Laddar annons
2 Mar, 2015

Insoglio del Cinghiale 2012 | Måndagsmatchen

Insoglio del Cinghiale är ett spännande rött vin från Toscana som vi serverar till lammracks med rotsakspytt. Vinmakaren är svenska och hon arbetar för en av vinvärldens kändisar.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Båda vinerna på förslag är utmärkta ”köttviner”. Servera till exempelvis stekta lammracks med potatisgratäng och portvinssås.

Två andra goda tillbehör till kött är fetakräm och rotsakspytt.

RECPET | Rotsakspytt – 4 portioner

500 g sötpotatis
2 morötter
4 palsternackor
2 rödlökar
1 stor squash
1 röd paprika
1 gul paprika
3 klyftor vitlökö
olivolja
salt och peppar
timjan, oregano, rosmarin

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka allt i små bitar och lägg i en långpanna. Häll rejält med olivolja över, salta och peppra och toppa med valfri krydda. Låt stå i cirka 40 minuter. Rör om då och då. Dekorera med färska finhackade kryddor vid servering.

RECEPT | Fetakräm – 4 portioner

1 fetaost, ca 200 g
1-2 dl crème fraiche eller gräddfil
en nypa salt
svartpeppar
2 tsk torkad eller lite mer färsk timjan eller rosmarin

Bara att mosa ihop allt och ställa kallt innan servering.

Vinförslag till maten

Insoglio del Cinghiale 2012 (75261), Tenuta di Biserno, Toscana, Italien, 178 kr

Druvblandningen är helt klart franskinspirerad: cabernet franc, merlot, petit verdot och syrah. Superkul och intressant vin från Toscana, gjort av en kvinnlig vinmakare – därtill svenska.

Läs mer här om producenten och den svenska vinmakaren.

Vinbankens recension:
Doften är medel/fyllig och fruktig av röda bär och mörka körsbär. Smaken är balanserad och fyllig av kryddor, lite örter, fat och avslutande fruktiga tanniner.
Betyg: 4

Ett billigare alternativ:

Crozes-Hermitage Les Launes 2012 (2800), Delas, Crozes-Hermitage, Frankrike, 141 kr

Vinbankens recension:
Medel/fylligt, kryddigt vin med fruktsmak, söta inslag av björnbär och hallon, kryddiga noter av lavendel, vitpeppar, charkuterier och lagerblad. Ursprungstypisk.
Betyg: 4

Vinöst vetande

Insoglio del Cinghiale har, liksom många andra röda viner, genomgått en malolaktisk jäsning för att göra vinet något mjukare. Det är en andra jäsning efter alkoholjäsningen, som inte startar med jäst utan med enzymer, där den skarpa äppelsyran omvandlas till mjukare mjölksyra. I vita viner vill man oftast undvika detta för att behålla friskhet och syra.