Laddar annons
5 roséviner utöver de vanliga
28 Jun, 2023
Uppdaterad:
9 May, 2024

5 roséviner utöver de vanliga

Vad smakar bättre en solig sommarkväll än ett bärigt kylskåpskallt glas rosévin. Vill du addera lite extra lyx kan du välja en rosé med det lilla extra.

Det lilla extra är rosévin med mer smak, en tydlig stil och distinkt personlighet. Glöm alla rosévinsomdömen som "mingligt fräsch med sommarbärig smak". Här är rosévinerna du dricker för att du valt dem, på vinernas egna meriter.

Bästa rosévin 2023 - topplista
 

5 roséviner utöver de vanliga

1. Tinta Negra Rosé dos Villões 2022 (53945), Portugal, 219 kr

Beställningssortimentet.
Är du vinälskare med en särskild faiblesse för ovanliga viner, eller bara "all-in" rosé är det här ett "måste". Tinta negradruvan är inte heller speciellt vanlig utanför Madeira där den används som en slags allt-i-allo druva för alla starkviner eller vanligt vin.


 

2. Triplette Rabiega Rosé 2021 (56597), Frankrike, 124 kr

Domaine Rabiega ägdes tidigare av Vin och Sprit AB, det vill säga av svenska staten vilket i dag låter som helt osannolikt. Nåväl. När detta begav sig var de fortfarande två monopol, Systembolaget och Vin och Sprit AB.

Egendomens rosévin är här av årgång 2021, vilket vinet klarar med bravur (för rosévin generellt gäller framförallt ju yngre desto bättre).

Smak och doft är nyanserad. Vinet är torrt och smakar läckert av mineral, örter, frukt, bär. Lägg till en försiktig, bärig och lätt solig twist. Fin längd, smakrik. Perfekt helt enkelt!
 

3. Tavel Trésor des Sables 2022 (70166), Frankrike, 155 kr

Missa inte det här vinet från appellation Tavel, ett litet område i södra Rhônedalen där det bara är tillåttet att göra rosévin. Nyanserad. Läcker, mineral, örter, frukt, bär. Försiktig, bärig och lätt solig. Fin längd, smakrik.
 

4. Brancaia Rosé 2022 (95006), Italien, 149 kr

Lanserad 2 juni.
Frisk, koncentrerad, smakrik av örter, röda bär och mogen frukt med lätt kärniga drag. Bra längd. Trevlig!
 

5. Clos Cibonne Cuvée des Vignettes 2019 (74457), Frankrike, 425 kr

Beställningssortimentet.
Egendomen Clos Cibonne kräver en djupare presentation för alla som inte känner producenten sedan tidigare. Här kan du läsa mer. Förutom den prestigefulla historien som en av 18 klassificerade (Cru Classé) egendomar i AOP Côtes de Provence är rosévinerna som inga, eller i alla fall, som få andra. Cuvée des Vignettes är ett unikt rosévin. Tillverkat av egendomens äldsta vinstockar som är av sorten tibouren och över 60 år.

Gulröd bärnstensfärg och stor, rik doft. Smaken är fyllig, balanserad med gulmogna frukter, plommon och med inslag av Medelhavsörter, en touch av mineral och knivsudd lagerblad. Spännande vin som framförallt passar till mat, gärna anka med apelsin eller rätter ur det persiska köket.