Laddar annons
Svensk konstnär bakom ikonisk etikett från Georg Breuer
2 Jun, 2023

Svensk konstnär bakom ikonisk etikett från Georg Breuer

Varje år i samband med den ansedda tyska producenten Georg Breuer ska lansera sitt välkända rieslingvin Berg Schlossberg, så får en ny konstnär designa etiketten till vinet. Bakom etiketten till den senaste årgången, 2021, står den unga svenska konstnären Rudolf Nordström.

Vinproducenten Georg Breuer med Theresa Breuer i spetsen är i dag ett välkänt varumärke på den svenska marknaden med sina högklassiga rieslingviner från Rheingau. Theresa har själv lett arbetet med vinerna sedan hennes fars bortgång i början på 2000-talet. Och det var just hennes far, Bernhard Breuer, som lyfte vinhuset till vad det är i dag enligt Theresa själv.

– Han fokuserade alltid på lyfta terroiren som en bas för klassificeringen. Han ville visa vad varje enskild vingård gick för och hur vinerna utvecklades beroende på var druvorna odlades. Även om det handlar om samma druva så valde han att skörda dem vid olika tidpunkter och datum beroende på hur det utvecklades, berättar Theresa Breuer i samband med ett besök i Stockholm.

"Ingen tänkte på vingårdslägen"

När Bernhard Breur tog över vinodlingarna i början på 1980-talet så var Tyskland ett helt annat vinland än vad det är i dag. Rheingau tillhörde dåvarande Västtyskland och riesling var en druva som inte hade nått internationell världsstatus på samma sätt som den gjort i dag. Dessutom valde många vinmakare på den tiden att fokusera på volym istället för kvalitet.

– På den tiden gjorde alla vinmakare exakt allting överallt. Det var massvis av odlingar som man inte hade koll på och man odlade väldigt mycket. Ingen tänkte på vingårdslägen och hur man kunde få ut maximalt av vinerna.

Georg Breuer Några av Georg Breuers ikoniska viner.

Bernhard Breuer kom då på idénbatt låta en konstnär designa etiketten till det absolut mest prestigefulla vinet som producerades, nämligen Berg Schlossberg. Idén är inspirerad av Bordeauxproducenten Mouton-Rotschild som under flera decennier låtit några av världens mest kända konstnärer skapa etiketterna till vinerna.

– Det här skapade en diskussion och det blev en grej i Tyskland att olika konstnärer skulle göra etiketterna till Berg Schlossberg.

Rudolf Nordström är bakom Georg Breuers senaste etikett

Vid ett flertal tillfällen under de många decennierna som traditionen fortgått så har etiketten haft svenska inslag. Årgång 2004 av vinet illustrerades nämligen etiketten av Jockum Nordström. Till årgång 2014 var det Karin Andersson som fick äran att måla etiketten till det prestigefulla vinet. Och till årgång 2021, som är den senaste årgången och som lanseras i september i det tillfälliga exklusiva sortimentet på Systembolaget, illustrerade deras son Rudolf Nordström etiketten.

– Jag hade vid flera gånger sagt till Theresa att jag skulle komma förbi vingården och slottet, och hon sa varje gång att jag var mer än välkommen. När jag väl åkte, då jag var på väg till Champagne, så stannade jag och började måla, säger Rudolf Nordström och fortsätter:

– Jag gillar att måla på plats utan filter. Jag använder mig väldigt sällan av en kamera eller bild, utan jag vill vara där och måla för att få den sanna bilden av motivet.

Motivet som Rudolf Nordström illustrerat. Rudolf Nordströms illustration.

Tanken från början var att han skulle designa etiketten till årgång 2024 för att hålla tradititionen vid liv då hans mor designat etiketten tio år tidigare och hans far 20 år tidigare, men enligt honom själv blev han lite för ivrig.

Theresa Breuer är själv väldigt nöjd med etiketten och även med vinet som kommer lanseras.

– Vi släpper de fyra olika vinerna från respektive vingård med samma årgång, så att vi kan visa upp olikheterna mellan vinerna och vad varje enskild vingård kan göra. Vi vill visa upp hur viktigt det är med fokus på terroiren och platsen där druvorna odlas, avslutar Theresa Breuer.

Recension av viner från Georg Breuer

Georg Breuer

GB Spätburgunder Rosé, Georg Breuer, 2022 (95719) 149:-

Det är svårt att sätta fingret på det men det är något med roséviner gjorda på pinot noir som jag är väldigt svag för. Det är så oerhört okomplicerat och enkelt men samtidigt så vansinnigt gott och läskande. I det här vinet så bjuds vi på sommar i ett glas. Det är jordgubbar, blodapelsin, lingon och smultron. Det är ungt, det är fräscht, det har en viss sälta och det är somrigt ut i fingerspetsarna. Lär bli en del flaskor av det här rosévinet till sommarens varma dagar. Vinet lanserades i det tillfälliga sortimentet i slutet av maj.

Georg Breuer

Georg Breuer, Riesling Sauvage, 2022 (5899) 149:-

Mångas favoritriesling på hyllan, vilket vi har lätt att förstå varför. Georg Breuer står för kvalitet, även om man har en klimatmässigt kämpa årgång bakom sig. 2022 var ett år med massvis av svårigheter, men ändå lyckas man knyta ihop säcken och få fram ett imponerande vin. Till skillnad från tidigare årgångar så har det här vinet en gnutta mer mognad i sig, och det känner man av direkt i doften. Det är gula äpplen, färska päron, vit persika, små toner av fläderblom och en rejäl ton av citrus. I smaken möts man av ett krispigt vin med en hög syra, tydlig fruktighet och med en viss mognad från den varma årgången som man har bakom sig.