Lätt pinot noir, ett kul sommarvin

Favoritmarkera

Det finns idag en handfull bra måttligt dyra, unga, lätta och fräscha rödviner på druvan pinot noir. De kommer från fem olika länder och passar till lättare sommarmat av alla de slag. De fungerar också bra utan mat. Betydligt roligare alternativ än blaskig och tom rosé. Sommarpinoterna börjar i prisläget 75 kronor och för 129 får man idag en stilfull lätt röd sommarbourgogne.

Förr var nästan alla bra pinot noirviner från Bourgogne och de var vanligen rätt dyra. Billig pinot var det klokt att undvika. Under de senaste åren har det kommit fram många riktigt bra lätta små pinoter från många olika vinländer, som passar mycket bra som lättsamma rödviner på sommaren. De har blivit mycket bättre och billigare och man kan tala om en helt ny stil av lätt sommarpinot, med ofta ljus röd färg. De skall drickas unga och är spontant trevliga, utan att man behöver fördjupa sig i dem.

Även om de fungerar hyggligt till klassisk pinot noir mat som gås, vilda fåglar och annan smakrik mat är de ännu bättre till sommarens pasta, sommar sallader och kyckling. Unga lätta lite bäriga pinoter är också bra till kokt vit fisk på norskt vis. Vinerna är sällan sträva och i sina måttligt koncentrerade och lite billigare utförandena blir det ett härligt lätt sommarvin. Välgjord från ett hyggligt svalt klimat ger pinot noir en mild delikatess hos vinet.

Prismässigt startar sommarpinoterna med chilenaren Casillero del Diablo Reserva Pinot Noir, 2011 för 75 kronor. Just lätt och lite ljust rödvin med trots de låga priset riktiga pinottoner.
Skall det vara ännu lite lättare och samtidigt mer distinkt med klassiskt pinotnäsa är Saint Clair Pinot Noir, 2011 för 99 kronor ett riktigt bra alternativ. En nya zeeländsk pinot från det svala Marlborough på Sydön. Pinot Noir är idag Nya Zeelands i särklass mest odlade rödvinsdruva. Saint Clair är ganska ljust i färgen och lätt i smaken men ändå ett seriöst vin.

Nu i juni kom en riktigt bra överkomlig pinot från Sydafrikas gamla äppleodlingsoråde, Elgin. Paul Cluver Pinot Noir, 2009 för 119 kronor är en riktigt fin lätt pinot med klass och stil. Den mest prisvärda sommarpinoten kring hundringen just nu.

Den som vill ha en lite mer insmickrande pinot kan välja Irony Pinot Noir, 2010 från svala Russian River i Sonoma USA. Snygg riktig pinot noir med bäriga generösa toner och viss längd för 129 kronor. Bör drickas tämligen ungt och ger då lite espri och riktig pinot känsla. Idag kan man också få en lätt och delikat äkta bourgogne för samma pris i Bourgogne Cuvée Margot, 2009. Snygg lätt och klassisk torr basbourgogne från vinhuset Olivier Leflaive, med fruktig delikatess och en tuch av fruktsötma. Inte stort men snyggt och lättbegripligt.

För lite mer sofistikerade vinkonsumenter är sommarpinot ett riktigt bar alternativ till tunna, korta och innehållslösa roséviner. De här pinot noir vinerna har både fräschör och lättsamhet med ett seriöst innehåll.

Lämna ett svar