Laddar annons
Vin till vegetarisk mat - det ska du tänka på
25 Nov, 2023
Uppdaterad: 
29 May, 2024

Vin till vegetarisk mat - det ska du tänka på

När man avlägsnar kött, fisk eller skaldjur i en måltid så finns det vissa faktorer som behöver ersättas eller anpassas beroende på vilken typ av dryck man väljer till. Nedan går vi igenom vad man behöver tänka på om valet faller på en vegetarisk middag. Vinbanken listar fem viner samt fem maträtter som passar till vinet. 

Vid vinval till vegetarisk mat så handlar det mycket om att hitta viner som inte tar över för mycket utan lämnar utrymme för maträtten att också få lite uppmärksamhet. Därför faller ofta valet på friska och fruktiga vita viner och lättare röda viner med bra tryck i syran. 

Vid stekning eller grillning av kött så uppstår maillard-effekt som är en kemisk reaktion och förhöjer smaken av råvaran samt tillför umami. Även fettet och köttsmak som ofta kan förknippas med fyllighet kan hjälpa de tyngre röda vinerna att bryta ner tanninstrukturen och leverera en mer behaglig munkänsla. 

Enbart med viner med vegansk märkning

Dessa faktorer kan vara lite kluriga att byta ut mot vegetariska alternativ, dock kan det animaliska fettet bytas ut mot smör, grädde eller olivolja som bygger en liknande brygga till vinet. Vad kommer till stekyta så går det så klart ge en liknande effekt på mastigare grönsaker såsom zucchini, blomkål eller varför inte den trendiga färsen där bönor och grönsaker används i stället för kött? Mycket handlar om att ge samma kärlek till råvaran man väljer att byta ut köttet eller fisken mot och krydda för bövelen! 

För att avgränsa utbudet på det enorma utbud som finns på vårt enväldiga monopol så har enbart viner med ”Vegan märkning” valts. Skillnaden mellan veganska viner och ”vanliga” är egentligen inte stor längre, förr kunde till exempel filtreringen eller klarningen av vissa viner ske genom äggvita, gelatin eller andra animaliska proteiner och ämnen. 

Vin till vegetarisk mat - så ska du tänka