Laddar annons
Bäst i test vecka 19 - Sicilien och Rhônedalen i fokus
9 May, 2023

Bäst i test vecka 19 - Sicilien och Rhônedalen i fokus

I dagens ”bäst i test”, med ordningsnummer 19, är temat ett rött och ett vitt från samma producent. Först beger vi oss till Rhônedalen, närmare bestämt Châteauneuf-du Pape och Xavier Vignon. Därefter blir det Sicilien med namnet Mandrarossa på etiketten.

I Bäst i test vecka 19 har vi fokus på två olika producenter, som du kan läsa om mer nedan. Och i vanlig ordning har vi valt ut totalt fyra viner.

Châteauneuf-du-Pape och Xavier Vignon

Det är få, om någon, annan producent som ger oss möjlighet att prova en sådan bredd av karaktärsfulla, smakrika och prisvärda viner från södra Rhônedalen som Xavier Vignon gör. I skrivande stund finns 22 viner på Systembolaget – tre i fasta sortimentet och de övriga i beställningssortimentet. Sex av vinerna ingår i Arcaneserien, som vi redan har givit mycket uppmärksamhet. Idag är målet Chateauneuf-du-Pape - det blir ett rött och ett vitt. Det röda finns i det fasta sortimentet och återfinns i 230 butiker. Det vita är lite – eller faktiskt mycket speciellt, vilket gör att vi ägnar mer plats åt den tillhörande anekdoten för detta vin.

Xavier Vignon är väldigt experimentlysten och gillar att söka nya vägar. Han har länge velat göra en vit Châteauneuf men har inte vetat hur han skulle göra för att smakmässigt nå dit han ville. Efter många försök och massor av frågor till kontrollmyndigheterna hittade ha receptet: En vit Châteauneuf som huvudsakligen är gjord på röda druvor och som dessutom är en blandning av flera årgångar. ”Får man verkligen göra det?” Xavier har fått frågan många gånger och svaret är JA! Det är bara att ingen annan har gjort det. Resultatet är ett väldigt speciellt och karaktärsfullt vitt vin som inte har någon större smakmässig likhet med sina grannar och kostar dessutom en slant men det är verkligen värt att prova. Jag ser själv fram emot att bjuda på middag och anpassa maten efter både den röda och den vita Châteauneufen – kanske ska de till och med stå på bordet bredvid varandra samtidigt.

Xavier Vignon - vinmakaren som bara ser möjligheterna

Chateauneuf du pape

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape 2020 (6267), 279 kr, 18 poäng (++)

Stor doft med solmogna vildhallon, mörka körsbär, björnbär, svartpeppar, rosmarin och fat. Underbart tät smak med koncentrerad varm mörkröd frukt av hallon, bigarråer och tranbär, klockren balans och en intensitet som trots kraften ändå bjuder på finess som kompletteras av en underbart lång eftersmak med kryddor, piptobak och tydliga men diskreta fat. Ett lysande vin och Systembolagets mest prisvärda Chateauneuf. Bör luftas rejält. Dekantera gärna några timmar innan det ska drickas. Servera till grillad lax med baba ganoush, portabella och sallad. Drick 23-28.

Bäst i test vecka 19

Xavier Vignon Almutia 2020 (58806), Châteauneuf-du-Pape, 369 kr, 17,5 poäng (+)

Aromatisk doft med gula äpplen, päron, melon, citrus, acaciablommor och salvia. Djup, ihållande smak med citronolja, vinteräpplen, citronskal, nougat, bra syra med mineraler och intensitet och framförallt en fantasisk harmoni. Gjort på 40% grenache, 25% mourvedre, 10% roussanne, 10% grenache gris, 10% grenache blanc och 5% syrah. Drick 23-27. De röda druvorna är skördade flera veckor tidigare än om de hade varit ämnade till ett rött vin. Det här vinet passar till många olika anrättningar men prova till caesarsallad, kolgrillad bläckfisk eller pasta carbonara.

Italien, Sicilien, Settesoli och Mandrarossa

1958 såg den sicilianska lansbygden kring staden Menfi annorlunda ut än vad den gör idag. Bönderna odlade huvudsakligen grödor som kronärtskockor, aubergine, zucchini och oliver. En och annan vinranka fanns det också men det var långt ifrån den viktigaste inkomstkällan. Det var också året då 34 odlare fattade beslutet att starta ett kooperativ för att effektivare kunna hantera vinodlingen och kostnaderna kring denna. 1965 har kooperativet 304 medlemmar och den första skörden genomförs. 1985 har kooperativet 1 500 medlemmar och är Siciliens största odlare. 1999 lanseras varumärkena Inycon och Mandrarossa och sedan dess har utvecklingen varit spikrak både vad gäller volymviner och hur företaget har uppmärksammats för sina kvalitetsviner.

Förutom att vinerna är värda uppmärksamhet är det intressant att skänka en tanke till hur betydelsefullt ett kooperativ som Cantina Settessoli är för sin omgivning. 2000 odlare är medlemmar och företaget kontrollerar 6000 hektar vingårdsmark. 60% av familjerna i närområdet har en koppling till Settesoli. Förutom allt som görs kring vin är företaget även aktivt med att lyfta områdets rika kultur, mat och turism.

Dagens viner är en del i Mandrarossas serie ”Rediscovering Stories” som har egna etiketter med motiv kopplade till vinodlingen på Etna som den en gång var. Sentiere Delle Gerle Etna betyder ”vägen Gerle nedför Etna”. Förr i tiden sköttes bergsodlingarna av kvinnorna. De bar ner druvorna i en speciell packkorg, en så kallad Gerle. För att de skulle synas på långt avstånd när de gick på stigen nedför berget bar de röda förkläden och blå hättor. Dessa kvinnor finns avbildade på etiketterna på båda vinerna.

Etna Bianco

Mandrarossa Sentiere delle Gerle Etna Bianco 2020 (73641), Etna, 189 kr 16,5 poäng (++)

Ung och pigg doft med gröna äpplen, päron, citrus, blommor och timjan. Smaken är vibrerande frisk med grapefrukt, citrongräs, aska, livliga syror, krispiga mineraler och bra balans. Drick 23-27 till pasta frutti di mare eller grillad bläckfisk. Vinet är gjort på 100% carricante.

Etna Rosso

Etna Rosso Sentiere delle Gerle Etna Rosso 2018 (71175), Etna, 199 kr 16,5 poäng (+)

Frisk och pigg doft med tranbär, jordgubbar, vildhallon, mocka och solvarma örter. Energiladdad, ren, rödbärig smak med blodgrape, vulkanisk aska, rökiga mineraler, timjan, muskot och syrliga körsbär. Drick 23-28. Servera till vegetarisk lasagne, pizza eller pasta bolognese.