Röttorps Bästa med portugisisk Cab och folkchampagne

Favoritmarkera

Nya denna vecka är bl.a. en ovanligt trevlig Cabernet från trakten norr om Lissabon och en ny ”billig” och bra folkchampagne.

Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon, 2010 för 139 kronor är ett delikat komplext stort vin med betydande innehåll, balans och struktur i ett öppet och härligt tilltal redan idag. Kvinnlig ung modern vinmakare i, Sandra Tavares da Silva, som gör riktigt bra subtila viner som väl kan tävla med de bästa av druvan från övriga världen i samma prisläge. Utmärkt vin till finare kötträtter redan idag och vinner ytterligare på lagring ca fyra år till.

Det är snart Mårten Gås. Ett synnerligen välanpassat stort vin till gåsen är Cune Imperial Gran Reserva, 2001 för 289 kronor. Det är den mer bordeauxiska riojan från vinhuset Cune. Rikt och spänstigt med betydande mognad och komplext sammanvävt, rätt elegant i återhållen spansk stil är det ett stort vin även till många andra smakrika rätter. Riktigt stor klassisk Rioja i den välstrukturerade eleganta stilen tycker Röttorps Bästa.

Juliusspital är en av de verkliga topproducenterna i tyska Franken. Jag provade för ett par månader sedan alla de stora tyska Grand Cru vinerna. De heter på tyska Grosses Gewächst, GG. Bland de allra bästa i Franken och även i toppen bland alla tyska GGviner låg Julisspitals riesling och silvaner viner. I Beställningssortimentet, BS, finns nu ljuvliga Juliusspital Escherndorfer Lump Silvaner Spätlese Trocken, 2011, för 199 kronor. Ett stort mäktigt mineraliskt vin för hela skalan av maträtter från sparris till en smakrik kyckling.

En riktigt fyndig söt och frisk chenin blanc för fantastiskt bra pris hittar Du nu i BS. Vouvray La Levrière Moelleux, 2008, är ett ovanligt läckert sött vin med mycket frisk syra och närmast evigt liv för bara 139 kronor. Bara Du kan bestämma dig en vecka i förväg finns detta unika vin via beställning på nätet till Din butik. Passar särskilt bra när Det finns friska syror i efterrätter, dessa balanseras väl av vinets egen syra.

Förra månaden kom en ny billig och verkligt bra och lättbegriplig champagne i bassortimenetet. Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut kostar bara 189 kronor, vilket normalt betyder att en champagne är för billig för att kunna vara bra. Men här finns finessen, detaljerna, balansen och längden hos en bra champagne, trots det låga priset. Beaumont de Crayeres tillhör också den fruktiga och därmed lättbegripliga omedelbart intagande sorten för nästan alla konsumenter. Hög andelen av Pinot Meunier, 60% och en lysande folkchampagne tycker Röttorps Bästa.

Veckans nya röd lyxvin på Röttorps Bästa är Sfursat 5 Stelle, 2009 för 425 kronor. Det här är ett mycket märkligt och stort vin från alpdalen Valtelina i norra Italien, gjord på nebbiolo druvan. Efter plockningen av druvorna har de torkats en tid på samma sätt som man gör Amarone vilket ökar koncentrationen och märktigheten. Vinet görs bara de bästa åren från de bästa druvorna. Stort laddat, mäktigt rikt och stiligt lyxvin, som växer vidare under många år i källaren också. Prova till läckra rätter på t ex renkött.

Veckans röda premiumbox är Penfolds Rawson’s Retreat Shiraz/Cab, 2011 för 259 kronor per 3l. Riktigt just och bra vin med korrekta långa toner samt balans och längd i måttligt tät stil. Passar till allt utan att riktigt ha någon betydande personlighet.

Röttorps Bästa tipsar denna vecka om det bästa Vino Nobile vinet, som ett exklusivt lagringsvin. Asinone, 2009 från Poliziano för 299 kronor är en fantastisk present till alla som har lagringsmöjligheter. Uppfostra den gärna vidare i källaren i ett decennium till. Stor komplex toscansk sangiovese med betydande komplexitet. Struktur för ett långt liv och ett fynd i sin prisklass.

Lämna ett svar