Laddar annons
8 Dec, 2013

Grand Cercle des Vins Bordeaux - Mer Bordeaux till folket

Le Cercle de Rive Droite och Le Cercle de Rive Gauche är på Sverigebesök. Den förstnämnda organisationen har tio år på nacken och är en sammanslutning av 135 slott från den så kallade högra stranden av Bordeaux. Den sistnämnda är en för året nybildad organisation för slotten på den vänstra stranden och har i skrivande stund 28 medlemmar. Tillsammans marknadsför de bägge organisationerna sig under namnet Grand Cercle des Vins Bordeaux.

Under det dagslånga besöket i Stockholm fick Vinbanken möjligheten att diskutera Bordeaux och de två sammanslutningarnas syfte, med presidenterna Alain Raynaud och Francis Boutémy.

Alain Raynaud är ett välkänt namn i vinvärlden. Dels som den mäktiga Union des Grand Crus ordförande under flera år innan han startade Le Cercle de Rive Droite 2002 men även för sitt engagemang i appellationen Saint-Emilion och då slottet Quinault d'Enclos i synnerhet. Francis Boutémy äger Pessac-Léognan egendomen Haut-Lagrange.

Varför behöver då jag som vinvän ta till mig av denna information kanske du undrar? Svaret är enkelt; Grand Cercle des Vins Bordeaux vill att du som konsument åter ska kunna njuta av högkvalitativ Bordeaux utan att inköpen blir allt för kännbara i plånboken.

- Vi har absolut inte som syfte att konkurrera med Union des Grand Crus (UGC), berättar Alain Raynaud. Grand Cercle des Vins Bordeaux fyller ett viktigt tomrum som uppstått i och med den enorma framgång som UGC's medlemmar skördat.

- UGC's framgångar har kommit deras medlemmar till godo men har också fått konsekvensen att slottens viner framstår som ouppnåelig lyx för en majoritet av vinkonsumenterna, fortsätter Alain Raynaud.

- Vår ambition är att hålla dörren öppen för medlemskap för alla slott som är beredda att följa de kvalitetskrav vi ställer upp, säger Francis Boutémy. Dessutom vill vi att snittpriset för en flaska från våra medlemmar landar i intervallet 10-30 euro, fortsätter han.

- Och för att säkerställa att slotten lever upp till de två sammanslutningarnas kvalitetskrav så låter vi en oberoende provningsgrupp bedöma vinerna varje år, Grand Jury Européen, säger Alain Raynaud.

Presidenterna för Grand Cercle des Vins Bordeaux uppvisar ett genuint intresse för den svenska marknaden och är väl medvetna om vilken betydelse Bordeaux tidigare haft för svenska vinkonsumenter.

-Samtidigt är vi medvetna om att det krävs stora insatser för att åter få den skandinaviska konsumenten att hitta tillbaka till vår region, avslutar Alain Raynaud. Vi måste få ut budskapet att det finns bra Bordeaux till rimliga priser. Fel vore annars; vi är ju faktiskt Frankrikes största kvalitetsregion men bilden är ändå den av lyxartiklar i mångas ögon.

Viner på Systembolaget

Flera av medlemsslotten i Grand Cercle des Vins Bordeaux finns representerade i Sverige. Och ja, såväl kvaliteten som priserna är riktigt attraktiva. Här följer 9 förslag på Bordeaux-slott från antingen Le Cercle de Rive Droite eller Le Cercle de Rive Gauche, alla är de viner som bidrar till att förgylla kommande högtid.

Vitt torr Bordeaux

Vi dricker allt för lite av ett av Frankrikes främsta vita viner. Bordeaux är tyvärr synonymt med rött vin, eller i viss mån Sauternes, men sällan införskaffar vi ett torrt vitt. De främsta vita kommer från kommunen Pessac-Léognan i Graves och här finner man 2009 Château de Rochemorin Blanc (4128) för 149 kronor. Tack vare en fint fatbehandlad stil så fungerar vinet till såväl kraftigare fiskrätter, främst på vit fisk, men även till kyckling i mer gräddiga konstellationer. Torrt, balanserat och med moderat alkoholhalt visar varför vit Bordeaux är fantastiskt till mat! (3)

2010 Clos Floridène (92098) för 194 kronor kommer också från Graves men skiljer sig en del från förra vinet. Här levereras mer kraft, mer fat och en årgång som även borgar för ytterligare utveckling. Bakom vinet står Denis Dubourdieu som är ett av de mest intressanta namnen i hela Bordeaux idag. Här plockar du fram laxen istället, eller varför inte servera till ugnsstekt fläskfilé? (3)

Röd Bordeaux

Fronsac är en bortglömd appellation i Bordeaux.Tyvärr. 2008 Château Villars (71613) för 250 kronor visar varför det är värt att dricka mer från denna merlot-dominerade del av Bordeaux. Egendomen drivs ekologiskt och är mer restriktiv i sitt bruk av fat; man vill gärna låta ursprunget tala mer i vinet.

2008 är ett lagringståligt, stramt år och har här gett ett syrligare rödfruktigt vin. Lufta gärna. Vill du lagra så har det potential för ytterligare tre-fyra års positiv utveckling. Mitt givna val till kraftigare fågel såsom fasan eller anka. (3)

2010 Château Grand Corbin-Despagne (92030) för 285 kronor har alla förutsättningar till att utvecklas till något förnämligt. Allt är på plats i denna yngling. Ska ärligt talas lagras för en större upplevelse då komponenterna finns här, men dricker du nu så ge det åtminstone ett par timmar på karaff i förväg. Mörkt kött eller viltfågel med gräddig sås är bra möten. Återigen är det 2010 och en fantastisk årgång i regionen. Julklappen till den vinintresserade. (4)

2007 Château Le Sartre Cabernet Merlot (70472) för 186 kronor visar varför du aldrig ska rata det som kallas svagare år i Bordeaux. Sällan får du bättre matviner än dessa och Le Sartre är inget undantag. Elegant, gräsig och med fin ceder och svartvinbärston. Faten är knappt märkbara i den rena och relativt långa smaken. Servera till lammstek! (3)

2009 Château Rollan de By (79464) för 199 kronor visar att seriös Bordeaux även kan produceras i de mindre erkända kommunerna i Médoc. Elegant, fatrostad stil med mörk frukt, fina tanniner och lång ren eftersmak. Vinner på ytterligare några års lagring men en timme i karaff och du kan njuta det redan idag. Ryggbiff, hemmaslungad béarnaisesås och klyftpotatis som du ugnsstekt i ankfett. Välkommen till Bordeaux! (3)

2010 Château Greysac (79535) för 159 kronor kan bara beställas som 6-pack men frågan är om det inte är värt det. 2010 är sannolikt den bästa unga årgång jag provat i Bordeaux och Greysac levererar långt över sitt pris. Prova ett par nu och spara resten tre-fyra år till. Servera som vinet ovan eller till din söndagsstek. (3)

Nätvinhandlare

Har du koll på nätvinhandlarna? Om du älskar Bordeaux bör du nog ta en närmre titt på vad engelska Roberson Wine erbjuder den svenska marknaden. Vid köp så är det värt att påminna om att näthandlaren står för allt det administrativa och betalar in gällande moms och skatt till Skatteverket och att det enda du gör är betalar frakt utöver flaskpriset.

Vill du prova en stor merlot-årgång så erbjuder Roberson Wine just nu 2001 Château Barde-Haut för 385 kronor. Du får klassisk mognad med plommontonerna, de integrerade faten, gräsigheten och elegansen hos en Saint-Emilion. Du får följsam mognad där allt smält samman till en komplex smak. Du får Saint-Emilion när det är som mest läckert! (4)

Söt Bordeaux

Årgång 2010 från Château Raymond-Lafon (90705) kostar 210 kronor för en halvflaska och är ett av de främsta slottet producerat under de två decennier jag följt egendomen. Rik men samtidigt elegant. Krämig och ren men samtidigt med en syra som ger den nödvändiga balansen till vinet. 2010:an kommer utvecklas i minst 15 år men som med alla stora årgångar är det en ynnest att dricka redan idag. (4)

Skribent: Niklas Jörgensen