ny-ol-pa-systembolaget-sma-partier-16-november

Recension – mousserande, vitt och rosé 7 juni

Favoritmarkera

Recension och tabell, nya vita viner och rosé 7 juni 2019. Om de två senaste släppen av Små Partier var något magra så är det desto fetare nu i juni.

Kanske är anledningen att det är bara en lanseringsdag i stället för två per månad som det brukar vara. Hela 81 viner fördelat på 32 vita, ett antal rosé och 34 röda.

Här kommer månadens vita höjdpunkter, och som brukligt inleder vi festen med champagne och andra bubblor – idag i form av riesling.

Champagne

Att champagne är bäst på magnum är de flesta överens om. Det verkar vara den ultimata storleken för denna festdryck. Och som bevis på denna tes kommer Pommery Grand Cru Royal 2002 (95190), 1299 kr den 7 juni.

En så gott som perfekt mogen champagne som innehåller nästan allt man kan önska sig. Nybakad brioche/croissant med hemgjord aprikossylt, brynt smör med mandelspån och en klädsamt lätt känsla av rök. Torr, mogen och helt drickbar med smak av lätt övermogen frukt och en svag ton chark som parmaskinka. Det enda man skulle kunna önska lite mer av är syra – man annars perfekt.

Och som inte detta var nog så står Pommery Cuvée Louise Brut Nature 2004 (95425), 1199 kr på tur, dock på halvmagnum (750 ml). Oerhört elegant doft av små vita väldoftande blommor som myskmadra och apelsin, nybakat rågbröd och fina toner av citrus, inte övergenerös men på väg in i sin mogna fas. God och seriös med fina syror, väldigt elegant och välgjord med persika och mandel och härlig mineralkänsla. Kan ligga till sig några år, men som sagt oerhört god och lång smak redan nu.

Marc Hebrart Special Club Premier Cru 2014 (92369), 496 kr är inte heller ett dåligt val. Mycket tydlig mineralton av snäckskal, sten och krita, sedan kommer frukten i form av gula plommon, sommaräpplen och kvitten plus en dos citrus där också. Torr och ganska stram men med sötmogen frukt som persika/äpple och tuffa syror. Lång ihållande smak med läckert äppliga toner. Väldigt lovande vin!

Delamotte Blanc de Blancs NV (91319), 479 kr är sist ut i månadens champagnekvartett. Mycket ljus svagt citrongul, med lätt och elegant frukt, bröd, citrus, gula syrliga äpplen och en hel korg av ostronskal och sten. Fin stram smak med härlig syra och frukt av cox orange/ingrid marie-äpplen med några droppar citron. Finfin syra, bra och elegant smak med tydliga mineraltoner samt lång, ren eftersmak.

Tyskland för sekt!

Månadens ’icke-champagne’ får bli Tysklands bidrag. Geheimrat J Riesling Sekt Brut 2011 (90512), 299 kr är djupt gul i färgen, härlig rieslingdoft av mogna äpplen med tydlig honungston. Mogen, god och smakrik med spätleses toner i behåll och lite god autolys (bröd, mandel) på det. Borde man prova bara för att få smaka på högklassig tysk sekt.

Vita viner Frankrike

Bourgogne – Mâconnais

En trio bra Mâcon-viner från södra Bourgogne och Domaine Cordier, i tre olika kvaliteter och prisklasser, något för alla. Mâcon Aux Bois d’Allie 2017 (91277), 159 kr är enklast av de tre med ett bra och tydligt uttryck för regionen. Ren fin frukt, citrus och päron/äpple. Fräsch, ren fin frukt, lite neutral men snygg och fin med skönt somrig frukt i svagt blommig stil.

Milly Lamartine Clos du Four 2017 (91328), 189 kr är en av 26 byar som har rätt att sätta ut sitt namn på etiketten, alltså lite finare än bara Mâcon. För bara 30 kronor mer får du en rejäl skjuts upp i kvalitet med en stadig och bestämd profil av koncentrerad frukt och tydlig fatkänsla. Mycket Mâcon med sin halvt tropiska (syrlig mango/guava) frukt och tydliga fat i nästan Pouilly-Fuissé-stil.

Trion toppas av just en Pouilly Fuissé Vieilles Vignes 2017 (91286), 225 kr med mer av det mesta. Fin och koncentrerad i elegant inta alls överarbetad stil med mogen snygg frukt och tydliga fat. Mycket smak med hög syra, och fin frukt i elegant sirlig stil med mer av syrliga äpplen och citrus än övermogen tropisk frukt. Mycket smakrik och läcker – enda felet är väl den unga åldern men det lär den växa ifrån så småningom.

Vit Bordeaux…

…är man inte bortskämd med. Bara en liten av vinerna härifrån är vita (12 procent) och då brukar det stå Entre-deux-Mers, Graves eller Pessac-Léognan på etiketten. Vit Bordeaux från t ex Médoc får ’bara’ vara AOC Bordeaux. Och det är just vad Rollan de By Le Blanc 2016 (92365), 299 kr är. Här är vår sommeliermästare Andreas Larsson (Världsmästare i Sommeleri) inblandad i urval och vinmakning och med hans säkra smak ska resultatet vara att lita på.

Detta är ett mycket smakrikt, svagt parfymerat, lätt blommigt, vin med persika, äpple och citrus i doften, plus lite fin barrique. Smaken är stor och tydlig med ung, ännu outvecklad frukt och en rejäl dos fat och duktigt med syra och den lilla tonen av blomma och parfym återkommer i eftersmaken. Vit bordeaux av klass ska helst ha några år på nacken så lägg gärna undan i din källare.

Och Alsace förstås!

En mycket egensinnig vinmakare (eller egentligen odlare) är Marcel Deiss här med Langenberg 2016 (92220), 319 kr. Marcel tror på terrior mer än druvor och skriver därför sällan ut på etiketten vad vinerna är gjorda av, det spelar mindre roll än uttrycket av just terrior och läge. Han samodlar och blandar de sorter som ger sitt bästa just i den vingården han har på etiketten.

Läs gärna artikel om Mathieu Deiss, betydelsen av äkthet – ursprung och druvsort.

Stor fin doft av fruktkompott av ljus frukt och bär, apelsin, citrus, jordgubbe t ex. Stram och uppfordrande med hög syra och ganska tydlig ton av bl a riesling och mycket tydlig mineralton av sten och snäckskal. Bred och stadig med mycket smak och härlig längd. Även detta vin vinner på att ligga till sig.

Vit Châteauneuf-du-Pape

hör inte till vanligheterna, speciellt inte Château de Beaucastel Blanc 2017 (92351), 779 kr. Mycket pengar men också en helt enastående vin i världsklass. Stor, mäktig fin frukt som drar mot solmogen melon/päron/citrus och den svagt brända doft solvarm sten kan ha.

Stor och stadig fin smak med en anings blommig frukt med rondör och svag parfym från roussanne-druvans lite vaxiga frukt. Hög syra som maskeras av mogen frukt, fat och ganska riklig alkohol. Lite lätt pepprig, häftig eftersmak. Ett kult- och samlar-vin utöver det vanliga.

Tablas Creek och Château de Beaucastel – provning utöver den vanliga (2018)

Tyskland

Nahe

Månadens tysk bland de stilla vinerna är Tesch St. Remigiusberg Riesling 2017 (91165), 199 kr. En tydlig riesling med toner av knappt mogna äpplen, citrus. Bra frukt, aningen spritsig syra, torr och stram med hög syra, ännu ung och oförlöst frukt som kommer att blomma ut med lagring eller lång dekantering. En tuff rackare men väldigt god.

Österrike

Niederösterreich

H M Lang, Dritter Akt Grüner Veltliner 2015 (90252), 499 kr är lite av rekordpris för sin druva. Ett stort och mäktigt vin med koncentration av frukt som persika och aprikos och terroir i form av våt sten och kanske lite fat också. Mycket koncentrerad med skyhög syra och massor av frukt och stram nästan lite sträv smak. Inget för den ovane som ska lära sig tycka om vin, snarare tvärtom, men som sagt massor av smak och lång ihållande eftersmak med härlig pepparkrydda.

Spanien

Rioja

Precis som Châteauneuf-du-Pape så är ju heller inte Rioja känt för sina vita viner, men de finns och ibland dyker några av höjdarna upp även här hos oss. Som nu med Remelluri Blanco 2016 (95302), 549 kr från geniförklarade Telmo Rodriguez. Telmo är en flygande vinmakare som gör viner från flera spanska distrikt, vi har sett Toro, Malaga m fl men här är vi på hans egen bodega, Remelluri.

Ett massivt vin med lådvis med frukt som drar mot Bordeaux eller Rhône i sin lite vaxiga stil med mogen fin solvarm förförisk doft. Högt syra, aningens svag sälta (charmigt), hög fruktkoncentration och sen kommer fina nya fat. Stor och stadig med lång intensiv eftersmak. Ett grandiost vin som är alldeles för ungt idag men som man gärna vill ha några flaskor av i källaren för framtiden.

Vidare till chardonnay från när och fjärran

Italien

Umbrien

Marchesi Antinori är framför allt känt för Chianti, Tignanello och andra högklassiga röda viner från Toscana men det finns en vit pärla i det röda halsbandet och det är Cervaro della Sala 2016 (99471), 399 kr, en chardonnay som kan tävla mot de bästa i både Bourgogne och Kalifornien.

En stor stilig chardonnay i internationell stil med just fin-bourgogne som förebild. Nya eleganta fat, mogen fin och syrlig frukt, rondör och kraft. Mycket fin smak med varm och generös chardonnay-frukt, bra med nya fat, stram och rak med hög syra och fin fruktkoncentration med pomerans och grapefrukt, kola och karamelltoner från faten och lång läcker högklassig eftersmak som drar mot vit Corton. Högst respektingivande vin denna årgång också.

Australien

Geelong

Vill man inte betala 400 för sin chardonnay så kan jag rekommendera en enklare men riktigt bra för sin ringa peng Swan Bay Chardonnay 2016 (92413), 145 kr. Tydlig och typisk Aussie-chard av den slankare typen med frisk frukt precis lagom dos ekfat. Bra smak med fin syra och en svag sälta, helt OK koncentration och klädsam med tydlig fathantering.

USA

Kalifornien

Som avslutning bjuder vi på ytterligare en fruktmättad chardonnay i bred fatmättad stil. Sandhi Santa Rita Hills Chardonnay 2016 (99464), 299 kr har mycket av det mesta med maffig solvarm lätt tropisk frukt, rejäl fatkaraktär med brända mandlar och kola. Fin syra, klart reduktiv knallpulverkänsla i rättfram smakrik stil med bra sötfruktig härlig känsla, men även med fin balans. Läckert vin i sin breda, feta stil.

VISA TABELL
Mousserande, vita och rosé 7 juni 2019
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
Mousserande
Champagne
Pommery Grand Cru Royal Pommery, mgm, 2002, 1299 kr, ++
Pommery Grand Cru Royal Pommery, mgm200295190Champagne129917++19-230.1180
Pommery Cuvée Louise Brut Nature, 2004, 1199 kr, +
Pommery Cuvée Louise Brut Nature200495425Champagne119918+20-301840
Marc Hebrart Special Club Premier Cru, 2014, 496 kr, ++
Marc Hebrart Special Club Premier Cru201492369Champagne49617.5++19-321600
Delamotte Blanc de Blancs, NV, 479 kr, +
Delamotte Blanc de BlancsNV91319Champagne47916.5+19-280.11200
Crémant
Simonnet-Febvre, Crémant de Bourgogne Brut Cuvée S , 2014, 185 kr, +
Simonnet-Febvre, Crémant de Bourgogne Brut Cuvée S 201492133Bourgogne18515+19-260.13000
Cava
Capsigrany Alta Alella, 2017, 279 kr, =
Capsigrany Alta Alella201792345Katalonien27915.5=19-260.1600
Sekt
Geheimrat J Riesling Sekt Brut, 2011, 299 kr, +
Geheimrat J Riesling Sekt Brut201190512Rheingau29916+19-240.1600
Prosecco
Zaptung Sparkling , , 159 kr, =
Zaptung Sparkling 91321South Australia15913=19-2101800
Frankrike
Dom. Cordier, Aux Bois d’Allie, 2017, 159 kr, +
Dom. Cordier, Aux Bois d’Allie201791277Mâcon15915.5+19-241.22400
Dom. Cordier, Clos du Four, 2017, 189 kr, ++
Dom. Cordier, Clos du Four201791328Mâcon Milly-Lamartine18916.5++19-262.31800
Dom. Cordier, Pouilly Fuissé Vieilles Vignes, 2017, 225 kr, +
Dom. Cordier, Pouilly Fuissé Vieilles Vignes201791286Mâcon, Pouilly-Fuissé22517+20-272.31200
Josmeyer, Pinot Auxerrois "H", 2016, 299 kr, +
Josmeyer, Pinot Auxerrois "H"201692170Alsace29915.5+19-262360
Marcel Deiss Langenberg , 2016, 319 kr, +
Marcel Deiss Langenberg 201692220Alsace31916.5+19-302600
Rollan de By Le Blanc , 2016, 299 kr, +
Rollan de By Le Blanc 201692365Médoc29915.5+20-292.3240
Château de Beaucastel Blanc , 2017, 779 kr, ++
Château de Beaucastel Blanc 201792351Châteauneuf-du-Pape77918.5++20-303108
Italien
Capezzana Trebbiano, 2016, 199 kr, ++
Capezzana Trebbiano201690197Toscana19915.5++19-2621200
Antinori, della Sala , 2016, 399 kr, +
Antinori, della Sala 201699471Umbria39918+20-293480
G.D. Vajra, Moscato d'Asti , 2018, 2019 kr, +
G.D. Vajra, Moscato d'Asti 201890166Piemonte201914+19-203600
Tyskland
Tesch Löhrer Berg , 2017, 169 kr, +
Tesch Löhrer Berg 201795154Nahe16915+19-271.23600
Tesch St. Remigiusberg, 2017, 199 kr, +
Tesch St. Remigiusberg201791165Nahe19916+20-301.2600
Weingut Jurtschitsch, Belle Naturelle Grüner Veltliner, 2018, 159 kr, +
Weingut Jurtschitsch, Belle Naturelle Grüner Veltliner201896074Kamptal15914.5+19-231.22400
Lang, Dritter Akt Grüner Veltliner, 2015, 499 kr, +
Lang, Dritter Akt Grüner Veltliner201590252Niederösterreich49916.5+20-302.3120
Alta Alella, Cau d'en Genís , 2018, 189 kr, +
Alta Alella, Cau d'en Genís 201892142Katalonien18915+19-262.31200
Remelluri Blanco, 2016, 549 kr, +
Remelluri Blanco201695302Rioja54918.5+20-323120
Portugal
Quinta do Vallado, Vallado Prima, 2018, 159 kr, =
Quinta do Vallado, Vallado Prima201892328Duoro15915=19-220.13000
Grekland
Domaine Ligas, Roditis , , 219 kr, =
Domaine Ligas, Roditis 92138Pella21915=19-222198
USA
Lioco Chardonnay, 2017, 189 kr, ++
Lioco Chardonnay201799485Sonoma County18916++19-2522400
Sandhi Santa Rita Hills Chardonnay, 2016, 299 kr, +
Sandhi Santa Rita Hills Chardonnay201699464Santa Rita Hills29917+19-2631200
Argentina
Catena Tupungato Chardonnay, 2017, 149 kr, =
Catena Tupungato Chardonnay201799243Mendoza14914.5=19-2431800
Australien
Jim Barry Lodge Hill Riesling, 2018, 179 kr, +
Jim Barry Lodge Hill Riesling201890535Clare Valley17915+19-2711800
Swan Bay Chardonnay, 92413, 145 kr, +
Swan Bay Chardonnay9241392413Geelong14515+19-252.31800
Nya Zeeland
Pegasus Bay Riesling, 2015, 159 kr, =
Pegasus Bay Riesling201592165Waipara15914=19-2614800
Rippon Mature Vine Riesling, 2017, 269 kr, +
Rippon Mature Vine Riesling201792267Central Otago26916+19-272600
Roséviner
Cuvée Fontenille Rosé , 2018, 129 kr, ++
Cuvée Fontenille Rosé 201891264Luberon, Fr12915++19-211.24200
Dom de la Mordorée, La Reine des Bois, 2018, 239 kr, +
Dom de la Mordorée, La Reine des Bois201891231Tavel, Fr23916+19-231.2600
Juliusspital Rosé Trocken, 2018, 129 kr, =
Juliusspital Rosé Trocken201891164Franken, Ty12914=19-2021800
Weingut Jurtschitsch, Belle Naturelle Rosé, 2018, 159 kr, =
Weingut Jurtschitsch, Belle Naturelle Rosé201894017Kamptal15914=19-201.2800
G.D. Vajra Rosabella Rosato, 2018, 109 kr, +
G.D. Vajra Rosabella Rosato201890351Piemonte10914.5+19-2014200
Trediberri Langhe Rosato, 2018, 119 kr, =
Trediberri Langhe Rosato201895770Piemonte11914=19-2013000
La Spinetta Il Rosé di Casanova, 2018, 139 kr, =
La Spinetta Il Rosé di Casanova201890076Toscana13914=19-2014800
Lacrimarosa Mastroberardino, 2018, 139 kr, +
Lacrimarosa Mastroberardino201895402Campania13915+19-201.24800
Flor de Muga Rosé Bodegas Muga, 2018, 199 kr, =
Flor de Muga Rosé Bodegas Muga201895201Rioja19914.5=19-213600
Kunin Wines Phoebe 2.0, 2018, 249 kr, =
Kunin Wines Phoebe 2.0201894028Central Coast, Ca, USA24914=19-202672
Ojai Rosé, 2018, 259 kr, =
Ojai Rosé201892459Kalifornien25915.5=19-222600
Garzón Pinot Noir Rosé, 2018, 129 kr, +
Garzón Pinot Noir Rosé201899458Uruguay12915+19-2123000
Avindale, Camissa Rosé, 2018, 159 kr, +
Avindale, Camissa Rosé201892326Paarl, RSA15914.5+19-2013600

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER

Lämna ett svar