
I det större området Chianti är vin från det än mer avgränsade mindre kärnområdet Chianti Classico på frammarsch.
Chianti och Chianti Classico. Sangiovesedruvan står bakom ursprungets signum av vin vars smak kan sägas vara kärnig i bemärkelse "körsbär" och med det kommer även mer eller mindre torra drag. Personligen tycker jag mig nästan alltid hitta inslag som påminner om sandelträ, salvia och gröna oliver.Röda viner av sangiovese skiftar i smak från lätt och sval till mer kraftfull och tät i uttrycket - så kan man presentera den grova generaliseringen av smakskillnaden mellan vin från Chianti alternativt Chianti Classico. Den jämförelsen går naturligtvis inte att göra för allt beror som sagt på - människor, plats, kloner, väder och 1000 fler detaljer.
Men helt klart är att odlare och producenter i Chianti Classico skruvat upp egna krav och vinälskarnas intresse genom att mappa upp det egna områdetet. Genom en noggrannare analys av markförhållanden, geologi, vingårdarnas exponering och väderstreck har tydliga skillnader i områdets viner detekterats.
Som beteckningen UGA i Chianti Classico
UGA är den senaste beteckningen (2021) som genom sin mer noggranna platsspecificering syftar till att höja vinernas kvalitet i Chianti Classico.UGA är från Unità Geografiche Aggiuntive eller engelskans, Additional Geographical Units. Enkelt kan UGA beskrivas som en kommunindelning av Chianti Classico. Just nu finns 11 UGA i Chianti Classico..
Alldeles oavsett är vin av sangiovese från Chianti och Chianti Classico alldeles underbara följeslagare till mat. Gärna lagade i recept av det vardagligare snittet som olika bönrätter.
Topplista Chianti och Chianti Classico
Brolio 2020 (2705), hållbar
Ricasoli, 145 krDruvor: 95% sangiovese och 5% colorino.
Medelfyllig, kärnigt frisk av körsbär, inslag av örter som salvia och oliver. Stram och balanserad. Behaglig, toppval som husvin!
Betyg: 4+
Colorino är en färgdruva, en s k teinturier som under lång tid av tradition använts i området för att stärka upp den ganska transparenta sangiovese-färgen. Tummen upp för producenten som vårdar traditionsenliga metoder och håller sin historia högt.
Chianti Colli Senesi 2020 (55723), EKO
Panizzi, 149 krDruvor: sangiovese
Fyllig, röda bär, tydligt kärniga drag, inslag av körsbär, lakrits och en skopa jordgubbar. Örter. Stram, kärnig och lättsamt sval i tilltalet med bibehållen personlighet och intensitet.
Betyg: 4+
Villa Puccini Chianti Classico Riserva 2016 (22328)
Castellani, 159 krDruvor: sangiovese
Fyllig, lätt parfymerad av körsbär, blommig, tydligt kryddig. Smakrik, generös och modern med kakaohint. Smakar mycket.
Betyg: 3+

Ruffino Chianti 2019 (2310), EKO
Ruffino, 99 krMedelfyllig, fruktig och bärigt mjuk, lite kärnig och aningen stram med nästan-torra drag.
En mjuk klassiker bland chiantivinerna. Bäst till mat.
Betyg: 3+
Piccini Chianti Riserva Collezione Oro 2019 (55772)
Piccini, 109 krDruvor: sangiovese
Medelfyllig, stram, yvig och spänstigt fruktig med drag av viol, choklad och läder. Trevlig touch av tjära i kulissen.
Omdöme: Saftigare stil flörtar med moderna influenser.
Betyg: 3+
Castello di Fonterutoli 2018 (32130)
Mazzei, 329 krDruvor: sangiovese
Fyllig smak av mörk frukt, plommon och körsbär, med inslag av lakrits, sandelträ, pomerans och fat. Mustig, modern. Välgjort modernare tolkat vin som är bra på alla sätt men där smak tangerar rimlig nivå när i relation till pris
Betyg: 3
Cafaggio Chianti Classico 2020 (22817)
Basilica Cafaggio, 165 krDruvor: sangiovese
Fyllig. Söta mörka bär och frukt, enbär, örter, läder och fat med drag av olivkärnor.
Omdöme: Lite stum direkt när man häller upp - dubbeldekantera gärna, alterantivt se till att vinet får luft i glaset.
Betyg: 3
Istine Chianti Classico 2020 (2309), EKO
Istine, 169 krDruvor: sangiovese
Medel/fyllig. Kärnig. Stram, frisk, distinkt av körsbär och plommonfrukt, inslag av örter som salvia, lite skog och chokladfat. En av de mest okomplicerade i den här provningen.
Betyg: 3
Besök gärna den officiella hemsidan
Kvalitetsbeteckningar
Ett snäpp upp på kvalitetsstegen är beteckningen Riserva som innebär att vinet lagrats 24 månader på fat (i stället för 11 månader som Chianti Classico). Gran Selezione är beteckningen för vin från en enskild egendom och som lagrats 30 månader på fat.LÄS GÄRNA Ursula Hellbergs artiklar från distriktet.