Att Robert Mondavi tillhör en av de absolut bästa och mest framstående vinmakarna i världen är ingen överdrift. Även efter hans bortgång lever hans hantverk vidare, och de vinerna som producerats på senare år håller en otroligt hög klass.
I samband med en provning på Restaurang Tegelbacken i Stockholm var Mark de Vere, Master of Wine, från Mondavi Winery på besök för att visa upp både nya och gamla årgångar från det berömda vinhuset. Mondavi Winery är även efter Robert Mondavis bortgång 2008 föregångare när det kommer till vinproduktionen i USA, vilket på ett tydligt sätt utrycker sig i producentens jobb med druvan cabernet sauvignon.
Mondavi skiljer sig åt från amerikanska producenter
För många handlar cabernet sauvignon än i dag om Bordeaux, även om druvan finns i stora delar av världen i dag. Druvan uttrycker sig på olika sätt beroende på var den odlas. I Argentina kan den ge otroligt mogna viner som passar perfekt till kraftiga kötträtter, medan den i Bordeaux i Frankrike kan producera mjuka viner som på bäst sätt beskrivs som eleganta.
När det kommer till cabernet sauvignon från USA ses det av många som kraftigt, svulstigt, fullspäckat med extra allt, vilket tilltalar vissa medan andra har svårt för det. Av den anledningen var det oerhört befriande att få ta del av Mondavis viner när Mark de Vere var på besök i Stockholm. Här presenterades nämligen cabernet sauvignon i sin finaste form, där man lätt hade kunnat tro att vinerna kom från ansedda Bordeaux-gårdar istället för Napa Valley.
Vi har samlat samtliga provade viner nedan, där vi även testade två vita viner från Mondavi Winery.
Mondavi – vinprovning med cabernet sauvignon i fokus
Robert Mondavi Winery, Fumé Blanc, 2018 (75369) 269:-
Ett sauvignon blanc-vin, men Robert Mondavi valde att kalla druvan för fumé blanc istället. Ett fräscht vitt vin där man känner av de klassiska örtiga och växtliga tonerna i en sauvignin blanc. Doften är kraftig och där finns en gnutta nötighet, men smaken är oerhört frisk med en perfekt syra. Här får man ett lagom fylligt vitt vin med tydliga fruktiga inslag av päron, men man får även lite blommor i form av fläder. Allt avslutas med citrustoner och en härlig syra. En väldigt positiv överraskning, och det lär inhandlas några flaskor inför sommaren.
Robert Mondavi Winery Napa Valley Chardonnay, 2018, (lanseras i juni i beställningssortimentet) 269:-
En chardonnay där man känner igen både det amerikanska och det burgundiska. Det är inte det där supertunga chardonnay-vinet där smörtonerna tar över för mycket, även om det finns en del smörtoner i det. Istället är det ett chardonnay med en fin mjukhet, ganska runt i smaken, lite vaniljtoner och lite örter. Ett välbalanserat chardonnay som garanterat kommer passa till många fetare måltider när det väl lanseras i Sverige.
Robert Mondavi Winery, Napa Cabernet Sauvignon, 2018, (71676) 439:-
Direkt i doften tror man att det kommer bli så där pampigt och kraftigt som många amerikanska viner tenderar att vara. Där finns tonerna av ek, tonerna av lite jord och framförallt tonerna av mörk frukt och bär. Men i smaken så motbevisas man och istället möts man av en fin elegans i vinet. Det är fylligt men har samtidigt en otroligt fin syra. Frukten är mörk, men inte så där övermogen som den ibland kan vara i USA. Det är en bra balans mellan frukt, ek och syra.
Robert Mondavi, Cabernet Sauvignon Oakville, 2018, (93385) 559:-
På fredag kommer det här vinet till Sverige då det lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment i en upplaga på 660 flaskor. Och om du vill ha en elegant och otroligt välgjord cabernet suavignon så bör du slå till. Det påminner en del om ovanstående vin, även om jag skulle klassa Oakville som snäppet bättre. Här är det återigen de mörka frukterna och bären som dominerar, och här får man även en aningen högre dos av ek, men det stör inte alls mycket. För tanninerna är mjuka, frukten uppenbar men inte för överväldigande, syran bra balanserad och en längd som imponerar. Ett vin med väldigt mycket smak och intryck, men det är bara positiva smaker och intryck. Alla komponenter i vinet är i samspel och skapar ihop ett kraftigt men ändå elegant och finstämt vin.
Robert Mondavi Winery The Reserve, Cabernet Sauvignon, 2017, (54635) 1450:-
Man får ändå kalla det här för vinhusets premiumvin, och om man verkligen vill känna på hur hantverket hos Mondavi förändrats och utvecklats genom åren så ska man köpa flera olika årgångar av vinet. Jag skulle nog klassa det här vinet som det absolut mest Bordeaux-lika av alla under provningen, men då ska det även sägas att samtliga viner hade lätt kunnat misstas för en Bordeaux istället för Napa, på den nivån låg dem.
I det här specifika fallet är det ett oerhört mjukt vin med inslag av björnbär, plommon, svartpeppar, örter och körsbär. Ett otroligt bra komponerat vin där framförallt syran imponerar, men även där tanninerna är väldigt eleganta. Ett vin som utan någon som helst tvekan skulle klara många många år i vinkällaren.