Rådjursstek är något som passar fantastiskt bra på en novemberfest i höstmörkret. Vinbanken tipsar om rött vin som passar till.
Vi väljer att tillaga steken i en gryta. Den bräseras i vätska och blir saftig och fin, enkelt är det också och den sköter sig i det närmaste själv.
Rådjursstek i gryta 8 portioner
Cirka 1,5 kilo urbenad rådjursstek
salt och svartpeppar
smör
2 dl vatten
2,5 dl vispgrädde
4 msk vetemjöl
1 finhackad gul lök
2 skalade morötter
10 krossade enbär
4 dl rödvin
1 dl messmör
1 dl vilt eller kalvfond
Gör så här:
Salta och peppra steken runt om. Bryn steken i smör i en gryta. Lägg i den finhackade löken och låt den fräsa med några minuter. Blanda ner morötter, enbär, vin, vatten och fond. Koka upp och lägg på ett lock. Sjud köttet i cirka 1 1/2 timme. Vänd på steken efter halva tiden.
Ta upp steken, vira in den i folie och låt den vila medan du gör såsen. Sila spadet och häll i en kastrull med grädden och vetemjölet utrört i lite kallt vatten (välj maizena för glutenfritt). Vispa och låt sedan koka i cirka tio minuter och rör ner messmöret på slutet. Skiva steken tunt och servera med klyft- eller kokt potatis, kokta morötter och/eller gröna bönor, röd vinbärsgelé och såsen.
Vintips till rådjur
Viltkött smakar väldigt olika beroende på vad det är, men en liten söt ton finns i många sorters viltkött. Den tonen kan förstärka tanninerna i ett tanninrikt vin, något att tänka på vid vinvalet. I den här rätten kommer en gräddig sås till som rundar av det eventuellt sträva i vinet. Runda cabernet sauvignoner, merlotviner och ”snälla” chiantiviner är bra val. Medelfylliga utan svulstighet.
Le Verdier 2011 (2440), Côtes du Rhône, Frankrike, 89 kr
Väljer du att plocka upp kryddigheten i rätten med enbären kan ett Rhônevin vara trevligt till. Detta är ett prisvärt alternativ med en pigg örtighet och toner av fat och blåbär.
Borgo al sole Primitivo 2012 (78638) BS, Puglia, Italien, 89 kr
Gillar du mer sötfruktiga viner är detta ett nytt och prisvärt alternativ som finns i beställningssortimentet. Vinet är gjort på enbart druvan primitivo och har en fruktig och fatig doft. Vinet är sötfruktigt med toner av katrinplommon, russin, och fat. Mycket speciell flaska framtagen efter gamla tiders flaskor som hittats vid utgrävningar runt vineriet.
Crasto Superior 2012 (2575), Duoro, Portugal, 141 kr
Väldigt trevligt vin från Portugal. Välbalanserat vin med fin fruktighet. Inslag av plommon, choklad och fat. Charmerande utan att vara för fjäskigt, lätt att tycka om.
Läs mer om vin till viltkött här.
Budgettipset:
Ripanco Private Selection 2013 (79924), Alentejo, Portugal, 69 kr
Budgetvinet kommer också från Portugal och fina producenten José Maria da Fonseca (läs mer om dem här). Detta vin är fruktigt, lättdrucket och okomplicerat utan att vara mesigt. Väl värt sina 69 kronor.
Lyxiga vinvalet:
Le Volte 2012 (32472), Toscana, Italien, 159 kr
Det här vinet innehåller till hälften merlot, något som gör det fruktigt och runt. Dekantera gärna en stund för att runda av ytterligare, vinet är fortfarande ungt. Le Volte är ett enkelt vin från superproducenten Ornellaia och det brukar aldrig göra mig besviken.