Laddar annons
Bäst i test vecka 44 - med fokus på riesling
1 Nov, 2023

Bäst i test vecka 44 - med fokus på riesling

Att druvan riesling hör till vinvärldens mest högkvalitativa druvor är ingen överraskning. Det som däremot imponerar är att den Tyska vinnäringen fortfarande förmår prestera en så stor mängd prisvärda viner med variationsrikedom och så hög kvalitet till överkomliga priser. 

I dagens ”Bäst i test” har vi tagit fram fyra riktigt bra rieslingbaserade viner som alla når fyndnivå. 

Efter att ha provat ett stort antal viner både i Sverige och på plats i Tyskland är de fyra senaste årgångarna 2019-2022 verkligen imponerande. Alla fyra finns tillgängliga på den svenska marknaden. Med ett stort mått av generalisering är jag lite extra svag för årgången 2021. Det var ett vädermässigt svårt år som ställde stora krav på producenterna men för de som lyckades blev resultaten i många fall strålande. Av de Tyska regionerna var Mosel den som hade svårast förutsättningar och det är också i Mosel man ska vara lite mer noggrann med sina val. Men för de av oss som gillar svala, slanka och mineralspäckade viner med höga syranivåer ger årgången -21 lite extra dimensioner både vad gäller smaker och utvecklingspotential genom lagring.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien ”Bäst-i-Test” väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Om du är ute efter ett nytt husvin, om du vill ha en variation på det du finner i butiken eller vill bjuda på något som du lagt lite kraft på att söka upp själv, då är Bäst i test en lysande guide till Systembolagets beställningssortiment och ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 44 - med fokus på riesling

Max Ferd Richter började göra vin i Moseldalen 1643. Företaget drivs idag av samma familj med Dirk Richter vid rodret med stöd av sonen Constantin som nu framgångrikt ansvarar för vinmakningen. Familjen Richter har 19 hektar vingårdsmark i några av de bästa lägena i Moseldalens branta sluttningar. Medelåldern på vinstockarna är cirka 40 år. Man undviker kemiska bekämpningsmedel och låter vinerna, så långt det är möjligt, jäsa på den naturliga jästen. Etiketten på ”dagens vin” bär ”extranamnet” Zeppelin-label och är hämtad från sent 20-tal då en känd konstnär gjorde en etikett till ett vin från Richter som serverades på restaurangen på luftskeppet Graf Zeppelin. Max Ferd. Richter importeras av Vintedge.

För de som är lte extra intresserade och orkar lägga ner kraften finns det ytterligare ett vin från årgången -21 i Sverige men då gäller privatimport: Künstler Hochheimer Stielweg. Ni hittar vinet på Vintedges hemsida

Weingut Künstler har en lång historia som börjar 1648 men då i södra Tjeckien. Familjen tvingades lämna egendomen i samband med andra världskriget. Fast besluten att fortsätta med vinproduktion hamnade familjen, med Franz Künstler vid rodret till slut i Hochheim am Main i Rheingau. Tillsammans byggde Künstlers snabbt upp ett rykte. 1992 tog sonen Günter över och egendomen och har befäst sin position ytterligare samt förvärvat mer vingårdsmark. Idag kontrollerar man drygt 50 hektar i några av de bästa lägena i Rheingau.     

Bassermann-Jordan är en anrik producent som har varit verksam i Pfalz sedan 1718 då Peter Jordan startade verksamheten. Idag, trehundra år senare, är det fortfarande samma familj som styr verksamheten. Företaget finns mitt i den vackra lilla staden Deidesheim, som är centrum för vinnäringen i Pfalz. Trots traditionerna innehåller vinkällaren allt en modern vinmakare kan önska sig. Här finns också ett museum och en samling äldre vinrariteter som slumrar i vinkällaren. Bland annat ett vin som grundarens son Andreas Jordan skapade det lysande året 1811. The Wine Agency importerar vinet. 

Kruger-Rumpf har anor från 1700-talet men det var först i mitten på 1980-talet som Stefan Rumpf tog det fullskaliga steget att satsa på kvalitet. Idag är det sönerna Georg och Philipp som ansvarar för verksamheten. Geografiskt ligger Kruger-Rumpf nära Rüdesheim i Rheingau, vilket innebär att de finns i de varmaste delarna av Nahe. Det är också en av anledningarna till att man i Zweistrom blandar druvor från båda regionerna. Företaget har 43 hektar vingårdsmark som under slutet av 2023 kommer att vara ekologiskt certifierade. Kruger-Rumpf importeras av Wineaffair.