Laddar annons
Artadi – vinproducenten som bryr sig om ursprunget
5 May, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Artadi – vinproducenten som bryr sig om ursprunget

När den spanska vinproducenten Artadi 2015 valde att lämna appellationen DO Rioja så var det många som höjde på ögonbrynen. Sju år senare producerar Artadi några av de absolut bästa vinerna gjorda på druvan tempranillo som man kan få tag på.

Rioja hör till de mest klassiska och välkända vinbegreppen i världen. Både regionen La Rioja och appellationen DO Rioja är kända för sina viner gjorda på druvan tempranillo, och vinerna går att hitta i stora delar av världen. För familjen López de Lacalle som driver Artadi, med pappan Juan Carlos i spetsen, var valet att lämna appellationen 2015 inte vidare svårt. Under en längre tid hade Artadi nämligen velat ändra regelverket för hur man ska göra Rioja-viner, utan att få något gehör från den styrande organisationen.

– Vi är stolta över vårt hantverk och det vi gör på vingården. Vi är stolta över jorden som våra druvor är odlade på, och sättet vi gör våra viner på. Vi ville väldigt gärna ha med staden, byn och vingården på flaskan, berättar Patricia López de Lacalle som var på ett besök i Stockholm för att presentera vårens lanseringar.

Första och hittills enda producent att lämna Rioja

2015 valde Artadi så att lämna Rioja, som första producent någonsin. Därmed syns inte begreppet Rioja längre på deras flaskor. Istället står enbart familjens namn, namnet på vinet och var det specifika vinet kommer ifrån.

– Vi märkte absolut inget tapp i försäljning efter att vi tog bort Rioja från etiketten. De som gillar våra viner och uppskattar det vi gör, fortsätter såklart att dricka våra viner. Vi vågade ta klivet och göra något som många producenter pratat om väldigt länge.

Att våga ta klivet och lämna Rioja hyllades av vissa importörer till och med.

– Vår importör i Nederländerna blev riktigt glad och ville skicka tillbaka flaskorna som de redan hade, så att vi kunde byta till de nya etiketterna direkt. För de hade märkt att när våra viner stod bredvid betydligt billigare Rioja-viner så valde många alltid det billigare alternativet. De såg en billig Rioja bredvid en lite dyrare Rioja, och då valde de den billigare. De tyder kanske på att folk inte riktigt visste vad vi stod för, utan jämförde oss med andra Rioja-viner.

Traditionell tillverkning

Just hantverket som ligger bakom Artadis viner är något som Patricia pratar om väldigt mycket. På familjens olika vingårdar i närheten av staden Laguardia i de södra delarna av regionen Baskien skiljer sig terrängen och jordmånen åt väldigt mycket, även om det bara är några kilometer mellan de olika vingårdarna.

– Vi intresserar oss väldigt mycket för terroir och de olika faktorerna som spelar in i att våra viner får den karaktären som de faktiskt får. Trots att vi lever upp till att kalla våra viner för helt biodynamiska så väljer vi inte att göra det, istället använder vi oss av begreppet traditionell tillverkning. Alla våra vingårdar är helt egna små ekosystem där vi aldrig använder oss av besprutningsmedel, utan vi låter naturen ha sin gång. Vi upptäcker fortfarande nya saker hela tiden om de olika vingårdarna.

Just det naturliga är något som alltid legat familjen väldigt nära hjärtat. Och för pappan Juan Carlos, som varit drivande i att göra Artadi till vad det är i dag, har energier betytt väldigt mycket.

– Det kan handla väldigt mycket om vad man känner när man är ute på en vingård, eller kliver in i en viss del av byggnaden där vi producerar vinerna. För några år sedan gick han till exempel in i delen där vi testar vinerna och fick en dålig känsla kring hur allt var organiserat i rummet. Han möblerade då om och ville skapa en bättre energi i det rummet, berättar Patricia.

– För oss har det alltid handlat väldigt mycket om att lära oss nya saker och upptäcka nya saker kring både jordmånen på de olika vingårdarna vi har, men även om hur druvorna utvecklas.

Artadi har druvan tempranillo i fokus

I dag har Artadi totalt 70 hektar vingårdar som de odlar framförallt den för regionen karaktäristiska tempranillo på.  Druvorna kommer i stort sett alltid från en och samma vingård.

– Det är enbart i ”Vinas de Gain” som vi blandar druvor från 25 olika vingårdar. Men även i det vinet så känner man igen sig, då vi gör vinet efter samma metod som vi gör de andra vinerna.

De övriga vinerna, där El Pison är kronjuvelen, har druvor från en och samma vingård. Och trots att till exempel druvorna från El Pison odlas bara några kilometer från druvorna i vinet San Lazaro, så har vinerna helt olika karaktär.

– Det är just det som är så fascinerande med jordmånen, att det kan skilja så otroligt mycket beroende på var man odlar rankorna, trots att de är så nära varandra geografiskt. Vi vill fortsätta lära oss mer om marken vi odlar på. När jag var yngre så ville jag absolut inte ge mig in i vinbranschen, men nu älskar jag det vi gör och vinerna vi producerar, avslutar Patricia López de Lacalle.

Pepe Raventos - vinmakaren som vågar gå sin egen väg

Vinlandet Spanien och dess utveckling

Tempranillo - en druva med många olika ansikten