Laddar annons
Vin till vegetarisk mat - det ska du tänka på
25 Nov, 2023

Vin till vegetarisk mat - det ska du tänka på

När man avlägsnar kött, fisk eller skaldjur i en måltid så finns det vissa faktorer som behöver ersättas eller anpassas beroende på vilken typ av dryck man väljer till. Nedan går vi igenom vad man behöver tänka på om valet faller på en vegetarisk middag. Vinbanken listar fem viner samt fem maträtter som passar till vinet. 

Vid vinval till vegetarisk mat så handlar det mycket om att hitta viner som inte tar över för mycket utan lämnar utrymme för maträtten att också få lite uppmärksamhet. Därför faller ofta valet på friska och fruktiga vita viner och lättare röda viner med bra tryck i syran. 

Vid stekning eller grillning av kött så uppstår maillard-effekt som är en kemisk reaktion och förhöjer smaken av råvaran samt tillför umami. Även fettet och köttsmak som ofta kan förknippas med fyllighet kan hjälpa de tyngre röda vinerna att bryta ner tanninstrukturen och leverera en mer behaglig munkänsla. 

Enbart med viner med vegansk märkning

Dessa faktorer kan vara lite kluriga att byta ut mot vegetariska alternativ, dock kan det animaliska fettet bytas ut mot smör, grädde eller olivolja som bygger en liknande brygga till vinet. Vad kommer till stekyta så går det så klart ge en liknande effekt på mastigare grönsaker såsom zucchini, blomkål eller varför inte den trendiga färsen där bönor och grönsaker används i stället för kött? Mycket handlar om att ge samma kärlek till råvaran man väljer att byta ut köttet eller fisken mot och krydda för bövelen! 

För att avgränsa utbudet på det enorma utbud som finns på vårt enväldiga monopol så har enbart viner med ”Vegan märkning” valts. Skillnaden mellan veganska viner och ”vanliga” är egentligen inte stor längre, förr kunde till exempel filtreringen eller klarningen av vissa viner ske genom äggvita, gelatin eller andra animaliska proteiner och ämnen. 

Vin till vegetarisk mat - så ska du tänka

  • Couvent des Jacobins  Bourgogne Rouge

    Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge

    2022
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    13%

    Bourgogne är för många världens främsta vinregion. Även om priserna har stuckit i väg och det blivit snordyrt att köpa kvalitet från området i dagens ekonomi så finns här fortfarande några guldkorn som är värda lite plats i rampljuset. Louis Jadot är en av de större producenterna och en lirare man alltid kan lita på när det kommer till kvalitet. Prisnivåerna på vissa viner från bättre områden kan stiga till många tusenlappar. 

    Här hittar vi en prisvärd Bourgogne Rouge som fått lagras ca ett år på ekfat där 30 % var nya. Ett välgjort vin med den underbara Pinot Noir elegansen som är typisk för området. Saftigt och klunkvänligt men också träigt och kryddigt. En underbar symfoni där olika typer av smaker lirar fantastiskt med varandra och skapar glädje. 

    Ruskigt gott med rostad spetskål, balsamicomarinerade champinjoner, rårörda lingon och hasselnötssmör. Pangrätt med ett pangvin!   

    18
    229 kr
  • Langmeil Three Gardens  Viognier Marsanne Roussanne

    Langmeil Three Gardens Viognier Marsanne Roussanne

    2022
    australienAustralien
    750 ml
    13%

    Det här vinet från ett av Australiens mest kända lägen; Barossa Valley har den där stiltypiska, varma tropiska oljigheten. Aromatiken i vinet sprider sig i rummet och det börjar vattnas i munnen. Ett vin som levererar prisvärdhet för sina blyga 159 kronor.

     Druvorna Viognier, Marsanne och Rousanne känns igen från Rhônedalen, Frankrike. Den unga årgången 2022 ger vinet den syra som behövs för att lyfta trots de varma breddgraderna som druvorna odlas i. Tips är att servera vinet i chardonnaykupor och låta temperaturen stiga några grader över kylskåpstemperatur. Finns på hyllan! 

    Servera till krämiga Libanesiska Meze såsom Hummus och Baba Ganoush med libabröd. 

    159 kr
  • Lenz Moser  Zweigelt Eleganz

    Lenz Moser Zweigelt Eleganz

    2022
    osterrikeÖsterrike
    750 ml
    13%

    Nyhet i fasta sortimentet. Österrike ett stigande vinland som producerar bättre vin än någonsin. Vinet kommer från regionen Burgenland som ligger i östra delen av Österrike, strax söder om huvudstaden Wien. Zweigelt heter druvan som gjort sig ett namn här och blivit populär även på den svenska marknaden.

    Druvan är från början en korsning mellan två inhemska druvor och är känd för sin flörtiga stil. Vingården är familjedriven och har varit det sedan uppstarten 1849. Vinet har fått jäsa och mogna på ståltank vilket bekräftas av den underbara blandning av rödfruktighet i form av syrliga röda vinbär, vildhallon och röda vingummin och syra i vinet. För bästa smak, dricks i större kupor och servera svalt (16 C*). 

    Rekommenderad mat: Linssoppa eller vegetarisk lasagne med spenat och ricotta. 

  • Buttery Barrel  Chardonnay

    Buttery Barrel Chardonnay

    2021
    usaUSA
    750 ml
    13.5%

    Ekfatslagrad amerikansk Chardonnay som smakar lite som namnet anger, smörigt och bourbonvanilj. Vinet ger stora, feta aromer som tropisk frukt tillsammans med nötighet och kola. Det är en vinstil som absolut förknippas med Nya Världen där det varma, soliga klimatet drar ner syran och framhäver en fruktigare aromprofil. Gillar man dessa solmogna aromer med mycket av allt så gillar man definitivt det här vinet. 

    Vinet kommer från Monterey County som ligger söder om San Fransisco och vingården är familjedriven. Finns på hyllan på de flesta Systembolag. 

    Dricks bäst med krämigare mat, gärna en Pasta Limone (pasta med citron, smör och parmesan).

    129 kr
  • La Gascogne par Alain Brumont  Sauvignon Blanc Gros Manseng

    La Gascogne par Alain Brumont Sauvignon Blanc Gros Manseng

    2022
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    12.5%

    Alain Brumont heter producenten som dominerar nere i Madiran, Södra Frankrike. Hans far är föregångaren till det mer kända Chateau Boucassé, men som Alain fick ta över -79. Totalt så äger Alain Brumont hela 180 hektar runt om södra Frankrike, vilket gör honom till en gigant. Vinet är välgjort och levererar en härlig aromatisk doft. 

    Aromerna sprider sig i glaset och ger en äppleton som tillsammans med mycket citrus och gula päron sprider den välkända aromatiken som sauvignon blanc alltid levererar. Tillsammans med gros manseng så varvas dessa druvor 50/50 i vinet. Gros Manseng är också lokal från området.  

    Passar som förrättsvin tillsammans med rödbetor med chèvre, honung och valnötter.

    109 kr