Laddar annons
Rött vin i tillfälligt sortiment - 7 oktober
5 Oct, 2022

Rött vin i tillfälligt sortiment - 7 oktober

Lanseringen av viner i tillfälliga sortimentet 7 oktober är späckad med fyndviner och viner med hög prisvärdhet. Missa inte d´Arenberg, Wynns Black Label, Coriole men viktigast av alla briljerar Château Montus och är lanseringens mest FYNDIGA vin. Men det finns fler fyndviner i olika prisklasser.

Oktober månads första lansering av rött vin i tillfälligt sortiment sker 7 oktober, och den bjuder på en hel del fyndiga viner. Läs samtliga omdömen och recensioner nedan.

Frankrike

Clos de la Brosse

Clos de la Brosse 2020 (94697), Gérard Lebeaupin, Saint-Amour, 169 kr

Ung, frisk Beaujolais med blåbär, björnbär, tranbär, massor med medelfyllig, pigg och livlig frukt med bra balans, fina körsbärssyror och längd.

Pontus

Château Montus 2018 (92208), Alain Brumont, Madiran, 259 kr

Här osar det av massor av hejdlöst härliga aromer av björnbär, violer, djup komplex och tät rik frukt med kaffe, söta kryddor, lakrits, längd och superbalans men mest av allt smakar det VÄLDIGT mycket mer än 259 kronor. Jag har nog glömt bort hur bra Montus kan vara. Köp och drick ett par tre stycken nu men spara några – det håller länge!

Läs mer: Tannat - den kraftiga och eleganta druvan

Italien

Barbaresco

Barbaresco Serraboella 2019 (92379), Fratelli Cigliuti, 499 kr

Mycket doft av härligt tradtionell Barbaresco med kryddor, tranbär, körsbär, blommor, mandlar, svart te, tjära och fat. En lysande ung Barbaresco med underbart smakrik och lång eftersmak.

Barolo Ravera

Barolo Ravera 2018 (94887), Giacomo Grimaldi, 449 kr

Snygg, traditionell Barolo med violer, mörka körsbär, nypon, tjära, mandlar nötter och fat. En bra Barolo med härliga toner av höstig skog, hummus, intensitet djup och längd.

Spanien

Pancrudo

Gomez Cruzado Pancrudo 2019 (94553), Rioja, 349 kr

Ungt och friskt med mogen frukt, vildhallon, jordgubbar, mynta, lagerblad och rökiga fat. Snyggt strukturerad, lite rustik Rioja med frisk och pigg frukt med djup och längd. Garnacha i riojatolkning som ger lite mer värme och rikare frukt än de skira vinerna från av samma druva från Vinos de Madrid.

Lalama

Lalama Dominio do Bibei 2018 (95221), Ribeira Sacra, 205 kr

Bärigt och varmt moget med blåbär, björnbär, blyerts, körvel, kryddor, djup och fat. Smaken domineras av rödbärigt mogen frukt av vildhallon, tranbär, intensitet, längd och  körsbärssyror. Gjort till största delen på mencia men även några få procent av andra lokala druvor.

Zestos

Zestos Old Vine Garnacha 2021 (95083), Vinos del Atlántico, Vinos de Madrid, 125 kr

Ung frisk och energiladdad garnacha med körsbär, vildhallon, smultron, tranbär, kryddor, örter och energi. Välgjort, ganska lätt på foten men massor av skir elegans till ett extremt överkomligt pris. Servera till vegetarisk lasagne.

Portugal

WineSoul

Wine & Soul Pintas Character 2019 (90360), Douro, 299 kr

Ung kompakt laddad varmt mogen frukt med violer, björnbär, lagerblad och lite rökiga fat. Stort och smakrikt med en portlikt, tät struktur med örter, kryddor, kaffe, choklad och lakrits. Välgjort och tillgängligt på ett trevligt sätt.

Australien

The Dead arm

d´Arenberg Dead Arm Shiraz 2018 (92732), McLaren Vale, 359 kr

Härligt rik och varm shirazfrukt med violer, björnbär, mörka körsbär, svarta oliver, kryddig peppar, choklad och rökiga fat. Klassisk aussie shiraz med ganska mycket av allt utom kanske elegans men det är så befriande smakrikt och gott. Antagligen borde man vänta några år men det går ju liksom inte.

Wynns

Wynns Black Label Cabernet Sauvignon 2020 (92921), Wynns Coonawarra Estate, 239 kr

Svarta vinbär, mörka körsbär, tät rik frukt, lakrits, choklad som summeras som härlig cabernetglädje från klassisk Coonawarra där cabernet sauvignon blir som bäst.

Coriole

Coriole Nero Coriole Vineyards 2021 (95118), McLaren Vale, 149 kr

Ung fruktigt med violer, björnbär, blåbär, rosépeppar, mynta, kaffe, nougat och rökiga mineraler. Välgjort och trevligt av Siciliens mest planterade druva nero d´avola.

Sydafrika

Simonsig

Simonsig Tiara 2005 (93457), Simonsig Estate, Stellenbosch, 269 kr

Stor doft med tydliga mognadstoner, stall, skog, tallbarr och fat. Välbalanserad smak med mognadstoner, tobak, läder, mocka och fina tanniner. En välgjort bordeauxblandning som är intressant att prova, drickfärdig men möjligen var det något bättre för 4-5 år sedan.

Nya Zeeland

Greywacke

Greywacke Pinot Noir 2020 (90063), Marlborough, 269 kr

Stor doft med mogen frukt av tranbär, nypon, körsbär, blommor, kryddpeppar och rökiga fat. Ung och fortfarande på ett lite grinigt humör men charmen finns där och kommer att utvecklad och fördubblas på ett år och dessutom så mycket personlighet.

Chile

Revival

Revival País 2021 (94746), Garage Wine Co. / Vitivinicola Two Winters, Maule, 189 kr

Aromatisk doft med örter, fläder, blommor, nässlor, granatäpplen och oväntat och imponerande djup för ett vin gjort på kultdruvan país.

Starkviner

H&H Madeira Boal 15 Years old (95015), Henriques & Henriques, Madeira, 459 kr

Aromrikt och komplext med torkade aprikoser, russin, kakao, mandlar, nötter, muscovadosocker och en söt lång eftersmak. Servera till en kanelstinn knäckig äppelpaj med vaniljglass.

Fonseca Vintage 2003 (91808), Fonseca Guimaraens, Porto, 599 kr

Mörk, rik och bärig doft med violer, björnbär, katrinplommon, rosépeppar, mörk choklad, mörka körsbär och kryddor. Tät, koncentrerad smak med förhållandevis torr och komplex frukt packad med dimensioner som börjar visa en antydan till begynnande mognad men dörren står bara öppen på glänt. Fantastiskt trevligt att prova nu men har mycket kvar att visa. Väldigt roligt att det dyker upp bra vintage port och dessutom välkommet med praktiskt halvflaskformat.

[drinklist id="102294"]