Vin till fiskburgare med avokadocréme och pepparrotsdressing
Fiskburgare med avokadocréme och pepparrotsdressing passar utmärkt tillsammans med ett vitt, friskt vin.
Vin till fiskburgare kan lika gärna vara ett smakrikt, lätt rostat vitt. Men till detta recept har jag valt att fokusera på den citrussmakande pepparrotsdressingen, därefter avocadocrémen. Då passar, i min smak, vin med syra och spänst bättre.
Snabbval
RECEPT | Fiskburgare med avokadocréme och pepparrotsdressing
Avokadocréme
2 avokado
1 vitlöksklyfta
olivolja
svartpeppar
2 msk citronjuice
saltPepparrotsdressing
1 dl majonnäs
1 msk riven pepparrot på tub
2 msk citronjuice
salt
svartpeppar
en näve färska örter koriander och persiljaFisken
400-500 g fiskfilé
salt
lite citronjuice om du villTill montering av burgaren
4 Hamburgerbröd
Grönsaker t ex gurka, paprika, röd lök, tomater.
Gör så här
Avokadocréme
Gröp ur avokados och mosa. Pressa i vitlöken och tillsätt salt och citronjuice.
Pepparrotsdressing
Blanda alla ingredienser
Stek halloumiosten.
Fisken
Salta fisken och stek den i smör och olja i het panna. Ca 1 minut på varje sida.
Montera burgaren med grönsaker, dressing, avokadocréme och halloumiosten.
Vin till fiskburgare
1. Picpoul de Pinet Villa Blanche 2018 (2588)
Calmel & Joseph, Languedoc Picpoul de Pinet Frankrike, 119 kr
Druva: Piquepoul blanc.
Alkohol: 12,5%
Socker:
Färgen är ljusgul med gröna stick. Doften fruktig, lätt saltstänkt och örtig. Smaken är lätt/medelfyllig, vitfruktig av päron och äpplen, tydligt syrlig av mogen citrus, med lätt kärvhet, kan vara skal av vit vinbär eller krusbär. Avsluta med inslag av örter och ett stänkt av mineral. Du kan också prova till lax i folie med kryddgrönt. Eller till skaldjur, som musslor i vin.
Betyg: 4
FOTO: ©Sjömatsfrämjandet, Ilar Gunilla Persson. Rekommenderar hemsidan Sjömatsfrämjandet för recept, för kunskap om hur man tillagar fisk och mer.