sommelier-utbildning-och-arbete

Sommelier – utbildning och arbete

Favoritmarkera

Sommelierutbildning finns på många platser över landet och glädjande nog är kurserna populära. Men vart kan man vända sig, hur går det till och vad gör en sommelier på sitt arbete.

Det finns distansutbilndingar, snabbare intensivkurser eller utbildning på högskolenivå, i Grythyttan. Att läsa och lära teori är lika viktigt som att prova för att träna sina sinnen när man satsar på en examen som sommelier. Sommelieren ska också ha en god känsla för hur vin och mat kombineras för att som bäst ge gästen en restaurangupplevelse värd att minnas, vi kallar formeln 1+1=3.

Att guida och vägleda restauranggästen i valet av dryck till maten är kanske den viktigaste uppgiften av alla för sommelieren. Lyckas man har man förhoppningsvis kunnat inspirera till att lära, vet, smaka och kombinera mer på egen hand. Sommelierens arbete har förändrats under senar år, tilltalet har mjuknat och i dag, när gästerna har en hög kunskap är den forna rätt stränga yrkespersonen inte direkt i ropet. Snarare står ödmjukhet och att lyssna in önskemål från gästen högt i kurs.

Vem är sommelier

Vi menar att sommelieren är en yrkesverksam person, det vill säga arbetar på restaurang med ansvar för drycker och arbete i matsalen. Men det är precis lika många som utbildar sig för eget personligt nöje som det är sommelierer som går vidare till andra tjänster. Det kan exempelvis vara för ett arbete hos en vinimportör, och utbildningen har man med sig som kunskap.

Oavsett om alla är diplomerade är det till sist sommelieren på restaurang eller i baren som är den vi syftar på. Sommelieren.

Vad gör en sommelier

Yrket är härligt. Tänk att du med ditt arbete utvecklas och lär mer, år efter år och det tar aldrig slut. Det är också ett arbete där din erfarenhet värdesätts. Att bli ”gammal” i yrket är att jämföra som smaken av ett moget vin. Toppen!

Sommelieren ansvarar för restaurangens drycker, deras inköp, lagerhållning samt vin- och dryckeslistor. Man vägleder restauranggästen i valet av dryck till maten och det finns dom som utbildar kollegor. Att gå på branschprovningar eller resa ger värdefulla insikter om vad som är på gång och vad som finns.

Bakgrund till yrket sommelier och vad innebär det att vara sommelier, Johan Magnusson reder ut begreppen.

Viner byter årgång, nya producenter dyker upp och det finns en hel värld att utforska med producenter, omfården, distrikt och mer. Man kan omöjligt säga att man vet allt. Med det sagt att vi i Sverige har två världsmästarsommelierer, Arvid Rosengren och Andreas Larsson. De är verkligen något utöver, sommelierernas sommelierer!

Vinbanken tror att dessa båda, grymt kunniga yrkesmän ligger nära nivån ”vet och kann det mesta” och för denna kunskap ska de verkligen äras. Men samtidigt måste de också, precis som vi andra, prova vin som om de aldrig tidigare testat det. Och där är vi faktiskt lika!

Sommelierutbildning på distans, som kurs, under hur lång tid och var

Karin Ahlström Jensen har skrivit en artikel om de olika Sommelierutbilningarna, för proffs eller amatörer

Utbildningar finns över hela landet, bland andra: Vinkällan, RestaurangakademienSommelierutbildningen Umeå, Gustibus i Malmö, eller Grythyttan högskoleutbildning

Läs mer om Vinbankens vinkunskap & vinskola

Lämna ett svar