mattias-larsson-fredagskocken-vinbanken

Kockarna och krögarnas bästa fest & middagstips till Valborg

Favoritmarkera

Vinbanken frågade några välkända matprofiler om deras bästa Valborgstips. Gamla Stan krögaren Daniel Crespi, Oskar Österberg som håller till i Göteborg och Fredagskocken Mattias Larsson som man kan följa i TV4 matprogram. Vad vill de själva äta och dricka till Valborg?

Hur firar Ni Valborg och vilken mat serverar Ni, var frågan vi ställde. Vinbanken ville alltså ta reda på vilka kockarnas personliga favoriträtter är när de firar Valborgsmässoafton och vilken dryck de skålar in våren med. Men uppdraget var lättare sagt än gjort, alla skulle jobba. Men om om, vore så skulle…

Daniel Crespi,

Välkänd Stockholmsprofil med Gamla Stan som sitt alldeles egna arena. Och Crespi är utan tvekan stadsdelens mesta och mest välrenommerade krögare med sina ställen Leijontornet, Djuret, Pubologi, The Burgundy, Tweed och Trattoria Svinet. Med reservation för att om Daniel Crespi är ledig, då vill han…

…om inte vädret är för risigt så trotsar vi grillförbudet i bostadsrättsföreningen och plockar fram grillarna på balkongen. Grillad sparris och kronärtskockor följt av piggvar, iberico-pluma och wagyu-högrev med enklaste möjliga tillbehör.

Jag har gått och suktat efter Dönnhoff Riesling Hermannshöhle 2009 och 2010 i vinkylen länge nu så de lär drickas först och sedan blir det 2008 Barolo Cascina Francia från Giacomo Conterno som dricks väldigt väl just nu.

Sedan lär jag säkert okynnesöppna något som egentligen är alldeles för ungt men nyfikenheten lär ta överhanden och efter det lär det förmodligen bli en eller tre saker till. Avslutningsvis blir det Madeira i form av Rainwater från Barbeito och en massa rökning. Lite som en egen majbrasa.

Läs mer om The Burgundy, Djuret eller urval restaurangtips i Gamla Stan utvalda

Oskar Österberg, i mitten, är en av kompanjonerna på Smaka, Restaurang & Bar

Oskar Österberg,

Göteborgsprofil bland stans krögare är Oskar Österberg som kommer spendera Valborgsafton med att arbeta på sin krog. Smaka Restaurang och Bar är osvikligt trogen de klassiska svenska rätterna, presenterade med en modern twist,  och här har de såklart ”guldläge” till Valborg. Snapsvisor och sång lär höras hela kvällen, precis så som det ska vara när man firar in våren. Planeringen inför kvällen är klar berättar Oskar…

…på Smaka sjunger vi in Valborg, ljuset och sköna maj med de goda dryckerna och vårliga smaker på tallrikarna. Vi inleder med klassisk kejsargrogg, en skvätt enklare cognac toppad med champagne, för att kicka igång sinnen och smaklökar.

Till bords bjuds sen den ståtligaste av sparrisar, den vita sparrisen som vi serverar med den allra fetaste av ramslökshollandaiser. En kruka halvtorr, gärna tysk, riesling ackompanjerar.

Len nässelsoppa med en rejäl skopa löjrom sköljer vi ner med en kryddig veteöl och en stadig Aalborg Dild.

Till huvudrätt avnjuts valfri ädel styckningsdetalj från lammet, en syrlig dillsås och lätt blancherade späda morötter och gröna sparrisar samt krispigt friterad lamm-bräss därtill. På dryckesfronten växlar vi över till en ale med ett lagom mått av beska.

Till desserten av karamelliserade små rabarber bjuds en gräddstinn gammaldags vaniljglass och smulad tigerkaka. Till rabarber göre sig icke ett sött dessertvin besvär, varför vi får avrunda med en kopp starkt bryggkaffe och en väl tilltagen guldkant.

Mätta, lyckliga och klädsamt salongsberusade står vi sedan redo att möta den första majnatten.

Läs mer om Göteborgs Bästa – Smaka Restaurang och Bar

Mattias Larsson, känd som Fredagskocken sedan Mix Megapoltiden och programmet ”Vakna med Gry och Adam”. Mattias har många strängar på sin lyra, alltid på väg och med nya projekt. Under Valborgshelgen gästspelar han i Dalarna på Romme Travbana. Intresserade kan fortfarande boka in sig för en plats.

Men helgen är inte slut där för Mattias som redan den 1 maj kl. 08.00 drar igång ett direktsänt matprogram på TV 4. ”Titta gärna då, skrattar han gott och säger att det kommer både bli sparris, nässlor och ramslök på menyn”. Om Mattias får önska vill han fira Valborg…

…jag skulle unna mig råstekt vit sparris, en härlig fiskbit som kummel som jag tycker är en underskattad fisk   och till det ett örtigt aromsmör. Vad jag dricker till? Champagne såklart! Vilken det ser jag när jag tittar i champagnekylen. Men en passande flaska efter humör är aldrig fel…

Mattias Larsson har tidigare publicerat många recept på Vinbanken. Sök gärna under hans namn. Recepten håller men vintipsen är nog sedan länge utgångna (årgångar och priser). Du hittar Mattias på hans egna sida Fredagskocken.

Huvudbild: Mattias Larsson, foto: Jakob Fridholm

 

Lämna ett svar