poäng
Friskt och stramt med jordgubbar, vildhallon, aska, pomerans, salvia och torkade kryddor. Lite återhållen smak med elegant körsbärssyrlig frukt, blodapelsin, kaffe, choklad och körsbärssyror. Välgjort, lite ”etnagrinigt” och fin röd jordgubbsfrukt.
Munjebel Rosso MC 2019 (92935), Sicilien, Frank Cornelissen, 539 kr 17,5 poäng
Friskt och stramt med jordgubbar, granatäpplen, vulkanisk aska, syrliga körsbär, torkade örter, kryddor, körsbär, tranbär. MC står för Contrada Monte Colla.