Vin till sparris ska matcha primören, inte överglänsa den. Om det är vit eller grön sparris, vilken tillagningen och vilka tillbehören är spelar en avgörande roll för dryckesvalet. Tänk på att syra i maten möter dito syrligt vin perfekt. Sparris är inte syrlig, snarare mjäll och beska.
Klassisk rekommendation är tyska rieslingviner med aningen, liten sötma. Välj viner runt 12 % alkoholhalt. Vidare är pinot blancvin god val men även vin av pinot gris passar utmärkt. Kolla ursprung och smakbeskrivning och välj bort alla parfymerade och distinkt söta vinsmaker.
Sparrisfestivalens grundare, Hansuno Krisch om det optimala sparrisvinet,
"Till sparris passar vin av silvanerdruvan som handen i handsken. Silvanervin är generellt ej så syrarika och står för en mildare vinsmak. Är tillbehör och tillagningen av sparrisen av kraftigare slaget måste det däremot till ett vin av liknande kaliber. Prova gärna en tysk grauburgunder (pinot gris) eller varför inte ett vin av rivanerdruvan".
Sparris med fet hollandais eller remoladsås behöver möta vin med kraft och tryck i smaken, gärna ett chardonnayvin men inte nödvändigtvis med rostade fatsmaker. Andra serveringssätt är att använda färska örter i såsen eller tillagningen, dom kan fångas upp av liknande aromer i vinet. Enklast är att servera sparris med parmesan och en god olivolja. Då kan också ett lätt till mediumrostat vin av chardonnaydruvan passa bra.
Vin till sparris, lathund och kombo-snabb-koll
Tillbehör med skinka - välj vin av chardonnay (leta efter mandelsmak) och pinot gris (nötiga drag).
Utmärkt allroundval, kraftigare rivaner (müller-thurgau) från Franken.
Tillsammans med skaldjur, chardonnayvin utan fatkaraktär eller Österrikes grüner veltliner-vin. Vin av scheurebe eller en stramare sauvignon blanc kan också passa bra, speciellt om ni serverar rökt lax till sparrisen.
En sparris-sallad matchas med fördel till rieslingvin.
Leta efter "guldkorn", vin i små flaskor som, Prager Hinter der Burg (90023), Dönnhoff Grauburgunder 2017 (90543), Weingut Friedrich Becker Kalkmergel Grauer Burgunder 2017 (90404).
Viner som inte passar till sparris
Röda viner - kombinationen blir inte sällan en metallisk upplevelse. Likaså är roséviner inte självklara till sparris.
Mousserande, spritsiga och lätta viner
Topp 10 | vin till sparris
1. Pouilly Fumé Les Deux Cailloux 2017 (2227)
Fournier Père & Fils, Pouilly Fumé Loire Frankrike, 169 kr
Druva: Sauvignon blanc
Torrt, krispigt rent, syrligt stramt och grönfruktigt vin med drag av mogen citrus, vinbär, krusbär och gröna äpplen. Lätt örtig, nästan kritig smak med härlig längd.
Till sparris: tänk örter, eller marinerad grön sparris. Vinet har ingen upplevd sötma, matchas bäst med ex en sparrissallad och syrlig vinegrette.
Betyg: 5
2. Brochet Facile Sauvignon Blanc 2018 (2267)
Ampelidae, Frankrike Frankrike, 94 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Torrt, lätt/medelfylligt vin som smakar av vita vinbär, fläder, päron och mineral. Lång och ren smak. Bra och topp i sin genre!
Kombinationen bygger på det grönfriska som färska örter, kanske en vinegrette eller en pepprig olivolja. I detta vin finns ingen upplevd sötma, tillbehör och tillagning kan därför inte vara söta. Sparrissallad är bra val.
Betyg: 4+
3. Ferra Soave Classico 2014 (73417). BS.
Guerrieri Rizzardi, Soave Italien, 149 kr
Druvor: 90% garganega, 10 % chardonnay
Torr, medelfylligt och nyanserat vitt vin med tät textur, smak av vit-, gul- grön frukt, en hint persika i kombination med örter och mineral samt balanserade fattoner. Lång eftersmak.
Passar: utmärkt bra till de smakrika sparrisrätterna men också när som enklast, grön sparris med kryddig olivolja och generöst med hyvlad parmesan.
Betyg: 4+
4. Verus Vineyards Sauvignon Blanc 2018 (2720)
Verus Vinogradi d.o.o, Ljutomer-Ormoz Slovenien, 119 kr
Druvor: Sauvignon blanc.
Alkoholhalt: 12,5%
Socker: 4 g/l.
Smak: Torr, medelfyllig. Frisk smak av gröna frukter som äpplen och päron, inslag av krusbär och mogna vinbär. Balanserad syra. Fin längd med liten kryddighet.
Omdöme: Toppval och kul bekantskap från udda ursprung.
Passar: I detta vin finns en lite soligare touch, gör sig bra med i en lax- sparriskombo.
Betyg: 4+
5. Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Trocken Erste Lage 2017 (91304)
Juliusspital, Franken Tyskland, 189 kr
Druvor: Silvaner
Alkoholhalt: 12,5%
Fruktig, torr något bredare smak med inslag av gula äpplen, mandarin, nektarin, vitpeppar, mango och citrus.
Passar: fantastiskt, hökvalitativt vin som kan matcha smed lufttorkade charkuterier eller lax - till sparris.
Betyg: 4
6. Kir-Yianni Assyrtiko 2018 (2338)
Kir-Yianni Estate, Florina Grekland, 99 kr
Druvor: Assyrtiko
Alkoholhalt: 13,5%
Torr, lätt/medelfyllig. Frisk smak av äpplen och mogen citrus, inslag av örter och mineral. Bra koncentration.
Omdöme: Frisk, spänstig och på topp i sin genre.
Passar: vinet som passar sparrissalladen med de syrliga tillbehören bäst. Alkoholhalten för kombon sparris-vin är på maxnivå, man vill ju inte att vinet ska dominera.
Betyg: 4
7. Keller Scheurebe Kabinett (90473)
Keller, Rheinhessen Tyskland, 187 kr. Vinet finns bara ett fåtal buteljer av - klockren passning till "sparris".
Druvor: Scheurebe
Alkoholhalt: 9%
Socker: ingen uppgift.
Halvtorr, mogen fruktig smak av päron, honungsmelon, krusbär, mineral och citrus. Söt eftersmak.
Passar: utmärkt vin till alla lax-sparris-rätter. Klockren kombo.
Betyg: 4
8. Château Bonnet 2017 (4151)
André Lurton, Entre-Deux-Mers Frankrike, 89 kr
Druvor: Sauvignon blanc, semillon och muscadelle
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av grön toner, inslag av krusbär, smak av persika, mineral och örter. Nyanserad, bra vinval.
Passar: här är vinet ni matchar till sparris när tillbehören inte är fler än olivolja och salt, alt lite parmesan som ni hyvlat över primörerna.
Betyg: 4
9. Bourgogne Aligoté Bouchard Ainé & Fils 2017 (78520)
Bouchard Aîné et Fils, Bourgogne Frankrike, 109 kr
Druvor: Aligoté
Alkoholhalt: 12%
Torr, medelfyllig, gulfruktig, mogen trädgårdsfrukt med lätt exotiska inslag, smak av rostade fat, kryddor och en hint honung. Lätt att tycka om vin. Passar middagsbordet!
Passar: Grillad sparris eller hollandaise och kanske remouladsås, potatis. Det breda vinvalet till de smakrika tillbehören, tillagningen.
Betyg: 4
10. Steinschaden 2017 (4320)
Steinschaden, Kamptal Österrike, 84 kr
Druvor: Grüner Veltliner
Alkoholhalt: 12,5%
Socker: 3 g/l.
Enklare vin med nyanserad, vitfruktig smak med av päron, galiamelon, vitpeppar, persika och lime.
Passar: basvin som för sin druvsort passar bra. Se upp med syran i vinet, tillbehör och tillagning ska möta syra.
Betyg: 3+
PÅSK-INSPIRATION
Topp 10 | bästa röda vinet till lamm 2019
Topp 10 | bästa vita vin till lax 2019
Mammas italienska recept passar ekoviner från Umani Ronchi
HUVUDBILD: Tyska vininstitutet