Laddar annons
2 Feb, 2013

Vila Santa, fynd i 15 år

För 15 år sedan kom första årgången, 1995 av Vila Santa in på Systembolaget. Det blev en stor succé i Sverige hos både vinskribenter och konsumenter. Inom gruppen ”Ständigt bra viner” har den varit den främste bland jämlikar och under åren fått fler fyndnoteringar av mig än något annat vin. Nu kommer utmärkt nya årgången Vila Santa, 2011 i ny förpackning.

 

Skaparen av Vila Santa är Joao Portgual Ramos. Han fanns på Quinta do Carmo på 80-talet. Ch Lafite var inblandad i det projektet och Joao blev tidigt med ett franskt synsätt på struktur hos moderna viner. Sedan blev han en av de viktigaste konsulterande vinmakarna i Portugal och jobbade med många egendomar och utvecklade deras viner och odlingar. Han byggde från 1990 upp ett eget vinhus och egna vingårdar i Alentejo där han på 90-talet fortsatte sin förnyelse av Portugals viner.

 

Han har experimenterat fram en rad nya vingårdar och odlingsmetoder. Han har tagit i nya teknik och nytt kunnande utvecklat gamla druvsorter och aderat några nya. Men hela förnyelsen har alltid skett med rejält fotfäste i tradition och historia. Här används cabernet sauvignon men som ett komplement till egna druvsorter, inte rena bordeauxblandningar.  Han har också tagit upp några gamla metoder som fortfarande har egna speciella meriter.

 

Vila Santa görs t ex till en liten del genom fottrampning i öppna lagarer av sten. En gammal metod som ger speciella kvaliteter hos vinet i varma klimat. Vila Santa är ett blandningsvin på många olika druvor och från olika lägen för att få den samlade komplexitet och balans som är dess adelsmärke. Huvuddruvorna har alltid varit argones (det lokala namnet för tempranillo) och trincadeira (det lokal namnet för tinta amarela) med ett ordentligt inslag av alicante bouschet. Den senare druvan är ovanligt framgångsrik i Alentejo och är lite av traktens petit verdot. En druva som ger färg och struktur i blandningar. Portugals främsta egna druva, tourgiga national och bordeauxdruvan cabernet sauvignon brukar också alltid vara med. Blandningen avpassas varje år för att ge bästa möjliga kombination av just det årets förutsättningar.

 

I Portugal är det sällan man får ett riktigt dåligt år. Men 2002 var det knepigt med kvaliteten. Då sänkte Joao dramatiskt mängden Vila Santa och tog bara med de allra bästa komponenterna. Det blev ändå aningen mindre fyndigt än vanligt och en lite klenare något mer snabbmognade årgång, vilket ändå gjorde vinet rätt bra som ungt.

 

Annars är Vila Santa med sin utmärkta struktur ett vin som vinner mycket på lagring. När det får utvecklas under ca 7-10 år får det lite av samma komplexa toner, som en gammal fin bordeaux. Även att lagra det 1-2 år ger ett påfallande mer komplext vin. Som alla sådana viner skall man lufta det när dricker det ungt. En timme i karaff eller tillbringare från boxen eller att man häller det fram och tillbaka från flaskan vid samma tid. Det ger en liten snabbutveckling av Vila Santa vilket är gynnsamt.

 

Vila Santa är ett medelfylligt vin som har betydande komplexiet i snygg struktur och bra balans. Det gör vinet extremt användbart till det allra mesta i matväg. Det har också en liten tuch av portugisisk mustighet och kryddighet utan att bli minsta klumpigt. Vila Santa fungerar också bra i stora middagar när man har folk av olika sorter och vinintresse. Alla får ut sitt av vinet. Det är också tillräckligt bra och rimligt prissatt när man har 100 gäster.

 

För två år sedan började förnyaren Joao Portugal Ramos att även sälja Vila Santa på box. I den årliga omröstningen bland Sveriges Vinskribenter blev Vila Santa både 2011 och 2012 Sveriges bästa röda box för 269 kronor per tre liter. Flaskan kostar 99 kronor, vilket ger en rätt stor boxrabatt. Vinet finns numera även på halvflaska, 49 kronor och magnum 199 kronor. En magnumflaska blir alltid bättre vid långlagring än en vanlig storlek.

 

Nu i nästa vecka kommer Vila Santa i ny årgång 2011 på box och om några veckor också på flaska. Vid årgångsbyten så sker de vid olika tidpunkter i olika butiker. Man börjar leverera till butikerna vartefter deras lager av 2010 tar slut.  2011 var det lite mer regn än vanligt, vilket i det flesta vindistrikt är mindre lyckat, i torra varma Alentejo är det i rimlig mängd en styrka.

 

Jag har just provat 2011 och tycker den är klart bättre än 2010. Ännu är årgången rätt ungdomlig vilket gör luftning, kanske även två timmar, mycket lönsam. Den borde vara utmärkt att lägga ned på längre tid med lovande framtidspotential. Jag ger Vila Santa 2011 fem Vinbankenmynt dvs fyndbetyg. 2011 kommer i nytt utseendet på etikett och box, vilket jag tycker är rätt onödigt.