Laddar annons
KROGRECENSION: Oummi i Gamla stan
14 Sep, 2019

KROGRECENSION: Oummi i Gamla stan

KROGRECENSION. Den libanesiska restaurangen Oummi i Gamla stan serverar vĂ€lbalanserade mellanrĂ€tter som flankbiff, vete-itch och kryddiga rĂ€kor – parat med lĂ€tta röda viner och tunga sydafrikanska vita, som Spier 21 Gables.

NĂ€r vi Ă€r mellan tvĂ„ och fyra Ă„r gamla lĂ€r vi oss att dela med oss av vĂ„rt godis. LĂ„ngt senare, kanske aldrig, kĂ€nns det bekvĂ€mt att vara lika generösa mot vĂ„ra bordsgĂ€ster med det vi har pĂ„ tallriken. MĂ„hĂ€nda Ă€r vĂ„r instinkt en rest, likt vĂ„r fĂ€bless för asadogrillat, tribaltatueringar och hoarding, frĂ„n stenĂ„ldern. Trots detta finns konceptet ”rĂ€tter att dela” etablerat i all vĂ€rldens kök i form av tapas, tacos – och libanesiska panadas.

krogrecension-oummi-i-gamla-stan-vete-itch-vinbanken.jpg FÀrgglad förrÀtt: vete-itch.

Oummi i Gamla stan

Den libanesiska restaurangen Oummi pÄ Lilla Nygatan i Gamla stan i Stockholm huserar dÀr den italienska restaurangen Il Buttero tidigare lÄg, granne med Djuret och Tweed.

Lokalen Ă€r svept i fĂ€rgglada tapeter och tygsjok, och frĂ„n taken dinglar mĂ€ssingslyktor. Vi blir visade till ett hörnbord och fĂ„r menyn presenterad för oss – hĂ€r samsas mezerĂ€tter med mellanrĂ€tter och större varma varianter. Och sĂ„ bröd som Ă€r mer Ă€n vad Socialstyrelsen skulle kunnat rymma i sin begreppsvĂ€rld 1976.

krogrecension-oummi-i-gamla-stan-tartar-vinbanken.jpg Turistande libanesers favorit: Oummis ”Lebanese style flankbiff-tartar”

Oummis meny

Medan vi blÀddrar i menyn dyker serveringspersonalen upp med smÄ brödkuddar samt skÄlar med olivolja, salt och oregano, och med munnarna fulla av dessa bestÀller vi ett antal förrÀtter. Först ut Àr en kikÀrtspuré len som smör, serverad med avokado, tomat och toppad med koriandersalsa. NÀsta rÀtt, traditionella ostrullar i en strut av filodeg rymmer strÀngig ost som marinerats i havssalt, samt svart tryffel (tÀmligen lyckad fusion).

FörrĂ€ttsparaden fortsĂ€tter, med Oummis kanske tydligaste fusion: libanesisk gyoza, dĂ€r kockarna parar en traditionell panada, ett sorts pirog, med ett japanskt degknyte, och till det serverar man spenat, sumak och lök. Sedan dyker stunsiga, kryddiga, rĂ€kor upp. Och rĂ€tterna, i synnerhet smörigheten och sĂ€ltan i ostrullarna samt hettan hos rĂ€korna, matchar sommelieren sömfritt med vinvalet: ett stramt och fruktigt Spier 21 Gables, frĂ„n en av Sydafrikas mest vĂ€lrenommerade producenter – Spier Wines.

KvĂ€llens höjdpunkt Ă€r mellanrĂ€tterna, som ocksĂ„ Ă€r turistande libanesers favorit. Oummis ”Lebanese style flankbiff-tartar” Ă€r en smakrik blandning av kryddpeppar, chili, persilja och kanel. Snabbt följs den av en rĂ„ vete-itch, lĂ€ckert uppbyggd av bulgur, tomat och vĂ„rlök – serverat pĂ„ en bladkrans. Kombinationen till en lĂ€tt, nĂ„got bĂ€rigt vin som Domain La Lyre CĂŽtes du RhĂŽne (som nu utgĂ„tt ur producenten Louis Max sortiment, och ersatts med vinet MAX!) Ă€r riktigt lyckad.

Sammanfattningsvis Àr det i Oummis rent libanesiska rÀtter som det verkligen glimmar till. Och just nu hÄller man tillfÀlligt stÀngt för att arbeta med en förflyttning, frÄn fusion till mer hard core libanesiskt. HÄll utkik pÄ oummi.se.

Krogrecension Oummi

Profil: Libanesisk restaurang.
Adress: Lilla Nygatan 11, Stockholm.
Klientel: Par.
Meny: Libanesisk/europeisk fusion, inom kort en mer renodlad libanes.
Vinlista: Spansk, fransk, italiensk, men det finns Àven godbitar frÄn Libanon.
Typsituation: I lampan ovanför vÄrt bord tycks en pÄfÄgel krupit in och exploderat.

Betyg Oummi

Miljö: 3.
Service: 4.
Matchning mat och vin: 4.

UpptÀck fler restaurang-, och bar-recensioner.